سبابه = sebaceous سباسه  

سبابه = sebaceous سباسه

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه سبابه، Sebaceous می باشد.
لایه بازال از یک ردیف سلول تقریبا چهار وجهی (شبه مکعبی) تشکیل شده که دارای میتوکندری فراوان و دستگاه گلژی تکامل یافته است.

bulge
 بالج یا بالگ نزدیک غدد سبابه است و در آن سلول های بنیادی مو قرار دارد.
dermal papillae og
 درمال پاپیلا، ماتریس مو، پیاز مو، ماهیچه راست کننده مو، غدد سباسه یا سبابه، شافت مو شامل مدولا، کورتکس و کوتیکول و همچنین ریشه داخلی غلاف مو و ریشه خارجی غلاف مو در این شکل نشان داده شده است.
follicle1
 ساختار پوست : در این شکل مو، سبوم، فولیکول و غدد سبابه نشان داده شده است.
sebum og
 ساختار پوست و مو: فولیکول مو، غدد سبابه، سبوم و مو در این شکل نشان داده شده است.
acne vulgaris pouchers 409
 در اثر فعالیت بیش از حد غدد سبابه یک وضعیت التهابی به نام آکنه وولگاریس ایجاد می شود که اصطلاحاً به آن جوش غرور یا یا لکه های جوانی نیز می گویند. ویژگی مشخص آکنه، منافذ بسته شده پوست در اثر کراتینیزه شدن بیش از حد مجاری غدد سبابه و فولیکول های مو می باشد. اگر کومدون ها باز باشند، به آن سرسیاه و اگر کومدون ها بسته باشند، به آن سرسفید گفته می شود. اگر به صورت زخم های التهابی باشد، به آن pimple گفته می شود.
 منبع: پوچرز ، ص 409
glabrous skin is found on the ventral portion of the fingers, palms, soles of feet and lips
 دو نوع پوست در بدن وجود دارد. پوست بی مو یا گلابوروس که که کف دست، کف پا، کف انگشتان و لب ها را تشکیل می دهد. پوست مودار دارای فولیکول و غدد سبابه است. پوست بی مو، بدون فولیکول و بدون غدد سبابه است. برای اطلاعات بیشتر، کتاب پوچرز، صفحه 394 را بخوانید.
skin anatomy
 تنه مو یا شافت مو، آن بخشی از موست که از سطح پوست بیرون زده و دیده می شود. لایه شاخی یا استراتوم کورنئوم، ملانوسیت ها، غدد اکرینی عرق، غدد آپوکرینی عرق، بافت آدیپوز حاوی سلول های چربی، غدد سباسه یا سبابه، ماهیچه راست کننده یا ارکتور پیلی، بافت همبند با لایه سابکوتانوس یا زیرپوستی که به آن هیپودرم نیز گفته می شود. لایه درمیس یا درم، لایه اپیدرمیس یا اپیدرم در این شکل دیده می شوند.
skin appendages
 ضمائم پوست عبارتند از: 1- فولیکول مو و مو 2 – غدد عرق، آکرینی و آپوکرینی 3- غدد سبابه یا سباسه، 4 – ناخن
Apocrine,Holocrine and Eccrine glands
 غدد ترشحی بدن به سه نوع مروکرین، آپوکرین و هولوکرین تقسیم بندی می شود. در نوع مروکرین گرانول های ترشحی، بدون آنکه به سلول آسیب بزنند از غشاء سلول خارج شده و به مرکز غده می روند (غدد عرق همگی از نوع مروکرین هستند). در سلول های ترشحی آپوکرین، گرانول های ترشحی در رأس سلول جمع می شوند سپس رأس سلول کنده شده و به همراه گرانول های ترشحی به سمت مرکز غده می رود. این سلول ناقص می شود ولی به تدریج خودش را ترمیم می کند. غدد شیر معمولاً از نوع آپوکرین می باشد. در سلول های ترشحی هولوکرین، گرانول های ترشحی به تدریج در سلول انباشته می شوند و سلول را ترکانده و متلاشی می کند. سلول متلاشی شده به همراه گرانول های ترشحی و لاشه سلول به سمت مرکز غده می رود. غدد سبوسیت (سبابه یا سباسه) از نوع هولوکرین می باشد.
pilosebaceous
 به مجموعه فولیکول و غدد سبابه که در این شکل نشان داده نشده است واحد پیلوسباسه می گویند به یک فولیکول مو می تواند یک یا تعداد بیشتری غده سبابه متصل باشد.
Sebaceous glands (holocrine glands) produce an oily secretion that keeps the skin soft and pliable
 غدد سبابه که ترشحات هولوکرینی دارد ترشحات روغنی تولید می کند که پوست را نرم و منعطف نگه می دارد. سلول های غدد سبابه ابتدا سلول های بنیادی سبوسیت هستند که در شکل بالا به رنگ خاکستری نشان داده شده است. سلول های زایشی با رنگ خاکستری پررنگ نشان داده شده پس در مرحله اول سلول های بنیادی به سلول های زایشی تبدیل می شود سپس سلول های زایشی تکامل یافته و به سلول های سالخورده یا بالغ که به رنگ زرد نشان داده شده تبدیل می شود. دستگاه گلژی در این سلول ها بسیار فعال است و گرانول های ترشحی به تدریج که در سلول جمع می شوند سلول متورم شده و مثل بادکنکی که باد می شود نهایتاً می ترکد و سلول فروپاشیده به همراه مواد ترشحی و لاشه سلول به سمت مرکز غده می رود و سبوم تشکیل می شود. سبوم حاوی تری گلیسیرید لاشه سلول اسکوآلن کراتین های شاخی و کلسترول می باشد.
Sebum production is under the control of sex hormones (androgens). The most active androgens are testosterone and DHT
 ترشح سبوم تحت کنترل هورمون های جنسی (آندروژن) می باشد. فعالترین آندروژن، تستسترون و دی اچ تی می باشد.دی اچ تی با کاتالیزگری آنزیم 5 آلفا ردوکتاز از تستسترون به دست می آید. همین هورمون به سلول های غدد سبابه می چسبد و آنها را برای تولید سبوم بیشتر ترشح می کند. روی سطح فولیکول موها نیز رسپتورهای آندروژن وجود دارد که با دریافت این هورمون شروع به نازک تر کردن موها می کند.


package13 2024
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید