پنتنول در محصولات آرایشی بهداشتی 

پنتنول در محصولات آرایشی بهداشتی

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی
مهندس شیمی - مترجم و پژوهشگر صنایع آرایشی بهداشتی




چکیده: دپنتنول یا پرو ویتامین B5 برای رطوبت رسانی به پوست و همچنین خواص تسکینی اش در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده می شود.
«ویتامین ب5» یا پنتوتنیک اسید به نام ویتامین پوست و مو معروف است. وجود ویتامین ب5 برای بسط و باززایی اپیتلیوم ها (سلولهای پوششی) و رشد بدن از سطح ضروری است. این ویتامین یک عنصر مهم در متابولیسم (سوخت و ساز) سلولی به شمار می رود. دپنتنول (پروویتامین ب5 ) پیش ساز پنتوتنیک اسید (ویتامین ب5) می باشد. یعنی متابولیسم سلولی برای سنتز ویتامین ب5 نیاز دارد که در مراحل میانی خود، اول دپنتنول را بسازد. دپنتنول سپس در پوست، توسط سیستم های آنزیمی پوست به پنتوتنیک اسید تبدیل می شود. دپنتنول و پنتوتنیک اسید، هر دو فعالیت بیولوژیکی یکسانی دارند.
دپنتنول قدرت نفوذ بالایی در پوست دارد. به همین علت می توان از این ماده به عنوان یک ماده فعال (اکتیو) بسیار موثر در محصولات آرایشی استفاده نمود. دپنتنول علاوه بر اینکه رطوبت را خوب نگه می دارد ، خواص تسکینی نیز دارد و احساس سوزش ناشی از پوست دهیدراته را کاهش می دهد. ضمناً متابولیسم سلولی و نتیجتا کُرنتوسیت ها را برای سنتز سازنده های سلولی تحریک می کند. از آنجا که برخی از این سازنده های سلولی نقش مهمی در فرایند رطوبت رسانی بازی می کنند، این فرایند طبیعی تا اندازه ای با عمل دپنتنول تحریک می شود.

پانتوتنیک اسید (Pantothenic acid) شکل فعال این ویتامین می باشد. پیشتاز این ویتامین، پانتنول (Panthenol) است که این پیش ویتامین تحت عنوان پانتوتنول (Pantothenol) و پانتوتنیل الکل (Pantothenyl alcohol) نیز شناخته می شود. ایزومر نوری D پانتنول، تحت عنوان دکسپانتنول، کاربرد وسیعی در داروسازی دارد. پانتنول محلول در آب، پایدار و با وزن ملکولی پایین است و به راحتی به لایه شاخی نفوذ می کند.
پانتنول به صورت موضعی برای درمان زخم، کوفتگی، اسکار، زخم های ناشی از فشار، سوختگی، جای زخم پس از جراحی و درماتوز به کار می رود. مکانیسم اثر این ویتامین به طور دقیق شناخته نشده است. پانتوتنیک اسید جزیی از ساختار کوآنزیم A می باشد، که در مسیر بیوسنتز اسیدهای چرب نقش دارد. این ویتامین با تأثیر بر ساخت چربی ها در اصلاح وضعیت چربی های پوست و به دنبال آن وضعیت عملکرد و سلامت پوست مؤثر می باشد و سبب ترمیم زخم می گردد. این ویتامین بر تمایز فیبروبلاست ها و افزایش تولید سلول های اپیدرم نیز تأثیر دارد که بر روند ترمیم زخم مؤثر است.
کاربرد موضعی پانتنول، به خوبی توسط پوست تحمل می شود. استفاده از این ماده سبب هیدراسیون پوست (این ویتامین تا حدودی اثر جاذب الرطوبه نیز دارد)، صاف شدن سطح پوست، افزایش الاستیسیته درم، محافظت در برابر عوامل تحریک زا، اثر ضد التهاب و تأثیر ضد خارش می گردد. به طور معمول این ویتامین در محدوده 1% در فرمولاسیون فرآورده ها به کار می رود.

• D-Panthenol
• پنتنول

مطلب قبلی: کاروتنوئید

مطلب بعدی: آسکوربیک اسید

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- سازنده ها = Builders
2- پیش ویتامین = Provitamin
3- لایه شاخی = Stratum Corneum
disruption of the stratum corneum = از هم گسیختگی لایه شاخی

reinforcement of stratum corneum = تقویت ساختار لایه شاخی

stratum corneum, SC, horny layer = لایه شاخی، بیرونی ترین لایه اپیدرم که به لایه شاخی معروف است.

stratum corneum, outermost layer of the skin, consisting of keratinized cells. = لایه شاخی، بیرونی ترین لایه پوست شامل سلول های کراتینیزه شده 


تلفظ stratum corneum ↓


تلفظ stratum corneum2 ↓
4- رطوبت رسانی = Moisturizing
moisturizing agent = ماده مرطوب کننده

moisturizing effect = اثر مرطوب کنندگی

Super-rich moisturizing balm = بالم مرطوب کننده فوق غنی شده 
5- خارش = Itching سوزش، خارش، تحریک
6- پوشش = Coverage پوشش

good coverage = پوشش خوب 

Gray hair coverage = پوشش سفیدی موها
7- فیبروبلاست = Fibroblast فیبروبلاست
سلاولهای موجود در بخش میانی پوست که کلاژن و الاستین را می سازند
human fibroblastic collagenase = کلاژناز فیبروبلاست انسان

fibroblasts, a cell in connective tissue which produces collagen and other fibres = فیبروبلاست ها، سلول های بافت پیوندی که کلاژن و فیبرهای دیگر تولید می کنند 


تلفظ fibroblasts ↓
8- جاذب = Absorbent جاذب، جذب کننده، ماده ای که جذب می کند. 
9- سازنده = Manufacturer سازنده
10- موضعی = Topical موضعی
11- پیش ساز = Precursor
dye precursors = ماده پیش ساز رنگ 
مثلا پارا فنیلن دی آمین ماده پیش ساز بسیاری از رنگ موها است پیش ساز

protein precursor = پیش ساز پروتئینی


تلفظ dye precursors ↓


تلفظ dye precursors2 ↓
12- الاستیسیته = Elasticity الاستیسیته، کشسانی، قابلیت کش آمدن مو یا یک بافت فیبری دیگر

resilience, elasticity, toughness = انعطاف پذیری، کشسانی، چقرمگی

elasticity test = تست الاستیسیته 


تلفظ elasticity and firmness ↓


تلفظ elasticity test ↓
13- متابولیسم = Metabolism
activate connective tissue metabolism = تحریک کننده متابولسیم بافت همبند 

global action on adipocyte metabolism = اثر کلی بر متابولیسم آدیپوسایت 

lipid metabolism = متابولیسم لیپید
متابولیسم، سوخت و ساز سلولی
14- ماده فعال = Active Matter ماده فعال، بخش فعال سورفکتانت آنیونی که با روش تیتراسیون پتانسیومتری در آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت های صنایع شوینده اندازه گیری می شود.
15- بیوسنتز = Biosynthesize بیوسنتز
16- جای زخم = Scar

تلفظ mascara ↓


تلفظ mascara2 ↓


تلفظ scars ↓
17- جاذب الرطوبه = Hemactant هیومکتانت، هومکتانت، هومکتان، ماده جاذب الرطوبه که اجسام را مرطوب نگه می دارد
18- دپنتنول = D-Panthenol دپنتنول، پیش ساز ویتامین ب 5
19- پانتنول = Panthenol
D-panthenol = دپنتنول، پیش ساز ویتامین ب 5
پاتنول، پنتنول
20- دهیدراته = Dehydrated دهیدراته و کم آب
21- فیبروبلاست = Fibroblasts
fibroblasts, a cell in connective tissue which produces collagen and other fibres = فیبروبلاست ها، سلول های بافت پیوندی که کلاژن و فیبرهای دیگر تولید می کنند 


تلفظ fibroblasts ↓
22- سیر = Garlic
garlic shampoo = شامپو سیر
سیر 


تلفظ garlic ↓
23- ترمیم زخم = Wound Repair
disinfecting and wound repair = ضد عفونی کننده و ترمیم کننده زخم 


تلفظ disinfecting and wound repair ↓
24- ازن = Ozone
Ozone, trioxygen, an inorganic molecule with the chemical formula O3 = ازن، تری اکسیژن 

photochemical smog, haze in the atmosphere accompanied by high levels of ozone and nitrogen oxides = مه دود فوتوشیمیایی، دودآلود شدن هوا به علت وجود ازن و اکسیدهای نیتروژن 

tropospheric ozone, Ozone that is a constituent of the troposphere. The troposphere extends from the Earth's surface to between 12 and 20 kilometers above sea level = ازن تروپوسفری، ازنی که در لایه تروپوسفر جو زمین قرار دارد. تروپوسفر آن قسمت از جو زمین است که از سطح زمین تا فاصله 12 و 20 کیلومتری بالای سطح دریا ادامه دارد.

secondary pollutants, A secondary pollutant is not directly emitted as such, but forms when other pollutants (primary pollutants) react in the atmosphere.Examples of a secondary pollutant include ozone, which is formed when hydrocarbons (HC) and nitrogen oxides (NOx) combine in the presence of sunlight; NO2, which is formed as NO combines with oxygen in the air; and acid rain, which is formed when sulfur dioxide or nitrogen oxides react with water. = آلاینده های ثانویه هوا که بر خلاف آلاینده های اولیه به شکل مستقیم وارد هوا نمی شوند. بلکه در اثر واکنش آلاینده های اولیه با عوامل دیگر ایجاد می شوند. از ازن تروپوسفری می توان به عنوان نمونه ای از آلاینده ثانویه نام برد. زیرا از واکنش هیدروکربن ها و اکسیدهای نیتروژن در حضور نور آفتاب ایجاد می شود. باران های اسیدی نمونه دیگری از آلاینده های ثانویه هستند. زیرا در اثر ترکیب اکسید گوگرد و اکسید نیتروژن با آب باران ایجاد می شوند. 


تلفظ ozone ↓


تلفظ tropospheric ozone ↓
25- اسکار = Scars

تلفظ scars ↓

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید