آمونیوم = ammonium 

آمونیوم = ammonium

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه آمونیوم، Ammonium می باشد.

آمونیوم چیست؟


آمونیوم = Ammonium
ammonium = آمونیوم


واژه «آمونیوم» در مقالات سایت احسان حسنانی

مواد اولیه سازنده شامپو | ترکیبات شامپو

شامپو آمیزه ای است از آب، مواد فعال کننده سطحی و مواد افزودنی. آب بخش عمده فرمولاسیون شامپو را تشکیل می دهد و ماده پایه ای شامپو محسوب می شود. سورفکتانت ها، پاک کننده های اصلی شامپو هستند. سایر موادی که در شامپو وجود دارد، برای تقویت کف، افزایش ویسکوزیته، اصلاح بو، رنگ و همچنین برای جلوگیری از فساد میکروبی شامپو به آن اضافه می شوند. در این مقاله هر یک از اجزاء تشکیل دهنده شامپو به طور خلاصه تعریف می شود.
 سورفکتانتها در شامپو سورفکتانت ها یا مواد فعال کننده سطح که پاک کننده اصلی شامپوها هستند، دارای یک سر قطبی و یک بخش غیرقطبی می باشند. بخش غیرقطبی مولکول سورفکتانت قابل حل در روغن و بخش قطبی آن، قابل حل در آب است. وقتی که شامپو را استفاده می کنیم، بخش غیرقطبی به سمت مواد چربی و چرک موها قرار گرفته و بخش قطبی در درون آب قرار می گیرد و پس از تشکیل ساختاری به نام مایسل، چرک را از سطح مو جدا می کند. موادی که برای ساخت سورفکتانت های شامپو مورد استفاده قرار می گیرند، اسیدهای چرب برگرفته از روغن پالم هستند. نمونه ای از این مواد، سدیم لوریل اتر سولفات است. سورفکتانت های آنیونی آلکیل سولفات ها و آلکیل اتر سولفات ها، معروفترین مواد فعال کننده سطحی آنیونی هستند. نمک سدیم، آمونیوم و تری اتانول آمین این ترکیبات بیشترین کاربرد را در شامپو دارد. این ترکیبات معمولاً به صورت مخلوط در شامپوها استفاده می شوند. سدیم لوریل اتر سولفات سدیم لارت سولفات یا همان سدیم لوریل اتر سولفات با نام تجاری تگزاپون، خمیر نیمه شفاف سفید یا زردرنگی است که بوی ملایم داشته و از سورفکتانت های آنیونی محسوب می شود. الکل چرب به دست آمده از روغن پالم، با اکسید اتیلن ترکیب شده و الکل چرب اتوکسیلر را تشکیل می دهد. متعاقبا عمل سولفاته کردن (سولفاسیون) ترکیب حاصله را به SLES تبدیل می کند. سدیم لوریل اتر سولفات صدفی در اثر افزودن مواد صدفی کننده مانند اتیلن گلایکول مونو استئارات و اتیلن گلایکول ای استئارات به سدیم لوریل اتر سولفات، تگزاپون صدفی به دست می آید. این ماده که ظاهری صدفی مانند دارد، در شامپوهای سر و بدن و مایعات دستشویی کاربرد دارد.
 افزودنی های شامپو خود به دو دسته تقسیم بندی می شوند. الف- افزودنی های عمومی موادی مانند نگهدارنده ها برای جلوگیری از آلودگی میکروبی، نمک برای افزایش قوام شامپو و اسانس برای خوشبو نمودن شامپو و ا.د.ت.‌آ (EDTA) برای کاهش سختی آب و سیتریک اسید جهت تنظیم پ هاش جزء افزودنی های شامپو به حساب می آیند. اگر به ترکیبات تشکیل دهنده شامپوها دقت کنیم خواهیم دید اجزائی مثل اسیدسیتریک، نمک، ا.د.ت.ا، نگهدارنده، اسانس، رنگ و آب در همه شامپوها مشترک هستند. به همین علت به این نوع افزودنی ها، افزودنی های عمومی گفته می شود. نگهدارنده ها از آنجا که شامپو محیط مناسبی برای رشد میکرو ارگانیسم ها به ویژه باکتری سودوموناس است، در صورت عدم بکارگیری نگهدارنده ها، به مرور زمان فاسد شده و بوی نامطبوع می دهد. مخلوط ایزوتیازولین ها و ترکیبات پارابن به عنوان نگهدارنده در شامپوها استفاده می شود. مهمترین نگهدارنده های شامپو، ایزوتیازولین ها هستند. «متیل کلرو ایزوتیازولین اون» و «متیل تیازولین اون» از مهمترین ترکیباتی هستند که به عنوان نگهدارنده برای از بین بردن میکروارگانیسم ها و جلوگیری از رشد و تکثیر آن ها در شامپوها استفاده می شوند. عوامل کمپلکس دهنده نمک اتیلن دی آمین تترا استیک اسید که به اختصار EDTA نامیده می شود، به شکل گسترده ای به عنوان عامل کیلیت کننده (شلات کننده) یا کمپلکس دهنده در شامپوها استفاده می شود. پلی فسفات ها و مواد فعال سطحی غیریونی نیز در لخته کردن نمک های کلسیم مؤثرند. قوام دهنده الکترولیت ها، رایج ترین ترکیبات قوام دهنده شامپوها هستند. معمولاً برای افزایش ویسکوزیته شامپوها، یا درصد نمک به فرمولاسیون اضافه می کنند. نمک طعام یا کلرید سدیم و همچنین کلرید آمونیوم سبب افزایش ویسکوزیته شامپوها می شود. مشتقات سلولزی مثل کربوکسی متیل سلولز به اختصار CMC نیز برای افزایش شامپوها استفاده می شود. تنظیم کننده pH برای تنظیم pH شامپوها در محدوده تا از مواد تنظیم کننده pH استفاده می شود. اسیدهای آلی مثل اسید سیتریک و اسید لاکتیک برای کاهش pH و بازهای آلی مثل تری اتانول آمین برای افزایش pH به فرمولاسیون شامپو اضافه می شود. اسانس شامپو برای تأمین رایحه دلپذیر شامپوها، بخشی از فرمولاسیون شامپو را به اسانس اختصاص می دهند. میزان مصرف اسانس در شامپوها معمولاً تا درصد است. رنگ برای زیبا کردن ظاهر شامپوها از ترکیبات رنگی در فرمولاسیون شامپو استفاده می شود. ب- افزودنی های اختصاصی پروتئین ها، ویتامین ها، عصاره های گیاهی، عوامل ضدشوره از مهم ترین افزودنی های شامپو هستند. هر نوع شامپو بر حسب اینکه چه ویژگی خاصی برای آن در نظر گرفته می شود، از افزودنی خاصی در ترکیبات آن استفاده می شود. انواع رایج شامپوها عبارتند از: تقویت کننده، ضدشوره، شامپوی موهای رنگ شده، شامپوهای حجم دهنده، شامپوهای کنترل کننده ترشح چربی و شامپو بچه.
مشاهده مطلب

ماده اوسرین چیست؟

اوسرین Eucerin تغییر نام یافته اوسریت Eucerit است که نام تجاری یکی از ترکیبات کلیدی Key ingredients تولیدی شرکت بایرزدورف آلمان است و در کرم های اوسرین و نیوآ استفاده می شود. نام انگلیسی اوسرین (یا اوسریت)، لانولین الکل lanolin alcohol است.
 یکی از کاربردهای اوسرین، تولید لوسیون های بدن است. مثل لوسیون بدن ثمین محصول شرکت گل افشان آرایش که دارای اوسرین، آمونیوم لاکتات و اوره می باشد.
مشاهده مطلب

دایره المعارف مواد اولیه فعال محصولات آرایشی بهداشتی

دایره المعارف مواد اولیه فعال محصولات آرایشی بهداشتی و نکات مهم در رابطه با مصرف آن ها نام کتابیست 250 صفحه ای که توسط پروفسور محمدرضا شاه بنده استاد مدعو دانشگاه لندن نوشته شده و چاپ دوم آن در سال 95 توسط انتشارات مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی آن انجام شد. در این کتاب، اکتیوهای مهم صنایع آرایشی بهداشتی به ترتیب حروف الفبا به صورت اجمالی معرفی شده است. تعدادی از ترکیبات معرفی شده در این کتاب، در این صفحه به همراه خلاصه ای از آن با کمی اضافات و تغییرات که توسط احسان حسنانی انجام شده، معرفی می گردد. برای سفارش این کتاب، به فروشگاه اینترنتی سایت مراجعه کنید.
آمونیوم لورت سولفات ملح آمونیوم لوریل الکل اتوکسیله است.
مشاهده مطلب

دکلره مو چیست؟

اگر بخواهید رنگ موهایتان را سه درجه از رنگ فعلی روشن تر نمایید، باید اول موها را دکلره کنید.
 ammonium persulfate = آمونیوم پرسولفات
مشاهده مطلب

انواع روش های صاف کردن مو

برای صاف کردن موها روش های مختلفی وجود دارد. شیمیایی، غیر شیمیایی، دائمی، نیمه دائمی و موقتی. همه آنها را اینجا مرور می کنیم.
 صاف کردن موها با دو روش امکان پذیر است: 1- روش ملایم و غیردائمی استفاده از سشوار یا اتوی مو ملایم ترین روش است زیرا حرارت، فقط پیوندهای هیدروژنی ضعیف را می شکند. در اثر حرارت، زنجیره های کراتینی تغییر ساختار داده و مو به شکل موقتی صاف می شود. متاسفانه زنجیره کراتینی بلافاصله پس از تماس مجدد با آب (در اثر عواملی چون رطوبت محیط، باران، تعرق و شستشو) به شکل طبیعی خود بر می گردد. 2- روش های شیمیایی دائمی و نیمه دائمی صاف کننده های شیمیایی کلاسیک به شکلی غیرقابل بازگشت و با روشهای شیمیایی ، پیوندهای قوی دی سولفیدی مو را می شکنند. این روش برای موهای قفقازی (سفیدپوست ها) بیش از حد قوی است اما روی موهای آفریقایی به شکل رایجی استفاده می شود. چرا که به علت فرهای شدید ، بدون استفاده از مواد شیمیایی قوی نمی توان این فرهای ناخواسته را از بین برد. صاف کننده های شیمیایی چگونه کار می کنند؟ موی صاف را می توان به یک نرده بان تشبیه کرد که در مقابل آن موهای فر هستند که به شکل نرده بان های فنری می باشند. پیوندهای مو را می توان به پله های این نرده بان تشبیه کرد. اگر شما این پیوندها را قطع کنید و از بین ببرید، می توانید نرده بان فنری را به نرده بان صاف تبدیل کنید. همین اتفاق در صاف کننده های شیمیایی می افتد. آمونیوم تیوگلیکولات و سدیم هیدروکسید پیوندهای مو را قطع می کنند. این دقیقاً همان کاریست که در صاف کننده های قدیمی و همچنین در صاف کننده های ژاپنی انجام می شود. ماندگاری این روش تا زمانی که تارهای مو روی سرتان باقی است، ادامه دارد. تفاوت صاف کننده های شیمیایی و کراتینه کردن چیزی که در کراتینه کردن موها اتفاق می افتد، آن است که تارهای مو با محلول فرمالدهید و کراتین آغشته شده و سپس خشک و سشوار می شوند.
مشاهده مطلب

صاف کردن موها با روش ژاپنی

اخیرا در آرایشگاه ها صحبت از روش جدیدی برای صاف کردن موها به نام روش ژاپنی یا یوکو می شود. می خواهید در مورد این تکنیک بیشتر بدانید؟ صاف کردن مو با روش ژاپنی در سه مرحله انجام می شود. ماده مؤثره محصول اصلی آمونیوم تیوگلیکولات می باشد. این روش با روش های حرارتی همزمان انجام می شود و خنثی سازی توسط لوسیون خنثی کننده انجام می گردد. بعد از این عمل 2 تا 3 روز نباید مو شامپو یا حتی خیس شود.
مشاهده مطلب

مراقبت از پوست کودک و نوزاد

پوست نوزادان و کودکان تفاوت زیادی با پوست نوجوانان و بزرگسالان دارد. پوست نوزاد از پوست فرد بالغ بسیار نازک تر بوده، کمتر شاخی شده، کم موتر است و رطوبت بیشتری دارد. ضخامت پوست، رطوبت پوست، میزان فعالیت غدد سبابه، توانایی پوست نوزاد برای مقابله با عفونت، تفاوت در سیستم ایمنی از جمله این تفاوت ها می باشند. بنابراین به مراقبت های خاصی نیاز دارد و محصولات آرایشی بهداشتی و مراقبت از پوست خاصی را می طلبد.
 بی تردید یکی از موارد مهم در مورد کودکان پاک نمودن پوست به ویژه در ناحیه باسن و کشاله ران است. فرآورده های مربوط به پاک نمودن پوست کودکان نیز همانند بزرگسالان شامل آب و صابون، روغن ها، امولسیون ها و ژل های حاوی پاک کننده و دستمال های پاک کننده، می باشد. همانگونه که ذکر گردید فعالیت میکروارگانیسم ها نیز در بروز ادرارسوختگی مؤثر است، به همین علت برخی از فرآورده های پاک کننده نوزادان حاوی مواد میکروب کش (germicide) می باشند. از جمله این مواد می توان به ستیل تری متیل آمونیوم بروماید، آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید، ستیل پیریدینیوم کلراید و بنزوتونیوم کلراید اشاره نمود. حضور این مواد تا حد زیادی از ادرارسوختگی پیشگیری می کند. محصولات مراقبت از پوست نوزاد برای مراقبت از پوست نوزاد، عموماً از لوسیون های مرطوب کننده استفاده می شود. این محصولات راحت تر در سطح پوست پخش می شوند و کاربرد آسان تری دارند. این لوسیون ها برای پرهیز از بروز حساسیت های پوستی در کودکان، یا فاقد ماده معطره هستند و یا مقادیر بسیار اندکی خوشبوکننده دارند. لوسیون های با پایه امولسیونی، شیرپاک کن (cleansing milk) نیز نامیده می شوند. این امولسیون ها معمولاً دارای امولسیفایرهای آنیونی و یا امولسیفایرهای غیریونی می باشند.
مشاهده مطلب

تاریخچه زمان پیمای مهندسی شیمی

رویدادهای مهم تاریخ معاصر که به نوعی با مهندسی شیمی در ارتباط است در این مقاله درج شده اند.
 1995 بمبی که از نیترات آمونیوم کشاورزی و نفت سوخت ساخته شده بود ساختمان مرکزی شهر اوکلاهما را ویران کرد.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل سولفات ها


 نامگذاری مخففها: AS، الکل سولفات (استفاده شده در این کتاب)؛ ALS، آمونیوم لوریل سولفات؛ FAS، فتی الکل سولفات؛ LAS، گاهی استفاده می شود ولی بیشتر برای آلکیل بنزن سولفونات ها یا سولفونات های آلکانهای خطی (پارافین سولفوناتها) استفاده می شود. به همین دلیل ممکن است موجب سردرگمی شود.
 افزودن سارکوزینات با TEA سولفات جهت افزایش میزان کف، توصیه می شود. این در حالی است که TEA سولفات جای خود را به نمک آمونیوم (که ارزان تر بوده و مشکل ایجاد نیتروزو را ندارد)، انواع آمفوتری و منواستر سولفوسوکسینات ها داده است. در حال حاضر آمونیوم لوریل سولفات در بیشتر شامچوها و بیش از دیگر شوینده های آنیونی استفاه می شود. ادعا می شود نمک آمونیوم تحریک کنندگی کمتری نسبت به نمک سدیمی دارد. بهینه ترین مقدار الکل مخلوط شده در شامپو C12 %70-75؛ C14%25-30 است.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل اتر سولفات ها


 تعریف این محصولات به وسیله عمل سولفاسیون الکل های اتوکسیله با استفاده از تری اکسید گوگرد-هوا به صورت پیوسته تهیه می شوند. امکان تولید این محصولت در راکتورهای بچی نیز به وسیله تزریق تری اکسید گوگرد وجود دارد. ولی در این روش رنگ محصول عموماً خوب نخواهد بود. فرمول کلی به صورت RO(CH2¬CH2¬O)nSO3 است که R یک رادیکال هیدروکربنی، معمولاً خطی و n برابر 2 یا 3 می باشد. هرچند محصولات بسیار کمی نیز با n برابر 4-10 تولید می شوند. نمک های سدیم، منیزیم و آمونیوم توسط بسیاری از تولیدکنندگان با تناژ بالا به بازار مصرف عرضه می گردد که n آن ها اغلب 2 یا 3 است. تمامی این محصولات بر پایه الکل های طبیعی یا سنتزی 10-15 کربنی هستند. حالت های متداول موجود بدین شکل دسته بندی می شوند: اکتیو %27-29، آبکی، بر چایه نمک های سدیم یا آمونیوم، مایعات ویسکوز؛ اکتیو %60، آبکی/الکلی، بر پایه نمک های آمونیومی، مایع؛ اکتیو %65-70، آبکی، بر پایه نمک های سدیمی، ژل های روان.
مشاهده مطلب

واژه «آمونیوم» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی



stearyl benzyl ammonium chloride
استئاریل بنزیل آمونیوم کلراید
shokri p.41
مواد مرطوب کننده، آنتی اکسیدان ها، پایدارکننده ها و امولسیون کننده ها از مواد اولیه پرمصرف در فرآورده های مرطوب کننده می باشد. پلی اول های هیدروکربنی شامل روغن های معدنی، اسکوالن، پترولاتوم، پروپیلن گلایکول، همچنین مشتقات لانولین مثل گلیسرول و سوربیتول، لانولین و لانولین الکل ها (اوسرین)، دایمتیکون و سیکلومتیکون جزء روغن های سیلیکونی به شمار می آید. از اسیدهای چرب می توان اسید استئاریک و اسید لینولئیک را نام برد. ستیل الکل، استئاریل الکل و سیتریل الکل، الکل های چرب هستند که به عنوان مواد مرطوب کننده استفاده می شوند. ایزو پروپیل میریستات، ایزو پروپیل پالمیتات و روغن جوجوبا جزء ترکیبات استری می باشد. روغن کنجد، روغن بادام شیرین و کره کاکائو تری گلیسیرید هستند. پروتئین هیدرولیز شده حیوانی، کلاژن، پروتئین شیر، آمینو اسیدهای ابریشم، جزئ ترکیبات آمینو اسیدی به شمار می آیند. اوره، لسیتین نیز مواد مرطوب کننده به شمار می آیند. بوتیل هیدروکسی آنیزول BHA و بوتیل هیدروکسی تولوئن BHT و توکوفرول از مواد آنتی اکسیدان و پایدار کننده هستند. صابون ها، معمولا ترکیبات استئارات هستند که می توانند آمونیوم استئارات، پتاسیم استئارات باشند. گلیسیریل استئارات و سوربیتان استئارات، جزء امولسیون کننده های استری هستند. ستیل الکل همچنین می تواند به عنوان امولسیون کننده استفاده شود. کاربومرها، صمغ زانتان یا گزانتان، صمغ سلولز جزء امولسیون کننده های پلیمری هستند. لانولین الکل، کلسترول و استرول های سویا نیز امولسیون کننده می باشند. مطالب این صفحه برگرفته از صفحه 41 کتاب دکتر شکری
2017 09 15_202403
یون های نیترات، نیتریت و آمونیوم


مطلب قبلی: آمونیاک

مطلب بعدی: آمفوتری

کسب و کار خود را در دایرکتوری آرایشی بهداشتی معرفی کنید
ثبت نام در دایرکتوری آرایشی بهداشتی


مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید