ویسکوز = viscose 

ویسکوز = viscose

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه ویسکوز، Viscose می باشد.

ویسکوز چیست؟


ویسکوزیته = Viscosity
viscosity = ویسکوزیته، گرانروی، قوام، مقاومت در برابر جاری شدن

ویسکوز = Viscose
viscose = ویسکوز، با قوام


واژه «ویسکوز» در مقالات سایت احسان حسنانی

مواد اولیه سازنده شامپو | ترکیبات شامپو

شامپو آمیزه ای است از آب، مواد فعال کننده سطحی و مواد افزودنی. آب بخش عمده فرمولاسیون شامپو را تشکیل می دهد و ماده پایه ای شامپو محسوب می شود. سورفکتانت ها، پاک کننده های اصلی شامپو هستند. سایر موادی که در شامپو وجود دارد، برای تقویت کف، افزایش ویسکوزیته، اصلاح بو، رنگ و همچنین برای جلوگیری از فساد میکروبی شامپو به آن اضافه می شوند. در این مقاله هر یک از اجزاء تشکیل دهنده شامپو به طور خلاصه تعریف می شود.
 کاربرد: تقریبا همه شامپوهای فیتو و شامپوهای موستلا سورفکتانت های غیر یونی کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید این ماده که به اختصار کوکونات نامیده می شود، مایع ویسکوز زردرنگ و از سورفکتانت های غیریونی است. بخش آبگریز این ماده در pH های معمولی فاقد بار الکتریکی است. کوکونات را به عنوان افزایش دهنده کف، ماده غلیظ کننده (ویسکوزیته دهنده)، بهبود دهنده حالت پذیری مو و همچنین برای کاهش میزان تحریکات پوست در شامپوهای سر و بدن استفاده می کنند. پلی سوربات مایع زردرنگی که از مشتقات سوربیتول می باشد. از آنجا که این ماده تقریبا با مول اتیلن اکساید اتوکسیله شده، به آن پلی سوربات می گویند و جزء سورفکتانت های غیریونی است. پلی اتیلن گلایکول دی استئارات سورفکتانت غیریونی، جامد، به شکل دانه های سفیدرنگ که به عنوان قوام دهنده در شامپوها استفاده می شود. این ماده در غلظت های پایین نیز قوام بالایی ایجاد می کند. منظور از قوام دهنده ترکیباتی هستند که ویسکوزیته را بالا می برند. - افزودنی ها: آلکانول آمیدها، آمین اکسیدها، الکترولیت ها، از موادی هستند که به عنوان تقویت کننده و تثبیت کننده کف در فرمولاسیون شامپوها استفاده می شوند. آلکانول آمیدهای اسیدهای چرب و اتیلن گلیکول مونو و دی استئارات معمولا به عنوان عوامل مات کننده یاصدفی کننده در شامپوها به کار می روند.
مشاهده مطلب

شیمی رنگ مو

بسته به نوع رنگ مو از قبیل دائمی، نیمه دائمی و موقتی بودن از مواد شیمیایی مختلفی در ترکیب رنگ موها استفاده می شود. آمونیاک یکی از مواد تشکیل دهنده رنگ مو است که موجب جدا شدن کوتیکول های مو و نفوذ رنگ به داخل مو می شود. اولین رنگ موی شیمیایی با ماده فنیل اتیلن دی آمین ساخته شده است.
 این رنگ موها معمولاً طوری طراحی می شوند که تمام موها با یک بار استفاده رنگ آمیزی شوند. اما از آنجا که بسیاری از مردم دوست ندارند بعد از رنگ کردن موها تغییر خیلی زیادی روی ظاهر مو داده شود، در این دسته از رنگ موها به صورت رنگ موهای آبکشی شدنی عرضه می شود که در آن میزان رنگ آمیزی به گونه ای تنظیم شده که موها بعد از چند بار رنگ کردن به تدریج رنگ می شوند. دستیابی به تعادل بین قدرت رنگ مو و مقدار ماده باقیمانده روی پوست سر و دست ها بسیار مهم است. color rinses = رنگ موهای آبکشی شدنی نوع ژله ای در این محصول رنگ مو با استفاده از ترکیبات ویسکوز دهنده به فرم ژل در آمده تا از ریخت و پاش در هنگام رنگ آمیزی موها جلوگیری شود. کربوکسی متیل سلولز و صمغ زانتان نمونه هایی از مواد غلیظ کننده یا قوام دهنده می باشند. از این ترکیبات برای رنگ آمیزی همه قسمت های مو و یا بخشی از مو استفاده می شود. فرمولاسیون ژل های رنگ مو معمولاً شامل 1 درصد رنگ اسیدی، 70 درصد آب، 5 درصد بنزیل الکل و 20 درصد ایزوپروپیل الکل است.
 پروسه ساخت به این صورت است که صمغ زانتان در بنزیل الکل حل شده و سپس به آمیزه ترکیبات دیگر اضافه می شود. Thickening agent = ماده قوام دهنده، ویسکوز کننده
مشاهده مطلب

تاریخچه زمان پیمای مهندسی شیمی

رویدادهای مهم تاریخ معاصر که به نوعی با مهندسی شیمی در ارتباط است در این مقاله درج شده اند.
 1883 رینولدز (Osborn Reynolds) اولین مقاله خود را در مورد عدد بدون بعد Reکه آرام یا متلاطم بودن جریان را مشخص می کند ونبست دو نیروی اینرسی به ویسکوز است را منتشر کرد.
مشاهده مطلب

رزین های تعویض یونی

رزین های تعویض یونی یا تبادل یونی برای حذف کاتیون ها و آنیون ها از آب به منظور تصفیه آب استفاده می شوند.
 برای ساختن رزین سولفونیک، «استیرن» را با «دی وینیل بنزن» مخلوط می کنند و به آن یک ماده پراکسید و یک عامل تفرق ساز (dispersing agent) می افزایند. آنگاه این مخلوط را به آب اضافه می کنند و با یک همزن آنقدر هم می زنند تا به صورت قطرات معلق به اندازه معین درآیند. با حرارت دادن پلیمریزاسیون شروع می شود و چون واکنش گرمازا است باید با یک ماده سردکننده دما را کنترل کرد. ذرات به تدریج ویسکوز شده و در نهایت به صورت ذرات یا دانه های کروی در می آیند. حرارت ادامه می یابد تا زمانی که پلیمریزاسیون کامل شود. دانه های حاصل شبکه پلی استرن را تشکیل می دهند. حال برای تهیه تعویض کننده کاتیونی باید دانه ها را با اسید سولفوریک ترکیب کرد تا گروه HSO3 به شبکه هیدروکربن متصل شود. به ازای هر دو گروه بنزن حدود هشت تا ده گروه HSO3 در شبکه وارد می شود. برای تهیه تعویض کننده آنیونی باید شبکه را با کلراید ستیل یا کلراید آمین ترکیب کرد. رزین های حاصل وقتی خشک شوند شکننده خواهند بود و زنجیرها خیلی نزدیک هم قرار می گیرند. به گونه ای که یونها نمی توانند به راحتی در دانه ها نفوذ کنند. اما وقتی در آب قرار بگیرند با جذب آب متورم می شوند و زنجیرها از هم فاصله می گیرند تا نفوذ یونها امکان پذیر شود. درجه متورم شدن به مقدار دی وینیل بنزن بستگی دارد. انواع رزین های تعویض یونی: الف) رزین های کاتیونی: رزین های کاتیونی بر حسب میزان تفکیک H+ (درجه اسیدی) به دو نوع قوی و ضعیف تقسیم بندی می شوند. 1- رزین تعویض یونی کاتیونی قوی: رزین کاتیونی هیدروژنی قوی قادر به جایگزینی یونهای فلزی با یون هیدروژن هستند. بنابراین همه نمک های موجود در آب به اسیدهای مربوطه تبدیل می شوند.
مشاهده مطلب

سولفوناسیون چیست؟

سولفوناسیون نام دیگر سولفونه کردن است.
 تبدیل S به SO2 گوگرد مذاب توسط پمپ متریک وارد کوره شده، مشتعل شده و SO2 (بی رنگ و بو) تولید می کند. دمای مخزن (گوگرد مذاب) نباید از 150 درجه تجاوز کند زیرا در این دما گوگرد ویسکوز شده و جریان خروجی کند می شود و سیستم از حالت steady خارج می شود.
مشاهده مطلب

اکتیو آرایشی بهداشتی ذرات فلورا

ذرات فلورا برای سوسپانسیون کردن دانه های رنگی و برای زیباسازی فرمولاسیون در صنایع آرایشی بهداشتی کاربرد دارد. بروشور این محصول توسط احسان حسنانی ترجمه شده است.
 •  تلاش جهت تنظیم کردن وزن مخصوص فاز پیوسته با وزن مخصوص ذرات (برای دستیابی به شناوری خنثی ) فقط در صورتی موثر است که محصول شما با تغییرات دمایی مواجه نشود. چرا که تفاوت در ضرایب انبساط در دماهای مختلف موجب به هم خوردن تعادل وزن مخصوص ها و در نهایت جداسازی ذرات خواهد شد. فلورازوم ها: برای حمل مواد فعال، انتقال خاصیت نرم کنندگی جوجوبا و برای افزایش زیبایی محصول شما فلورازوم ها کره های نرم و تک اندازه از استرهای جوجوبا هستند که قادر به انتقال خاصیت نرم کنندگی جوجوبا و حمل مستقیم مواد فعال مانند ویتامین ها، مواد معطر، رنگدانه ها و آنزیم ها یا مواد فعال مورد نظر شما به داخل پوست هستند. فلورازوم ها بعد از به کاربردن بر روی پوست کاملاً ناپدید شده و هیچ گونه خرده ای بر جای نمی گذارند. فلورازوم ها به شما اجازه می دهند که بدون استفاده از حل کننده یا بدون اینکه مجبور باشید شفافیت محصولتان را قربانی کنید، بتوانید یک فاز روغنی به محلول آبی اضافه نمایید. فلورازوم ها می توانند برای فرمولاسیون های عاری از روغن مناسب باشند. فلورازوم ها با موفقیت در سیستم های الکلی، سورفکتانی و شدیداً ویسکوز استفاده شده اند. کاربردها فلورازوم ها هم در محصولات آبکشی شدنی می توانند استفاده شوند و هم در محصولات به جاماندنی . ژل های شفاف بر پایه آب ، امولسیون ها (هم روغن در آب و هم آب در روغن)، پاک کننده ها ، سیستم های بی آب و اسکراب ها نمونه های از کاربرد این ذرات می باشند. فلورازوم ها با موفقیت در سیستم های حاوی الکل و همچنین حاوی سورفکتانت به کاربرده شده اند. گویچه های فلورا (فلوراسفیِرها ) برای انتقال خاصیت نرم کنندگی جوجوبا و برای افزایش زیبایی محصول شما فلوراسفیِرها کره های نرم و تک اندازه از استرهای جوجوبا هستند که قادر به انتقال خاصیت نرم کنندگی جوجوبا مستقیماً به داخل پوست می باشند. گویچه های فلورا بعد از به کاربردن بر روی پوست کاملاً ناپدید شده و هیچ گونه خرده ای بر جای نمی گذارند. این گویچه ها با موفقیت در سیستم های الکلی، سورفکتانی و شدیداً ویسکوز استفاده شده اند. کاربردها گویچه های فلورا اثر بخشی محصول شما را در چشم مصرف کننده مجسم می کند. فلوراسفیِرها رطوبت از دست رفته پوست را دوباره باز می گرداند. مرواریدهای فلورا (فلوراپِرل ها ) برای رسانش فعالیت چشمی و لمسی مرواریدهای فلورا ذرات کروی محکم و رنگی از جنس استرهای جوجوبا هستند که موجب زیبایی محصول شما شده و توجه خریدار را به خود جلب می کنند. فلورا پرل ها در رنگهای مختلف و با قطر متوسط 1000 میکرو متر عرضه می شوند. فلوراپرل ها برای فرمولاسیون های ماساژ و لایه برداری انتخاب مناسبی هستند زیرا وقتی بر روی پوست مالیده می شوند آن را به صورت یکنواخت ماساژ می دهند. مرواریدهای فورا «رنگ واضح و برجسته» ای در فرمولاسیون شما قرار می دهند تا محصولتان در قفسه فروشگاه بیشتر جلب توجه کند. کاربردها مرواریدهای فلورا برای به کارگیری در فرمولاسیون های آبکشی شدنی مانند ژل های دوش ، بافرهای بدن و پاک کننده های صورت مفید هستند. دانه های فلورا ( فلورابیدها ) برای لایه برداری ملایم و موثر از پوست دانه های فلورا ریز کره های محکم از استرهای جوجوبا هستند که پوست را به ملایمت اما به طور موثری لایه برداری می کنند. اندازه ذرات دانه های فلورا به طوری طراحی شده که سلولهای مرده روی سطح پوست را به شکل بهینه ای بزداید. برخلاف اغلب پودرهای حبه ای یا پوسته های فندق فلورابیدها به گونه ای ساخته شده اند که آلودگی میکروبی نمی تواند وارد پوست شود. کاربردها فلورابیدها برای اسکراب های بدن و صورت، ژل های دوش ، محصولات شستشوی دست و پا و ... مناسبند. با موفقیت در سیستم های حاوی الکل و همچنین حاوی سورفکتانت به کاربرده شده اند. دانه های فلورا از سال 1986 در محصولات آرایشی به کاربرده می شده اند.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: میسل چیست؟

میسل ها توده های کروی هستند که قسمت درونی آن ها هیدروکربنی است. غلظتی از شوینده که در آن اولین میسل ها تشکیل می شوند، غلظت بحرانی میسل نام دارد. اندازه میسل با کمیتی به نام عدد تجمع اندازه گیری می شود.
 محلول شوینده ها با مسیل های کروی همانند سیالات نیوتونی رفتار می کنند؛ ویسکوزیته آن ها مستقل از درجه برش (shear rate) بوده و تفاوت زیادی با اب ندارند. تغییر نوع میسل از کروی به صفحه ایی یا استوانه ایی باعث افزایش شدید ویسکوزیه و تغییر ماهیت این محلول ها به سیالات غیرنیوتونی می شود، که به درجه برش بستگی دارد. در یک غلظت خاص محلول به حدی ویسکوز شده که به ژل تبدیل می شود. معمولاً مسیل های استوانه ایی در غلظت های متوسط شکل گرفته و بیشترین ویسکوزیته را ایجاد می کنند. در غلظت های بالاتر مسیل های لایه ایی ایجاد شده که مولکول های آب در بین لایه های دولایه ای مولکول های شوینده به دام افتاده اند.
 بنابراین در محلول های آبی، بسیری از شوینده ها در غلظت های پایین قابلیت انحلال دارند (کمتر از 25 تا 35 درصد) و محلول های شدیداً ویسکوز و ژل مانندی در غلظت های نسبتاً بالا (60 تا 80 درصد) ایجاد کرده که این روند تا غلظت های 70 الی 90 درصد به همین صورت می باشد.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: استر کربوکسیلات ها

از واکنش یک الکل چرب با زنجیر بلند با یک اسید چندتایی، استر کربوکسیلات ها به وجود می آیند.
 4- خواص کاربردی: مرطوب کننده متوسط (محلول 2gr/l در تست 50-110 ms Dravs است (برای NaLABS برابر 10S است) )؛ دارای کف خوب، به طوری که در تست Ross Miles برای سدیم 7EO + C12 تارتارات با غلظت 1gr/l برابر 145ml است؛ شویندگی خوب؛ محلول های مرود نظر را می توان به وسیله اصلاح کننده های ویسکوزیته، ویسکوز کرد، مانند 6000PEG دی استئارات.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل اتر سولفات ها


 5- محلول های آبکی ویسکوز و اثر نمک: اتر سولفات ها در برابر افزایش نمک عکس العمل شدیدی از خود نشان می دهند به طوری که افزودن کلرید سدیم به یک محلول رقیق از آن ها موجب افزایش ویسکوزیته می شود. میزان کمی افزایش ویسکوزیته در اتر سولفات های متفاوت فرق دارد و حتی ممکن است در بچهای مختلف یک محصول نیز یکسان نباشد. بیشترین میزان تغییرات ویسکوزیته در اترسولفاتهای دارای اتیلن اکسید کم وجود دارد که از آن جمله می توان به مشتقات نوع 2 مول اتوکسیله این دسته از شوینده ها اشاره کرد. علاوه بر نمک، آلکانول آمیدها، بتائینها، پلی اتیلن گلیکول استرها و آمین اکسیدها نیز موجب افزایش گرانروی اتر سولفات ها می شوند. هرچند خصلت کف کنندگی می تواند تحت تأثیر برخی از این افزودنی ها قرار گیرد. از آن جمله PEG استرها هستند که میزان کف را کاهش می دهند.
مشاهده مطلب

واژه «ویسکوز» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی




مطلب قبلی: ویال

مطلب بعدی: ویسکوزیته

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید