قطبیت = polarity 

قطبیت = polarity

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه قطبیت، Polarity می باشد.

قطبیت چیست؟


قطبیت = Polarity
polarity = قطبیت، تمایل قطبی 


واژه «قطبیت» در مقالات سایت احسان حسنانی

مقایسه فیلترهای فرابنفش

یك ماده ضد آفتاب آلی هنگامی بیشترین میزان فعالیت را از خور نشان می دهد كه به نحو بهینه پراكنده شده باشد.
 انحلال پذیری به هنگام ارزیابی ملکول ماده ضد آفتاب، چندین ضابطه حائز اهمیت می باشند. یکی از این ضوابط بر پایة این واقعیت استوار است که یک ماده ضدآفتاب آلی هنگامی بیشترین میزان فعالیت را از خور نشان می دهد که به نحو بهینه پراکنده شده باشد. بدین سبب در هنگام ساخت فرمولاسیون فراورده های ضدآفتاب انحلال پذیری عامل مهمی را تشکیل می دهد. جدول «1» درصد انحلال پذیری/ امتزاج پذیری در روغنهای مختلف حلال نام تجاری M-4 OCR OMC دی متیکون سیال DC200 1 2 5/3 سیکلو متیکون سیال DC344 3 5 50 روغن معدنی پارافین مایع 7 5 50 ایزواستئاریل ایزواستئارات پرپزورین 2039 10 50 50 اوکتیل پالیمتات لکسول EHP 11 50 50 تری گلیسیرید کاپریک/کاپریلیک لکسول GT865 16 50 50 آلکیل بنزوات C12-C15 لینکول BAS 19 50 50 ایزوپروپیل میریستات ایزوپروپیل میریستات 22 50 50 پروپیلن گلیکول دیکاپرات/دیکاپریلات میریتول PC 23 50 50 اوکتیل دودکانول اتانول G 25 50 50 اتیل بوتیل استیل- آمینو پروپیونات ماده  دافع حشرات 3535 27 50 50 میانگین   15 37 46 جدول نمایانگر مقادیر انحلال پذیری سه ماده ضدآفتاب در روغنهای مختلف می باشد حداکثر میزان امتزاج پذیری با 50 درصد ماده ضدآفتاب به دست می آید نظر به اینکه OCR به حالت مایع است، به سهولت با روغنهای رایج یا دیگر مواد ضد افتاب مایع امتزاج پذیر می باشد. با وجود این در مقایسه با OMC امتزاج پذیریOCR با روغن معدنی و سیکلو متیکون ضعیف وناچیز است. در واقع میزان امتزاج پذیری ماده ضد افتاب جامد 4-M با روغن معدنی از امتزاج پذیری OCR بیشتر است. با وجود این OCR یک عامل حل کننده مفید برای مواد ضدآفتاب آلی وجامد است (به جدول مراجعه کنید).در مقایسه با انحلال پذیری مواد ضدآفتاب جامد در روغنهای رایج( که معمولاً از حدود یک تا پانزده درصد است)، خواص حل کنندگی مواد ضدآفتاب مایع می توانند بسیار مفید واقع شوند. جدول «2» درصد انحلال پذیری مواد ضدآفتاب جامد در مواد ضدآفتاب مایع ماده ضدآفتاب جامد نام تجاری OCR OMC بوتیل متوکسی دی بنزویل متان یوسولکس 9020 22 19 بنزو فنون – 3 یوسولکس 4360 27 19 4 – M یوسولکس 6300 30 27 این پدیده از قطبیت مشابه ملکولهای مواد ضدآفتاب سر چشمه می گیرد. عموماً مواد ضدآفتاب در مقایسه با دیگر روغنها دارای قطبیت بیشتری می باشند و این نکته در پارامترهای انحلال پذیری آنان تجلی پیدا می کند. در جدول 3 پارامنترهای انحلال پذیری براساس روش سهم گروهgroup contribution method) ( ابداعی آقای فدورز محاسبه شده است، شایان ذکر است که پارامتر انحلال پذیری روغنهای آرایشی رایج [Mpa] صرفاً حدود 14 تا 17 است. هر چه این میزان بالاتر باشد، قطبیت ملکول بیشتر است و امتزاج پذیری هنگامی به بهترین وجه ممکن خود می رسد که ملکولها دارای پارامترهای انحلال پذیری مشابهی باشند. بدین ترتیب OCR از خواص انحلالپذیری بهتری در مقایسه با OMC برخوردار است چرا که قطبیت آن به قطبیت مواد ضدآفتاب جامد نزدیکتر می باشد. جدول «3» پارامترهای انحلال پذیری مواد ضد آفتاب ماده ضد آفتاب نام تجاری پارامتر انحلال پذیری [Mpa`] OMC یوسولکس 2292 19 OCR یوسولکس OCR 21 بوتیل متوکسی دی بنزویل متان یوسولکس 9020 22 4 – M یوسولکس 6300 22 بنزوفنون - 3 یوسولکس 4360 27 جذب پرتو فرابنفش برای بهینه سازی استفاده از یک مادة ضد آفتاب، ضروری است که خواص جذبی پرتوی فرابنفش مواد ضدآفتاب در روغنهای مختلف مورد بررسی وتعمق قرار گیرند، پژوهشهایی که به تازگی انجام شده اند نمایانگر این نکته است هنگامی که غلظتهای مشابه مورد استفاده قرار گیرند( یک میلی گرم در 100 میلی لیتر روغن)، خواص جذبی مواد ضدآفتاب به نحو چشمگیری از حلال انتخابی تأثیر می پذیرند. تصویر (1) نمایانگر جابجایی طول موج حداکثر میزان جذب وتغییرات پدیده آمده در میزان خاموشی(extinction) می باشد. به طور خلاصه می توان چنین گفت که ضریب خاموشیOMC در حدود 0.7 تا 0.9 و4-M، حدود0.8 تا1.0 ودر مورد OCR حدود 0.1 تا 0.4 می باشد این نکته آشکارا نشان می دهد که OCR تنها حدود نیمی از ضریب جذب پرتو فرابنفش را در مقایسه با OMC و4-M دارد. در واقع، از این دیدگاه،OCR در مقایسه با ماده هموسالات، کمی کار آمدتر می باشد. گفتنی است که منحنی های جذب پرتو فرابنفش توسط OCR بیش از دو ملکول ضدآفتاب 4 -M و OMC تحت تأثیر حلالها قرار دارند.
مشاهده مطلب

مبانی شیمی


 اختلاف الکترونگاتیوی باعث ایجاد قطبیت در پیوند کووالانسی می شود.
 لاندن: نیروی دو مولکول با قطبیت لحظه ای در پیوندهای هیدروژنی، هیدروژن به صورت پلی بین دو اتم الکترونگاتیو قرار می گیرد.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: میسل چیست؟

میسل ها توده های کروی هستند که قسمت درونی آن ها هیدروکربنی است. غلظتی از شوینده که در آن اولین میسل ها تشکیل می شوند، غلظت بحرانی میسل نام دارد. اندازه میسل با کمیتی به نام عدد تجمع اندازه گیری می شود.
 دومین نکته قابل توجه رفتار غیرعادی شوینده های غیریونی با تغییرات دمایی می باشد. در شوینده های قطبی، افزایش دما به دلیل افزایش دادن انرژی جنبشی مولکول ها، تمایل آن ها جهت تجمع و متراکم شدن را کاهش می دهد. برای انواع غیر یونی نیز این قانون صادق است ولی از طرفی افزایش دما باعث شده که گروه اتوکسیدی (EO) مولکول های آب اطراف خود را از دست بدهد که نتیجه آن کاهش قطبیت مولکول و تمایل بیشتر آن برای تجمع کردن خواهد بود. غیر یونی ها این انباشتگی را تا زمانی که به صورت نامحلول درآیند، ادامه می دهند.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: امولسیون کنندگی شوینده ها

وقتی یک ماده نامحلول مثل روغن به آب حاوی شوینده اضافه می شود، احتمال تشکیل امولسیون وجود دارد. این امولسیون می تواند روغن در آب یا آب در روغن باشد. دو حالت دیگر هم ممکن است به وجود آید که یکی انحلال روغن در آب و یا تشکیل میکروامولسیون ها است. پارامتر HLB ارتباط منطقی بین ساختار شوینده و امولسیون کنندگی آن را نشان می دهد.
 حلالیت: افزایش حلالیت ترکیبات آلی نامحلول در آب، در محلول آبی یک شوینده، در اثر انحلال ترکیب آلی در میسل رخ می دهد. هرچند که ترکیب مذکور در قسمت داخلی میسل است، سطح خارجی میسل، بستگی به ساختار شیمیایی ماده شوینده و ماده آلی دارد. حضور مولکول های هم چیوند با شوینده ها ضروری است، هر چند که بر اساس مشاهدات حدس زده می شود اثرات حلالیت زیر نقطه CMC، در حضور گونه های شبه میسلی صورت می گیرد. این در حالی است که عموماً عمل حل کردن این ترکیبات در بالاتر از نقطه CMC انجام می شود. مقدار حلالیت هیدروکربن هاا و بقیه ترکیبات آلی نامحلول در آب با افزایش اندازه میسل افزایش می یابد. بنابراین گونه های غیریونی حلایت زیادتری نسبت به گونه های یونی ایجاد می کنند. همچنین افزایش طول زنجیره آبگریز شوینده باعث افزایش میزان قدرت حل کنندگی آن مولکول می شود. به وسیله افزودنی هایی با خصلت قطبیت بیشتر (مانند الکل های زنجیره بلند) ظاهر محلول شفافیت کمتری پیدا می کند. استفاده از افزوددنی هایی که از لحاظ شکل و اندازه مشابه مولکول های شوینده باشد، معنی دارتر خواهد بود (بخش 1-8-4 را ببینید). میکروامولسیون ها: تشخیص بین امولسیون های ساده و میکروامولسیون ها کار ساده ای است. امولسیون های ساده کلاً ناپایدارند در صورتی که میکروامولسیون ها بی نهایت پایدار هستند. به عبارت دیگر تفاوت بین حل شدن و تشکیل میکروامولسیون به راحتی با یک نگاه ساده قابل تشخیص نیست. در یک دیدگاه جدید میکروامولسیون ها به صورت میسل های متورم شده معرفی شده اند، هرچند که تمامی صاحب نظران با این دیدگاه موافق نبوده و کماکان کشمکش بر سر تفاوت حل شدن و تشکیل میکروامولسیون ها وجود دارد.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل اتر سولفات ها


 8- خواص کاربردی: شوینده های بسیار خوبی هستند، به طوری که در آب نمک اشباع و آب سخت (بر خلاف AS یا LABS) قدرت شویندگی آن ها کاهش نمی یابد. بنابراین نیازی به مواد کمکی (Builder) مانند پلی فسفات ها نمی باشد؛ میزان شویندگی با افزودن نمک های منیزیم افزایش می یابد؛ خصلت انحلال پذیری خوب، آن ها را برای فرمولاسیون های مایع قلیایی و فسفات دار مناسب ساخته است. آن ها می توانند حلالیت شوینده های دیگری را که قطبیت کمتری در آب دارند افزایش دهند؛ امولسیفایر بسیار خوب (خصوصاً برای سبوم)؛ عامل ایجاد کف عالی به خصص در حضور الکترولیت ها، ولی میزان کف آن در مقایسه با آلکیل سولفات ها سبک تر است به طوری که در حضور چربی و روغن زودتر باز شده و فرو می نشیندغ در مجموع اتر سولفات ها در حضور سبوم کف پایداری ندارند (بر خلاف آلکیل سولفات ها)، ولی افزودن سارکوزینات ها، بتائین ها یا آلکانول آمیدها می تواند موجب پایداری کف در حضور سبوم شود؛ ادعا می شود که زنجیره آبگریز C12 خواص کف کنندگی بهتری نسبت به C14 ایجاد می کنند (Adam & Neumann 1980)؛ محصولات تولیدشده توسط تولیدکنندگان متفاوت با ترکیب به ظاهر مشابه، ممکن است از لحاظ میزان کف کنندگی به طور محسوسی متفاوت باشند؛ این مورد بیشتر به تفاوت الکل های اتوکسیله شده اولیه مربوط می شود؛ احتمال می رود C10,C9 و C11 به صورت الکل سولفات ها به عنوان عامل فرونشانندۀ کف عمل کنند.
مشاهده مطلب

واژه «قطبیت» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی


 

مطلب قبلی: سر قطبی

مطلب بعدی: قطبیده

کسب و کار خود را در دایرکتوری آرایشی بهداشتی معرفی کنید
ثبت نام در دایرکتوری آرایشی بهداشتی


مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید