تایروسیناز = Tyrosinase 

تلگرام آرایشی بهداشتی تبلیغ کتاب شوینده ها

تایروسیناز = Tyrosinase

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی


چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه تایروسیناز، Tyrosinase می باشد.

تایروسیناز چیست؟


تایروسیناز = Tyrosinase
anti-tyrosinase = ضد تایروسیناز، مهارکننده آنزیم تایروسیناز
tyrosinase = تایروسیناز، تیروزیناز


تلفظ tyrosinase(1) ↓


تلفظ tyrosinase ↓

واژه «تایروسیناز» در مقالات سایت احسان حسنانی

ویتامین C چیست؟

ویتامین C به شکل های مختلفی وجود دارد که رایج ترین آن آسکوربیک اسید است. اثر آنتی اکسیدانی ویتامین های سی بسیار معروف است. این ویتامین همچنین در مهار آنزیم تایروسیناز نقش داشته و به همین علت در محصولات روشن کننده نیز کاربرد دارد. | در مقاله ویتامین C چیست؟ از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
 این ویتامین به اشکال مختلف موجود می باشد. رایج ترین اشکال آن آسکوربیک اسید، آسکوربیل فسفات (به صورت نمک سدیم یا منیزیم) و سایر مشتقات ویتامین ث (مانند آسکوربیل پالمیتات، آسکوربیل گلوکوزید) است. این ویتامین دارای اثرات آنتی اکسیدان می باشد. ویتامین C با مهار آنزیم تایروسیناز (این آنزیم یکی از عوامل مؤثر در بیوسنتز رنگدانه های پوست از جمله ملانین می باشد) سبب روشن شدن رنگ پوست می گردد. این ویتامین دارای اثرات ضد التهاب نیز می باشد. ویتامین C با القای بیوسنتز کلاژن اثر ضد چروک نیز دارد.
مشاهده مطلب

نقش آنزیم تریپسین در زیبایی پوست

0 | در مقاله نقش آنزیم تریپسین در زیبایی پوست از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
در مطالعات بالینی، تاثیرات ضمنی فرمولاسیون محصولات سویا یونیفای بر کاهش ملانین سازی با مهار آنزیم تایروسیناز نیز دیده شده است.
مشاهده مطلب

پروتئین ملانوتروپین در محصولات آرایشی بهداشتی

ملانوتروپین، هورمون ملانین سازی و به عبارت دیگر هورمون تحریک کننده ملانوسیت است. این ماده طبیعی در برنزه شدن پوست نقش دارد. ملانوتروپین یک پپتید 13 تائی است که 7 پپتید 4 تا 10 مسئول فعالیت ملانوتروپ و 3 پپتید 11 تا 13 مسئول اثر ضد التهابی می باشند. آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون ملانوتروپین در این بخش توضیح داده شده است. | در مقاله پروتئین ملانوتروپین در محصولات آرایشی بهداشتی از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
تایروسیناز با تثبیت α-MSH بر روی رسپتور ویژه اش یعنی MC1-R تحریک می شود. تایروسیناز در اثر تحریک، اسید آمینه تایروسین را هیدروکسیل دار نموده و آن را به دی هیدروکسی فنیل آلانین (DOPA) تبدیل می کند. سپس واکنش اکسیداسیون DOPA و تبدیل آن به «DOPA – کوئینون» را کاتالیز می کند. مرحله نهایی سنتز ملانین در اندامک هایی به نام ملانوزوم در [سلولهای] ملانوسیت انجام می شود. α-MSH یک پپتید سیزده تایی (تری-دکاپپتید ) با فرمول زیر است. Melanotropin (α-MSH): Acetyl-Ser-Tyr-Ser-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Lys-Pro-Val-NH2 اثبات شده که توالی فعال α-MSH که مسئول فعالیت ملانوتروپ است، هفت پپتید 4 تا 10 می باشد. در حالیه که سه پپتید 11 تا13 مسئول اثر ضدالتهابی است. اتصال α-MSH (به عنوان یک لیگاند طبیعی و فیزیولوژیک) به رسپتور MC1بر روی سلولهای ملانوسیت اولین مرحله در ملانین سازی و تشکیل رنگدانه است. با مسدود کردن رسپتور MC1می توان مسیر ملانین سازی درون سلولی را مهار نموده و از سنتز بیش از حد ملانین توسط ملانوسیت ها جلوگیری به عمل آورد. برای دستیابی به این مهم می توان از آنتاگونیست های α-MSH استفاده نمود. آنتاگونیست و آگونیست های α-MSH • آنتاگونیست های α-MSH در رقابت با این هورمون بر روی رسپتورهای MC1-R نشسته و جای آن را اشغال می کنند، به این ترتیب از سنتز ملانین جلوگیری می کنند.
مشاهده مطلب

ملانین سازی چیست؟

سنتز ملانین در پوست از اسید آمینه تایروسین شروع شده و با کاتالیزگری تایروسیناز پس از عبور از DOPA و دوپاکینون، دو نوع رنگدانه به نام های یوملانین و فائوملانین تولید می شود. | در مقاله ملانین سازی چیست؟ از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
مراحل ملانین سازی ملانین سازی یک فرایند آنزیمی است که در آن تایروسین به یوملانین (رنگدانه های مشکی قهوه ای) و فائوملانین (رنگدانه های قرمز قهوه ای) تبدیل می گردد. آنزیم هایی چون آنزیم تایروسیناز ، پروتئین تایروسینازی شماره یک (TRP-1) و پروتئین تایروسینازی شماره دو (TRP-2) در این سلسله واکنشها دخیل هستند.
ماده پیش ساز ساخت ملانین اسید آمینه تایروسین می باشد. این ماده تحت تأثیر آنزیم تایروسیناز (tyrosinase) به دوپا (DOPA) تبدیل می شود و مجدداً تحت اثر همان آنزیم تایروسیناز به دوپاکینون تبدیل می شود. ادامه این روند در نهایت منجر به تولید رنگدانه ملانین می گردد. توان بالای این ماده در جذب طول موج های ناحیه ماورای بنفش، سبب اثر محافظتی در برابر نور خورشید می گردد.
مهمترین تنظیم کننده سنتز ملانین پرتوهای فرابنفش هستند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم (از طریق وادار کردن کراتینوسیتها به ترشح پاراکرینی مواد تحریک کننده ای مثل α-MSH ) ملانوسیتها را تحریک می کند. مهار ملانین سازی آنزیم تایروسیناز در دو نقطه اعمال اثر می کند که برای عملکرد خود به مقادیر بسیار جزئی از عنصر مس نیز نیاز دارد. فلزات دیگری مانند کبالت، نیکل و وانادیم نیز در این عمل نقش دارند ولی اهمیت آن ها به مراتب کمتر از نقش مس می باشد.
•  بسیاری از عوامل می توانند فعالیت تایروسیناز را مهار کنند و به دنبال آن مانع از تشکیل رنگدانه گردند.
ملانین سازی در مو معمولاً در طی روند زندگی رنگ مو تغییراتی را نشان می دهد. پس از دوره کودکی معمولاً رنگ مو تیره تر می گردد. با گذشت زمان و سپری شدن سن، خاکستری شدن رنگ مو آغاز می گردد، زمان بروز این حالت در افراد یکسان نیست. در یک موی خاکستری بخشی از رنگدانه ها وجود دارد و کاهش حضور بخشی دیگر، سبب می شود تا مو خاکستری رنگ به نظر برسد. در صورتی که تمامی مو عاری از رنگدانه شود، مو سفیدرنگ خواهد شد. برخی افراد به طور ارثی فاقد آنزیم تایروسیناز می باشند، که همین امر سبب می گردد تا علی رغم وجود ملانوسیت ها، رنگدانه ای تشکیل نشود که به این عارضه زال تنی (albinism) گفته می شود.
مشاهده مطلب

اکتیو آرایشی، روشن کننده، بتا وایت

بتاوایت ، پپتید بیومیمتیک برگرفته از TGF غلاف پوشی شده در لیپوزوم های فسفولیپیدی است. ویژگی ها: فعالیت آنزیم تایروسیناز را کاهش داده و به کاهش سنتز ملانین منجر می شود. بعد از 4 هفته پوست را روشن می کند. لکه های پوست را کاهش می دهد. ؛ مکانیسم: کاهش دهنده فاکتور MITF به منظور توقف ملانین سازی از هر دو مسیر | در مقاله اکتیو آرایشی، روشن کننده، بتا وایت از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
 ملانین سازی در پوست یک فرایند آنزیمی است که در آن اسیدآمینه تایروسین توسط یک سلسله واکنش آنزیمی به رنگدانه های ملانین تبدیل می گردد. به علت نقش کلیدی تایروسیناز در سنتز ملانین، اغلب سفیدکننده ها با مهار مستقیم آنزیم تایروسیناز نقش خود را ایفا می کنند. هایدروکوئینون، کورتیکواستروئیدها و ترکیبات حاوی جیوه از جمله مواد ناایمنی هستند که از دیرباز به این منظور استفاده می شده اند. در حالیکه یک ماده سفیدکننده ایده آل، ماده ای است که بدون ایجاد مسمومیت سلولی ملانین سازی را در پوست مهار کند. لوکاس مایر با بررسی دقیق فیزیولوژی پوست به راهکارهایی دست یافته است که به طور غیر مستقیم و از طریق مکانیسمهای دیگری تایروسیناز را مهار نموده و ملانین سازی را به شکل ایمنی متوقف نماید.
لوکاس مایر در گذشته پپتیدی به نام ملانوستاتین5 را معرفی نموده بود که بایومیمتیک هورمون تحریک کننده ملانوسیت (α-MSH) بوده و به علت برخورداری از خاصیت آنتاگونیستی، در نشستن بر روی رسپتورهایMCR با این هورمون رقابت نموده و به این ترتیب از فعال سازی تایروسیناز جلوگیری کرده و ملانین سازی را متوقف می کند.
مکانیسم عملکرد بتاوایت چیزی که بتاوایت را از دیگر ترکیبات سفید کننده رایج متمایز می سازد مکانیسم عمل بتاوایت می باشد. بر خلاف سفیدکننده های رایج که با مهار آنزیم تایروسیناز توسط مواد شیمیایی بعضاً خطرناک ملانین سازی را متوقف می نمایند، بتاوایت با توقف «مسیر سلولی MITF» تیره شدن ژنتیکی و محیطی پوست را به شکلی موثر و ایمن کاهش داده و به این ترتیب موجب روشن و سفید شدن پوست می گردد.
مشاهده مطلب

اکتیو آرایشی، روشن کننده، ملانوستاتین

ملانوستاتین، پپتید بایومیمتیک برگرفته از MSH است. ویژگی ها: از تولید بیش از حد ملانین جلوگیری می کند. ؛ مکانیسم: آنتاگونیست MSH | در مقاله اکتیو آرایشی، روشن کننده، ملانوستاتین از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
 محصولات روشن کننده پوست غالباً با مهار فعالیت آنزیم تایروسیناز ملانین سازی را در پوست کاهش می دهند. هایدروکوئینون ، کورتیکواستروئیدها و محصولات حاوی جیوه از جمله موادی هستند که از گذشته به عنوان ماده موثره در محصولات روشن کننده پوست استفاده می شده اند. آسیب های برگشت ناپذیر پوستی، اکرونوسیس (تجمع ملانین در غضروف ها و بافت های پیوندی)، انباشته شدن جیوه در بدن و مسمومیت از جمله نگرانی هایی هستند که در اثر استفاده از این مواد در محصولات روشن کننده پوست وجود دارد. متاسفانه هنوز هم در بسیاری از کشورها با نادیده گرفتن نگرانی های زیادی که در مورد سلامتی وجود دارد از روشن کننده های قدیمی پوست استفاده می شود.
ملانوستاتین5 یک پپتید بایومیمتیک با خاصیت آنتاگونیستی علیه هورمون تحریک کننده ملانوسیت می باشد. ملانوسیت5 به عنوان یک آنتاگونیست، با لیگاند طبیعی (αMSH) برای جذب بر روی گیرنده ویژه اش (MCR-1) رقابت می کند و با جلوگیری از فعالیت بیشتر تایروسیناز سنتز ملانین را متوقف می کند.
مهار تایروسیناز تشکیل رنگدانه های ناخواسته را کاهش داده و تیرگی رنگ پوست و لکه های قهوه ای را تحت کنترل قرار می دهد
مشاهده مطلب

اکتیو آرایشی، روشن کننده، تایروستات

تایروستت، آمیزه هوشمند از عصاره گیاهان رومکس به دست آمده از شمال کانادا است. ویژگی ها: ملانین سازی را در پوست کاهش می دهد. ؛ مکانیسم: مهار تایروسیناز با عملکرد قوی تر از آربوتین و هیدروکینون | در مقاله اکتیو آرایشی، روشن کننده، تایروستات از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
Rumex occidentalis عصاره این گیاه، با قدرت زیادی آنزیم تایروسیناز را مهار می کند. این آنزیم که هم در پوست انسان و هم در بافت گیاه حضور دارد، مسئول تشکیل رنگ های قرمز و قهوه ای در پوست میوه ها و سبزیجات [ و همچنین پوست بدن انسان] می باشد. مهار تایروسیناز موجب کاهش تشکیل رنگ های ناخواسته در پوست شده و کنترل درجه تیرگی پوست را مقدور می سازد.
• خشک شده این گیاه برای اینکه به عنوان بازدارنده تایروسیناز مورد استفاده قرار گیرد، قبل از استخراج غربال می شود.
مشاهده مطلب

روشن کردن پوست

گرایش به پوست روشن یا تیره در فرهنگ های مختلف فرق می کند. مثلاً خانم های آسیایی دوست دارند پوست روشن داشته باشند اما خانم های اروپایی برنزه بودن برایشان جذاب است. محصولات روشن کننده نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن لک های پوست استفاده می شوند. هیدروکینون، آربوتین، کوجیک اسید از جمله ترکیبات روشن کننده پوست می باشند. | در مقاله روشن کردن پوست از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
در مورد هیدروکینون بیشتر بدانیم ضد لک های بر پایه آلوازین آلوازین یک کرومون حاوی قند است که از گیاه آلوئه ورا استخراج می شود. این ماده به طور رقابتی آنزیم تیروزیناز را مهار می کند و مانع هیدروکسیله شدن تیروزین به دوپا و دوپا به دوپاکینون می گردد و بدین وسیله مسیر ساخت ملانین را متوقف می کند. این ماده و چند کرومون دیگر، اثرات مهارکننده تیروزیناز قوی تر نسبت به آربوتین و کوجیک اسید دارند. ضد لک های بر پایه آربوتین (Arbutin): آربوتین یک بتا – دی – گلوکوپیرانوزید طبیعی است که در ساختار خود دارای یک اتصال خود دارای یک اتصال هیدروکینون به یک ملکول گلوکز می باشد. این ماده در برگ درخت گلابی و برخی گیاهان دیگر مانند گندم یافت می شود. مکانیسم روشن کنندگی پوست این ماده، ناشی از مهار برگشت پذیر آنزیم تیروزیناز است. میزان سودمندی این ماده هنوز کاملاً آشکار نشده است. یک مشتق سنتتیک از این ماده به نام دزوکسی آربوتین، عملکرد بهتری را نشان داده است. ضد لک های بر پایه فلاونوئیدها مهم ترین ویژگی این مواد اثرات آنتی اکسیدانی آن ها است، ولی این مواد اثرات مهارکنندگی آنزیم تایروسیناز نیز دارند. رسوراترول (resveratrol)، اکسی رسوراترول و ژنتول (gnetol) از جمله فلاونوئیدهایی هستند که اثرات مهارکننده تایروسیناز دارند.
در مورد فلاونوئیدها بیشتر بدانیم ضد لک های بر پایه کوجیک اسید (kojic acid) کوجیک اسید یک متابولیت قارچی است که از قارچ هایی مثل آسپرژیلوس و پنی سیلیوم استخراج می شود. این ماده به شکل گسترده ای به عنوان یک افزودنی غذایی برای پیشگیری از قهوه ای شدن مواد غذایی و افزایش قرمزی توت فرنگی های نارس و کال، مورد استفاده قرار می گیرد. کوجیک اسید با شلات کردن یون مس سبب مهار آنزیم تایروسیناز می گردد. این مواد در فرآورده های آرایشی برخی کشورها مانند ژاپن کاربرد گسترده ای دارد. اثرات آنتی بیوتیک و محافظتی این ماده به افزایش عمر عمر مفید فراورده های آرایشی بهداشتی کمک می کند. فرآورده های حاوی کوجیک اسید به مدت 1 تا 2 ماه (گاه حتی بیشتر) و با دوز دو بار در روز استفاده می شوند تا اثربخشی مناسب حاصل گردد. متأسفانه این ماده در برخی افراد ایجاد حساسیت های پوستی تماسی ایجاد می کند، به همین علت معمولاً فرآورده 1% آن به انواع 2% ترجیح داده می شود. مشتقاتی از این ماده با نفوذ پوستی بیشتر نیز تحت بررسی هستند. ضدلک و سفیدکننده های مهارکننده انتقال ملانوزوم ها ضدلک های بر پایه نیاسینامید در مورد این ویتامین پیشتر نیز مطالبی ارائه گردید. این ماده اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدان و تنظیم کننده سیستم ایمنی دارد. علاوه بر ویژگی های بیان شده، ثابت شده است که این ماده از انتقال ملانوزوم ها به کراتینوسیت ها، جلوگیری می کند. استفاده از فرآورده موضعی نیاسینامید 5%، دو بار در روز و به مدت 8 هفته و یا فرآورده 3.5% آن همراه با رتینیل پالمیتات، به شکل معنی داری سبب روشن شدن پوست می گردد. باید توجه داشت که این اثرات برگشت پذیر می باشند. ضد لک های بر پایه سویا مردم چین بر این باورند که کارگران شاغل به کار در مراکز فراوری سویا پوست های زیباتری دارند. در کراتینوسیت ها گیرنده ای به نام PAR-2 وجود دارد که با از بین بردن ملانوزوم ها، میزان آن ها را کنترل می کند. شیر سویا و مشتقات آن دارای انواعی از پروتئین است که با تحریک این گیرنده سبب کاهش ملانوزوم ها و اثرات روشن کنندگی می گردد. اثر این مواد در لک زایی پوست به دنبال تابش اشعه ماورای بنفش، به اثبات رسیده است. البته فرآیندهای حرارتی مانند پاستوریزه کردن، سبب تخریب ساختار مواد روشن کننده پوست می گردد.
مشاهده مطلب

دایره المعارف مواد اولیه فعال محصولات آرایشی بهداشتی

دایره المعارف مواد اولیه فعال محصولات آرایشی بهداشتی و نکات مهم در رابطه با مصرف آن ها نام کتابیست 250 صفحه ای که توسط پروفسور محمدرضا شاه بنده استاد مدعو دانشگاه لندن نوشته شده و چاپ دوم آن در سال 95 توسط انتشارات مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی آن انجام شد. در این کتاب، اکتیوهای مهم صنایع آرایشی بهداشتی به ترتیب حروف الفبا به صورت اجمالی معرفی شده است. تعدادی از ترکیبات معرفی شده در این کتاب، در این صفحه به همراه خلاصه ای از آن با کمی اضافات و تغییرات که توسط احسان حسنانی انجام شده، معرفی می گردد. | در مقاله دایره المعارف مواد اولیه فعال محصولات آرایشی بهداشتی از واژه تایروسیناز استفاده شده است.
دی متیل متوکسی کرومانیل پالمیتات Dimethylmethoxy Chromanyl Palmitate یا کرومابرایت ماده روشن کننده پوست است که با مهار آنزیم تایروسیناز عمل می کند.
مشاهده مطلب


مطلب قبلی: سمی

مطلب بعدی: تایروسین

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



اگر مطالعه این مطلب برایتان مفید بود، روی دکمه زیر کلیک کنید !