احسانحُسنانی
مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.
شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.
چکیده: پوست انسان از لایه های مختلفی تشکیل شده که لایه میانی آن درم یا میانپوست نام دارد.
لایه بازال از یک ردیف سلول تقریبا چهار وجهی (شبه مکعبی) تشکیل شده که دارای میتوکندری فراوان و دستگاه گلژی تکامل یافته است.
با از هم گسیختن پروتئین های نگهدارنده فصل مشترک درم و اپیدرم که به آن ها درمواپیدرمال جانکشن می گویند، پوست نشست کرده و چروک ها ظاهر می شوند. پروتئین های فصل مشترک درم و اپیدرم که برجستگی ها را نگه می دارد، لامینین 5 و فیبرونکتین هستند.
لامینین 5، فیبرونکتین و اینتگرین، پروتئین هایی هستند که اتصالات فصل مشترک درم و اپیدرم را برقرار می کنند. DEG اتصال سلول ها را برقرار نموده و نیازهای متابولیکی سلول را فراهم می کند تا پوست سالم و جوان بماند.
برش سطح مقطع پوست. در این شکل درم یا لایه میانی نشان داده شده است.
لایه های مختلف پوست شامل اپیدرم، درم و هیپودرم. در این شکل فاشیا و ماهیچه نیز نشان داده شده است.
اپیدرم از دو بخش تشکیل شده: لایه شاخی که مهم ترین لایه است و بخش زنده اپیدرم که لایه های دیگر را تشکیل می دهد. دو هفته طول می کشد که کراتینوسیت از لایه بازالاپیدرم به لایه شاخی برسد و سپس دو هفته دیگر طول می کشد تا به سطح پوست ریخته و بیفتد. بنابراین نوسازی سلولی 28 روز طول می کشد.
در اثر تجزیه کورنئودسموزوم ها توسط آنزیم ها، اتلاف نامحسوس آب از اپیدرم افزایش می یابد.
لایه شاخی سالم اپیدرم. در این تصویر عوامل مرطوب کننده طبیعی یا NMF ها به صورت دانه های آبی نشان داده شده است. کورنئودسموزوم ها، ارتباط دهنده سلول ها می باشند که با خط های آبی نشان داده شده. کورنئوسیت ها سلول های اصلی لایه اپیدرم هستند. روی کورنئوسیت ها یک لایه لیپیدی cornify شده قرار دارد. لیپیدهای بین سلولی با رنگ سفید نشان داده شده است.
ساختار پوست را می توان به دیوارهای آجری تشبیه کرد که در آن کورنئوسایت ها آجر و ترکیبات چربی لیپیدها، ملات سیمانی این دیوار را تشکیل می دهند. سلول های مرده و لایه شاخی، بخش مرده اپیدرم هستند و سایر لایه ها از جمله لایه شفاف، دانه دار، زایا بخش زنده اپیدرم را تشکیل می دهند. در اپیدرم زنده، لایه ای به نام لایه زایا وجود دارد که در آن کراتینوسیت ها و ملانوسیت ها وجود دارند. ملانوسیت ها، رنگدانه ملانین را وارد کراتینوسیت ها می کنند. در این شکل، سلول های لایه خاردار به صورت خاردار نمایش داده شده تا به خوبی در ذهن بماند. ولی در واقعیت به این شکل نیست. این شکل کاملا شماتیک می باشد. به همین منظور، سلول های لایه دانه دار به صورت نقطه نقطه و دانه دار نشان داده شده است.
تنه مو یا شافت مو، آن بخشی از موست که از سطح پوست بیرون زده و دیده می شود. لایه شاخی یا استراتوم کورنئوم، ملانوسیت ها، غدد اکرینی عرق، غدد آپوکرینی عرق، بافت آدیپوز حاوی سلول های چربی، غدد سباسه یا سبابه، ماهیچه راست کننده یا ارکتور پیلی، بافت همبند با لایه سابکوتانوس یا زیرپوستی که به آن هیپودرم نیز گفته می شود. لایه درمیس یا درم، لایه اپیدرمیس یا اپیدرم در این شکل دیده می شوند.
لایه شاخی، بیرونی ترین لایه اپیدرم بوده و شامل سلول های مرده، کورنئوسیت ها بوده که بدون هسته و اندامک می باشد. پوسته ریزی از سطح لایه شاخی صورت می گیرد و موجب تعادل در ساخت کراتینوسیت در لایه زایا می شود.
اپیدرم زنده شامل لایه زایا، خاردار، دانه دار و شفاف
اپیدرم شامل 5 زیر لایه است: لایه فوقانی اپیدرملایه شاخی یا استراتوم کورنئوم میباشد که از سلول های مرده ی پوست که با پروتئین ها احاطه شده تشکیل شده است. سرامیدها و اسیدهای چرب کلسترول فاصله ی بین سلول ها را پر میکند و تبخیر نامحسوس آب از سطح پوست را محدود مینماید.
هومکتانت یا هیومکتانت یا مواد جاذب الرطوبه، ترکیبات هیدروفیل یا آبدوست هستند که آب را از بخش میانی پوست به بخش اپیدرم میکشانند. در رطوبت بالای ۸۰ درصد، مواد جاذب الرطوبه همچنین میتوانند آب موجود در هوای اطراف را جذب نموده و روی اپیدرم قرار دهند. اما تبخیر از سطح پوست میتواند موجب خشکی شود.
اندامک های حسی پوست در این شکل نشان داده می شود. گیرنده های عصبی فولیکول مو و همچنین عصب های آزاد اپیدرم جزء رسپتورهای آزاد هستند. رسپتورهای پوشیده شده مثل پاسینی، میسنر، رافینی و مرکل نیز در پوست وجود دارد که سه مورد آخر یعنی میسنر، رافینی و مرکل در پوست های بدون مو وجود دارد.
گیرنده های حسی پاسینی در اعماق درم وجود دارد و فشار را حس می کند.
در پوست انسان گیرنده های عصبی زیادی وجود دارد که در بین آنها ذرات پاسینی با وضوح بیشتری دیده می شود. پاسینی ها همان هایی هستند که فشار را تشخیص می دهند. در مثانه وجود دارد و حس دفع ادرار را تشخیص می دهد. پاسینی ها در اعماق درم قرار گرفته اند. در این شکل گیرنده های حسی رافینی نیز دیده می شود که کشش های جانبی و پیچ خوردگی را متوجه می شود. مایسنرز در درم پاپیلار قرار گرفته و لمس خفیف را تشخیص می دهد و مختص پوست های بدون مو است. همانطور که در این شکل می بینید رشته های عصبی آزاد و سلول های مرکل در اپیدرم قرار گرفته اند.
سلول های مرکل در لایه زایای اپیدرم قرار گرفته و شباهت زیادی به ملانوسیت ها دارد. به طوری که به راحتی از ملانوسیت قابل تشخیص نیست (منبع: کتاب آکرمن، 1997) در این شکل ذرات میسنر (قرار گرفته در درم پاپیلار) و گیرنده های پاسینی که به شکل رشته های درهم پیچیده در اعماق درم هست و انتهای عصبی رافینی دیده می شود.
در این شکل گیرنده های پاسینی به رنگ آبی، رافینی به رنگ سبز، میسنر به رنگ قهوه ای دیده می شود. گیرنده هایی که به فولیکول مو وصل است به رنگ زرد دیده می شود و نام آنها پلکسوس های ریشه مو است. دیسک های مرکل در لایه بازالاپیدرم قرار گرفته و لمس را تشخیص می دهد. رشته های آزاد عصبی که در اپیدرم قرار گرفته درد و دما را تشخیص می دهد.
آکنه می تواند از نوع خفیف کمدونی تا انواع شدید التهابی متغیر باشد آکنه وقتی در مرحله کمدون است فقط حاوی سبوم و کراتین می باشد اما موقعی که باکتری پروپیونی آکنه شروع به رشد می کند پاپول ها و پوسچول ها تشکیل می شود. در مرحله پاپول، التهاب خفیف دیده می شود. پوسچول همان پاپول است با این تفاوت که داخل آن چرک وجود دارد. وقتی تجمع سبوم و کراتین بیش از حد شده و باکتری پروپیونی آکنه بیش از حد ترشح می کند التهاب شدیدتر و وسیع تر شده و منجر به تشکیل ندول و کیست می شود. در مرحله التهابی ممکن است دیواره فولیکول گسیخته شده و ذرات چرک از آن خارج شود و وارد پوست شود (هم داخل اپیدرم و هم داخل درم)
هر چه طول موج پرتو UV بالاتر باشد نفوذ آن بیشتر است به طوری که UVA به اعماق پوست نفوذ می کند اما UVC حتی از ازن نفوذ نمی کند UVB تا اعماق اپیدرم نفوذ می کند.
800 تا 2000 سلول ملانوسیت در هر میلی متر مکعب از اپیدرم وجود دارد.
سلول های لایه بازال را می توان به یک سینی چای تشبیه کرد که در آن سینی مثل غشاء پایه، لیوان ها مانند کراتینوسیت ها و قوری چای مانند ملانوسیت است. در لایه بازال محور بزرگ استوانه عمود بر درم است.
تفاوت کراتینوسیت با کورنئوسیت آن است که کراتینوسیت زنده بوده و دارای هسته سلولی و سیتوپلاسم است. وقتی کراتینوسیت آب و هسته خود را از دست می دهد و از وضعیت زنده به وضعیت مرده تبدیل می شود به آن کورنئوسیت می گویند. بخش زنده لایه اپیدرم عبارتست از: لایه های بازال، دانه دار و خاردار و بخش مرده اپیدرم همان لایه شاخی است.
هايپركراتوز فوليكولار يك مشكل پوستي است كه مرتبط با توليد بيش از حد كراتين در فوليكول هاي مو مي باشد در حالت عادي سلول هاي فوليكول مو همانند سلول هاي ساير قسمت هاي اپيدرم پوست قرار است مثل ديوار سمت چپ به تدريج لايه هايش جدا شود و بريزد. در افرادي كه به هايپركراتوز فوليكولار مبتلا هستند اين سلول ها به جاي اينكه به صورت منفرد و غيرمحسوس ريزش كنند همانند ديوار سمت راست به صورت لخته اي ريزش مي كنند و ايجاد انسداد در داخل فوليكول مي كنند.
هيپودرم محل ذخيره چربي پوست است. جايي است كه پوست به ماهيچه وصل مي شود نيمي از چربي بدن در هيپودرم قرار دارد مثل يك كوسن قابل ارتجاع عمل مي كند
سلول هاي لانگرهانس نماينده پليس پوست در اپيدرم هستند. در اپيدرم گشت زني مي كنند و آنتي ژن ها را با دستبندهاي واي شكلي به نام آنتي بادي دستگير مي كنند و به ماكروفاژها تحويل مي دهند.
ميكرودرم ابرژن تكنيكي است كه در آن ذرات ريز اكسيد آلومينيوم يا بي كربنات سديم روي پوست پاشيده مي شود سپس با يك مكش ملايم به همراه سلول هاي جدا شده از لايه خارجي پوست خارج مي شود تا پوست را جوان نمايد. اين روش يك لايه برداري فيزيكي است و براي افزايش نفوذ مواد مؤثره تركيبات ديگر مناسب است. مكش دستگاه ميكرودرم روي كلاژن سازي اثر مثبت دارد.
سلول هاي عصبي دو دسته هستند سلول هايي كه در همه قسمت هاي پوست وجود دارند مثل رشته هاي عصبي آزاد، سلول هاي دندانه دار مركل كه در لايه بازال هستند و اندامك حسي پاسيني كه در قسمت پايين درم قرار گرفته است. برخي سلول هاي عصبي در پوست هاي بدون مو وجود دارد مثل اندامك حسي مايسنر و اندامك حسي رافيني
The dermal papillae (DP) are small, nipple-like extensions of the dermis into the epidermis. = درمال پاپیلا، برآمدگی های درم به داخل اپیدرم
stratum spinosum layer of the epidermis that is located between stratum granulosum and stratum germinativum = استراتوم اسپینوزوم لایه ای از اپیدرم است که بین لایه دانه دار و بازال قرار گرفته است
stratum spinosum layer of the epidermis that is located between stratum granulosum and stratum germinativum
استراتوم اسپینوزوم لایه ای از اپیدرم است که بین لایه دانه دار و بازال قرار گرفته است
the epidermis
اپیدرم
4- الاستاز = Elastase الاستاز
مثل: التهاب مزمن پوست elastase inhibitor = مهارکننده الاستاز
7- لامینین = Laminin لامینین
فعالیت تایروسیناز در ملانوسیت ها با ظاهرشدن نوارهای سیاه رنگ نشاندار شده با یک آنتی بادی تک دودمانی ویژه به نام آنتی تایروسیناز مشخص می شود
11- میان پوست = Dermis درم، بخش میانی پوست، میان پوست
epidermis = ایپدرم، روپوست
epidermis2 = اپیدرمیس
hypodermis = هیپودرم، هیپودرمیس، لایه زیر پوست
the epidermis = اپیدرم
dermis density = تراکم درم
dermis degradation = تخریب درم
degradation of dermis fibers = تخریب فیبرهای درم
The dermal papillae (DP) are small, nipple-like extensions of the dermis into the epidermis. = درمال پاپیلا، برآمدگی های درم به داخل اپیدرم
subcutaneous tissue is a fatty layer underneath the dermis also called adipose or subcutis tissue = بافت زیرجلدی لایه چرب زر درم که به آن آدیپوز یا بافت سابکوتیس نیز می گویند
papillary layer = the first layer of dermis located beneath epidermis and above the reticular layer = لایه پاپیلاری = اولین لایه درم که زیر اپیردم و بالای درم رتیکولار قرار گرفته است
stratum spinosum layer of the epidermis that is located between stratum granulosum and stratum germinativum = استراتوم اسپینوزوم لایه ای از اپیدرم است که بین لایه دانه دار و بازال قرار گرفته است
dermis
درم، بخش میانی پوست، میان پوست
epidermis
ایپدرم، روپوست
epidermis2
اپیدرمیس
hypodermis
هیپودرم، هیپودرمیس، لایه زیر پوست
papillary layer = the first layer of dermis located beneath epidermis and above the reticular layer
لایه پاپیلاری = اولین لایه درم که زیر اپیردم و بالای درم رتیکولار قرار گرفته است
stratum spinosum layer of the epidermis that is located between stratum granulosum and stratum germinativum
استراتوم اسپینوزوم لایه ای از اپیدرم است که بین لایه دانه دار و بازال قرار گرفته است
subcutaneous tissue is a fatty layer underneath the dermis also called adipose or subcutis tissue
بافت زیرجلدی لایه چرب زر درم که به آن آدیپوز یا بافت سابکوتیس نیز می گویند
14- فیبروبلاست = Fibroblast فیبروبلاست
فیبروبلاست
the amount of UV radiation that will produce minimal erythema (sunburn or redness) within a few hours following exposure. human fibroblastic collagenase = کلاژناز فیبروبلاست انسان
fibroblasts, a cell in connective tissue which produces collagen and other fibres = فیبروبلاست ها، سلول های بافت پیوندی که کلاژن و فیبرهای دیگر تولید می کنند
fibroblasts
فیبروبلاست
15- فیبروبلاست = Fibroblasts فیبروبلاست
the amount of UV radiation that will produce minimal erythema (sunburn or redness) within a few hours following exposure. fibroblasts, a cell in connective tissue which produces collagen and other fibres = فیبروبلاست ها، سلول های بافت پیوندی که کلاژن و فیبرهای دیگر تولید می کنند
fibroblasts
فیبروبلاست
16- جینکوبیلوبا = Ginkgo Biloba عصاره برگ جینکو. گیاهی چینی باستان که از 2800 سال قبل از میلاد در داروهای ضد التهاب و ضد حساسیت استفاده می شود و برای پوست و پوست سر بسیار تسکین دهنده است.
به ترکیبات سدیم، سودا هم می گویند Ginkgo, Ginkgo biloba = درخت چهل سکه، جینگو، جینکوبیلوبا
sclerotium gums, polysaccharide gum produced by the bacterium Sclerotium rolfssii. = صمغ اسکلروت، صمغ پلی ساکاریدی که توسط باکتری اسکلروتیوم تولید می شود.
pullulan,polysaccharide polymer produced from starch by the fungus Aureobasidium pullulans. = پولولان، پلی ساکارید طبیعی که از قارچ به دست می آید و فرآیند تولید آن، فرمنتاسیون ذرت نشاسته مایع در حضور یک قارچ مخمر مانند به نام پولولان
proteoglycans, compound consisting of a protein bonded to mucopolysaccharide groups, present especially in connective tissue. = پروتئوگلایکن، ترکیبات پروتئینی که به گروه های موکوپلی ساکاریدی پیوند یافته و در بافت پیوندی بدن وجود دارند
polysaccharides
پلی ساکاریدها
18- آنتی اکسیدان = Anti-Oxidant آنتی اکسیدان
رنگ موهایی که با تغییر ساختار شیمیایی رنگدانه ها طبیعی مو کار می کنند. اثر این رنگ موها حدود 6 ماه است. high anti-oxidants properties = ویژگی آنتی اکسیدانی قدرتمند
fungus, eukaryotic organisms that includes unicellular microorganisms such as yeasts and molds, as well as multicellular fungi = قارچ، ارگانیسم یوکاریوتیکی که شامل میکروارگانیسم های تک سلولی مثل مخمر و کپک و همچنین قارچ های چند سلولی می شود.
microorganisms
میکروارگانیسم ها
22- تحقیق و توسعه = Research And Development تحقیق و توسعه
R&D, research and development, research & development = تحقیق و توسعه
hyaluronic acid injection-like = مواد آرایشی مشابه تزریق هیالورونیک اسید
sodium hyaluronate, sodium salt of hyaluronic acid, a glycosaminoglycan found in various connective tissue of humans = سدیم هیالورونات، نمک سدیمی هیالورونیک اسید، گلایکوز آمینو گلایکنی که در بافت همبند پوست و دیگر اعضای بدن وجود دارد