واکس ها یا موم های آرایشی بهداشتی 

واکس ها یا موم های آرایشی بهداشتی

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی
مهندس شیمی - مترجم و پژوهشگر صنایع آرایشی بهداشتی


چکیده: واکس یا موم از دیدگاه شیمی، استر یک اسید چرب و یک الکل چرب است. واکس ها از اجزاء اصلی رژ لب و سایر محصولات آرایشی بهداشتی قلمی یا استیکی هستند. موم ها به چهار گروه حیوانی، گیاهی، معدنی و سنتزی طبقه بندی می شوند.
واکس یا موم از نظر شیمیایی، استر یک اسید چرب و یک الکل چرب است. مومها نقطه ذوب بالایی دارند وجهت قوام دادن به کرمها و دیگر محصولات آرایشی مثلاً رژهای لب به کار می روند. از مهمترین آنها می توان به موم زنبورعسل(Bee’s wax) وموم برگ خرمای آفریقایی (Carnuba wax) اشاره کرد.
موم ها گروه مهمی از مواد اولیه ساخت محصولات آرایشی بهداشتی و تزئینی هستند. موم ها با تری گلیسریدها فرق دارند. تری گلیسریدها استر گلیسرول می باشند در حالی که موم ها یا واکس ها استرهای اسیدهای چرب هستند.

موم ها یه چهار دسته زیر طبقه بندی می شوند:

موم های حیوانی: موم زنبور عسل، لانولین و اسپرماستی
موم های گیاهی: کارنوبا، کاندلیلا، جوجوبا.
موم های معدنی: آزوکریت، پارافین، سرسین، وازلین.
موم های سنتزی: وکس پلی اتیلن، کاربوواکس، آکراواکس.

موم زنبور عسل:

موم خالص شده برگرفته از شانه عسل را موم زنبور عسل می گویند. ترکیب اصلی تشکیل دهنده موم زنبور عسل بخش استری آن است که میریسیل پالمیتات استر اصلی می باشد.

واکس کارنوبا

موم کارنوبا از برگ های درخت نخل برزیلی به دست می آید. این موم سخت ترین موم طبیعی شناخته شده است و نقطه ذوب آن حدود ۸۰ درجه سانتیگراد می باشد. موم کارنوبا به خوبی با روغن ها، چربی ها و سایر موم ها آمیخته می شود.

موم کاندلیلا

موم کاندلیلا از ساقه یک درخت مکزیکی استخراج می شود. این موم حاوی 35 درصد استر و بیش از 50 درصد هیدروکربن می باشد.

موم جوجوبا

روغن جوجوبا پس از هیدروژنیزه شدن تبدیل به یک موم با نقطه ذوب 70 درجه می شود.


• واکس ها یا موم های آرایشی بهداشتی

مطلب قبلی: توکوفریل استات

مطلب بعدی: آنتی تیروزیناز

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- مواد اولیه = Raw Materials
aminofunctional raw materials = مواد اولیه دارای گروه عاملی آمینی 


تلفظ raw materials ↓
2- جوجوبا = Jojoba
Jojoba, Simmondsia chinesis = جوجوبا، حوحوبا، هوهوبا
3- سنتزی = Synthetic سنتزی، مصنوعی، صناعی

synthetic detergents = دترجت های صناعی، شوینده های سنتزی


تلفظ synthetic chemicals ↓
4- گلی = Floral فلورال، بر پایه رایحه گل ها
5- عسل = Honey عسل
6- پلی اتیلن = Polyethyene
7- حیوانی = Animalic حیوانی
8- موم زنبور عسل = Beeswax
9- اسید چرب = Fatty Acid
coconut fatty acid diethanolamide = کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید
از انواع سورفكتانت هاي نانيونيك است كه در محصولات آرايشي و بهداشتي مصرف زيادي دارد. مایعی گرانرواست که به عنوان ماده کف زا مورد استفاده قرار می گیرد. کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید از ترکیب روغن کوکونات با دی اتانول آمین در حضور کاتالیزور تولید میشود. مایع ویسکوز زرد کمرنگی است که در گروه مواد فعال سطحی غیر یونی قرار دارد.
exogenous fatty acids = اسیدهای چرب منابع خارجی
اسید چرب

non-esterified fatty acids, NEFA = اسیدهای چرب استری نشده

unsaturated fatty acid = اسیدهای چرب غیر اشباع
اسید چربی که در آن زنجیره کربن می تواند اتم های هیدروژن بیشتری جذب نماید.
10- وازلین = Vaseline وازلین، پترولاتوم، ژل پترولیوم
11- سرو = Cypress
Cypress, Vupressus sempervirens = سرو
12- واکس ها = Waxes
Hair waxes = واکس مو
یکی از محصولات آرایش مو واکس ها، موم ها، استرهای اسید چرب و الکل چرب

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید