ترکیبات تشکیل دهنده و مواد سازنده اسانس ها  

ترکیبات تشکیل دهنده و مواد سازنده اسانس ها

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: اسانس های روغنی از ملکولها و ترکیبات آروماتیک تشکیل شده اند.
ترکیبات اسانس
ترکیبهای متشکله اسانسها را می توان به طور کلی به سه دسته تقسیم کرد.
•  منوترپنهای اکسیژن دار
•  منوترپنهای بدون اکسیژن
•  سزکویی ترپنها
منوترپنها می توانند خطی، یک حلقه ای و یا دو حلقه ای باشند. منوترپنهای اکسیژن دار می توانند به فرمهای الکلی، کتونی، آلدئیدی و غیره باشند.
آلفا-پینن با فرمول بسته C۱۰H۱۶ یک منوترپن هیدروکربنی ۲ حلقه ای است که از نظر تجاری بسیار مهم است.
alpha pinene
ترپینولن با فرمول بسته C۱۰H۱۶ یک منوترپن تک حلقه ای است. مایعی است بی رنگ یا به رنگ زرد روشن و بویی شبیه بوی درخت کاج که در آب غیرقابل حل است، ولی در الکل، اتر و گلیکول حل می شود.
ترپینولن (terpinolene)
ترپینولن (terpinolene)
میرسن منوترپن غیرحلقوی با فرمول بسته C۱۰H۱۶ می باشد. میرسن مایعی است روغنی، زردرنگ با بویی مطبوع و غیرقابل حل در آب، محلول در الکل، کلروفرم، اتر، اسیداستیک با درجه سمیت پایین که بوی شیرین و مطبوع آن مشخص کننده جنس سیتروس هاست.
میرسن (Myrcene)
میرسن (Myrcene)
سیترال با فرمول بسته C10H16O یک منوترپن اکسیژن دار خطی است که دارای دو فرم سیبس و ترانس می باشد. سیترال به عنوان طعم دهنده در ایجاد طعم هایی مانند سیب، پرتقال، لیمو و توت فرنگی به کار می رود. همچنین در تهیه عطر و ادوکلن کاربرد وسیعی دارد. از سیترال، مشتقات متفاوتی تهیه می شود که طیف وسیعی از بوها را سبب می شوند. (مانند ایزوسیترال، سیکلو سیترال، سینولیدن، استالوئی، پزودوایونون و ...) سیترال در سنتز ویتامین A نیز بکار می رود.

توجن به فرمول C10H16O یک منوترپن اکسیژن دار دو حلقه ای با ساختمان کتونی است توجن جزء ترکیبی بسیاری از اسانسهاست (مثل اسانس بومادران...) در ThuJa نیز مخلوط 33 درصد آلفا – توجن و ۶۷ درصد بتا – توجن در حال تعادل یافت می شود. توجن مایع بی رنگ یا بسیار کمرنگ است. در آب غیرمحلول است، ولی در الکل و بسیاری از ترکیبهای آلی دیگر حل می شود.
توجن (Thujone)
توجن (Thujone)
کارون با فرمول بسته C10H14O یک منوترپن اکسیژن دار حلقوی با ساختمان کتونی است کارون از ترپن دی پنتن مشتق می شود دارای فعالیت نوری است و در طبیعت به صورت هر دو ایزومر راست گرد و چپ گرد وجود دارد. مایع بی رنگ یا به رنگ زرد کمرنگ با بوی مخصوص قوی است. کارون در تهیه انواع معطرکننده ها، نوشابه های الکلی، عطرسازی و صابون سازی مصرف دارد.
کارون (Carvone)
کارون (Carvone)
اوسیمن مایعی بی رنگ است که در آب غیرمحلول، ولی در اتر، کلروفرم و اسید استیک گلاسیال محلول است. اوسیمن از نوآرایی حرارتی α – pinene بدست می آید. از این ماده به طور خالص در تهیه اسانسهای شیمیایی مثل عطر بهارنارنج، گلابی، پرتقال و ریحان استفاده می شود. اوسیمن در حین تشکیل چای سیاه بوجود می آید و در تهیه چاشنیها و عطر بکار می رود. اوسیمن در اسانس آرتمیزیا یافت می شود. این ترکیب در حال حاضر با خلوص بالا قابل دسترس بوده و در تولید عطرهای خانگی ارزان قیمت بکار می رود.
اوژنول مایعی بی رنگ روغنی یا متمایل به زرد بو و طعم اسانس میخک است که در برابر هوا به رنگ قهوه ای در می آید. تا حدودی قابل حل در آب است، ولی در حلالهای آلی به خوبی حل می شود. اوژنول با افزودن محلول غلیظ قلیا به اسانس و بعد هم زدن در ظرف محتوی آن، بدست می آید.


• ترکیبات اسانس

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- قلیا = Alkali قلیا، باز متضاد اسید
قلیاها، مواد قلیایی، بازها، مواد با خاصیت بازی
عصب هایی که پیام را از حسگرهای بیرونی دریافت نموده و به مغز منتقل می کنند.
alkalinity = قلیاییت

alkalizing agent = عامل قلیایی کننده، ماده ای که به محصول خاصیت قلیایی می دهد، مثل آمونیاک در رنگ مو

alkalizing ingredient = ماده قلیایی کننده

desincrustation or an alkaline softening solution = دزن یا محلول نرم کننده قلیایی
alkalizing ingredient
ماده قلیایی کننده
desincrustation or an alkaline softening solution
دزن یا محلول نرم کننده قلیایی
2- شیمی = Chemistry شیمی 

organic chemistry = شیمی آلی 

AROMA CHEMICALS, Molecules obtained from natural products or made by synthetic organic chemistry that have an aroma. Most of the synthetic aroma chemicals are nature identical, i.e., identical to the same molecule obtained from a natural product. = مواد شیمیایی آروماتیك یا آروماكمیكال ها مولکول‌هایی هستند كه از محصولات طبیعی به دست می‌آیند یا به صورت سنتزی ساخته می‌شوند و بو دارند. بسیاری از مواد شیمایی آروماتیك بوی شبیه مواد طبیعی دارند. به عبارت دیگر شبیه مولکول‌هایی هستند كه از طبیعت به دست می‌آیند.

organic chemistry = شیمی آلی
chemistry
شیمی
organic chemistry
شیمی آلی
شیمی آلی
3- خلوص = Purity
impurity = ناخالصی، آلودگی
موی زبر
4- گلاب = Rosewater
5- سمیت = Toxicity سمیت

ecotoxicity = سمیت محیطی 

cytotoxicity = سمیت سلولی 

phototoxicity = سمیت نوری 

toxicity tests = آزمون سمیت

aquatic toxicity = سمیت آبی 

safe ecotoxicity = اکو توکسیسیتی ایمن، ایمن برای محیط زیست، بی ضرر برای محیط زیست 

acute oral toxicity = مسمومیت دهانی حاد 
toxicity
سمیت
6- حلال = Solvent حلال
حلال ها

residual solvents = حلال باقیمانده

solvent extraction = استخراج با حلال

EXTRACTION, Extraction with volatile solvents is the most effective and commonly used method to obtain essences. = استخراج: استخراج با حلال های فرّار موثرترین و رایج ترین روش به دست آوردن گیاهان است.

EXTRACTS, Concentrated perfume or flower products obtained through the process of extraction using volatile solvents. = عصاره: محصولات حاصل از استخراج با حلالهای فرّار كه تغلیظ شده است.

ABSOLUTE, Highly concentrated perfume ingredient obtained by the alcohol extraction of the concrete. The concrete is obtained by the solvent extract of the plant material. = ابسولوت به ماده عطری بسیار غلیظ می‌گویند كه با استخراج الكلی كانكریت­ها به دست می‌آید. كانكریت با روش استخراج با حلال از گیاهان به دست می‌آید.

CONCRETE, Solid waxy substance obtained by the solvent extraction of plant material, e.g., flowers, bark, leaves, etc. The absolute is obtained by alcohol extraction of the concrete. = كانكریت: ماده مومی شكل جامد كه با روش استخراج با حلال از مواد گیاهی مثل گلها، ساقه و برگ درختان به دست می آید. ابسولوت از استخراج الكلی كانكریت ها به دست می آید.

solvent extraction, Liquid–liquid extraction also known as solvent extraction and partitioning, is a method to separate compounds based on their relative solubilities in two different immiscible liquids, usually water and an organic solvent. = استخراج با حلال یا استخراج مایع مایع که به آن پارتیشنینگ نیز می گویند، روشی برای جداسازی ترکیبات بر مبنای حلالیت نسبی آن ها به دو فاز مایع غیر قابل امتزاج (معمولا آب و فاز حلال ارگانیک) می باشد
solvent extraction
استخراج با حلال
solvent extraction2
solvents
حلال ها
7- حلقوی = Areolar حلقوی
8- ریحان = Basil
OCIMUM BASILICUM = ریحان

Basil, Ocimum basilicum = ریحان، تخم شربتی، ریحان شیرین، علف سن ژوزف
9- سیتروس = Citrus سیتروس، مرکبات

CITRUS GRANDIS = نام علمی گریپ فروت. سیتروس گراندیس

CITRUS BERGAMIA = نام علمی ترنج
wearable UV patch technology
CITRUS PARADISI = نام علمی گریپ فروت

CITRUS AURANTIUM = نرولی

CITRUS TANGERINA = نارنگی

CITRUS AURANTIFOLIA = لیموترش

CITRUS SINENSIS OIL = روغن پرتقال شیرین

citron, citrus medica = بالنگ، ترنج، بادرنگ، اترج کبیر

CITRUS MEDICA LIMONUM = روغن لیمو / روغن پوست لیمو

CITRUS RETICULATA OIL = ماندارین, ماندارین قرمز

CITRUS AURANTIUM DULCIS = روغن پرتقال شیرین, پوست

Grapefruit, Citrus paradisi macfardane = گریپ فروت، توسرخ

bergamote, Citrus bergamia, the bergamot orange is a fragrant fruit the size of an orange, with a yellow color similar to a lemon. = برگاموت، گونه ای از مرکبات، پرتقال برگاموت، میوه ای خوشبو به اندازه پرتقال معمولی اما با رنگ زرد مشابه لیمو است. 

CITRUS, Odors from citrus fruits such as orange, lemon, lime, mandarin and bergamot which give fresh, fruity top notes used especially in eau fraiche, classical and men’s colognes. = سیتروس: بوهایی كه از میوه های مركبات مثل پرتقال، لیمو، لیموترش، ماندارین و برگاموت بدست می آید و رایحه فوقانی تازه و میوه ای دارد. در ادكلن های كلاسیك مردانه استفاده می شود.

FOUGÈRE, The French word for “fern.” Fougère fragrances depend on aromatic chemicals to produce the fern-like notes that combine well with lavender, citrus and coumarin in fragrances for men. = فوژه: لغت فرانسوی فِرن یا سرخس. عطریات فوژه مواد شیمایی آروماتیك برای تولید نوت های سرخس مانند هستند كه از آمیزش لاوندر، سیتروس، كومارین به دست می آید.

EXPRESSION, Raw material is squeezed or compressed and the oils are collected. Of all raw materials, only the fragrant oils from the peels of fruits in the citrus family are extracted in this manner. = فشردن یا افشردن یا متراكم سازی: یكی از روشهای بدست آوردن اسانس روغنی گیاهان است كه در آن ماده اولیه چلانده یا متراكم می شود تا روغن آن خارج شود. در میان روغنهای معطر فقط پوست میوه مركبات با این روش اسانسشان استخراج می شود.

hesperidin methyl chalcone, bioflavinoid found in the peel, pulp, and membranes of citrus fruit, such as grapefruits, lemons, and oranges. Hesperidin methyl chalcone has antioxidant properties, which help it to combat the inflammation and cell damage caused by free radicals. = هسپریدین متیل چالکون ماده بیوفلاونوئیدی که در پوست و گوشت مرکباتی مثل گریپ فروت، لیمو و پرتقال وجود دارد. نقش آنتی اکسیدان داشته و التهاب را کاهش می دهد و در کرم های دور چشم کاربرد دارد.
10- ادوکلن = Eau De Cologn ادوکلن
ادو کلن

EAU DE COLOGNE, Contains the lowest concentration of 2-4% base. It’s light, refreshing and can be applied often. = ادوكلن دارای كمترین غلظت یعنی 2 تا 4 درصد اسانس پایه است. ادوكلن ها ملایم و طراوت بخش هستند و می توانند به دفعات استفاده شوند.

NEROLI OIL, Neroli essential oil is extracted from the fragrant blossoms of the bitter orange tree and has a beautiful aroma that appeals to men and women alike. In common with rose and jasmine, neroli oil is almost a complete fragrance in itself and forms the heart of one of the worlds most enduring perfumes, ‘Eau de Cologne’. = روغن نرولی: روغنی كه از شكوفه معطر پرتقال تلخ به دست می آید.
11- اوژنول = Eugenol اوژنول

isoeugenol = ایزو اوژنول

EUGENOL, Powerful spicy odour of clove found in oils of clove and cinnamon leaf. Also found in roses, carnations, hyacinths and violets. = اوژنول: رایحه اسپایسی و قدرتمند برخاسته از میخك كه در روغنهای میخك و برگ دارچین وجود دارد. همچنین در رُز میخك صورتی یا كارنیشن و هیاسینت و بنفشه وجود دارد.
12- هم زدن = Mixing هم زدن، تکان دادن، اختلاط

Tin lined mixing vessels = تانک همزن (ظرف اختلاط) که از داخل قلع اندود شده است.

adulteration, mixing other matter of an inferior with cosmetics = تقلب، اضافه کردن مواد بی کیفیت و گاهی خطرناک به محصولات آرایشی برای سود بیشتر
13- عطرساز = Perfumer عطرساز

perfumer’s palette = پالت عطرساز

BLEND, Harmonious mixture of perfumery ingredients. = به آمیزه همگنی از مواد عطری بلند می گویند

MUGUET, The French term for Lily of the Valley. One of the three most used florals in perfumery. = موگه یا لیلی دره یكی از سه نوت گُلی مهم در عطرسازی

MOUILLETTES, Strips of odorless white blotting paper, which the perfumer uses to evaluate a scent as it develops. = كاغذهای بلاتر كه برای ارزیابی رایحه یك عطر توسط عطار مورد استفاده قرار می گیرد.

AMBERGRIS, Lumps of oxidized fatty compounds, whose precursors were secreted and expelled by the Sperm Whale. Ambergris is commonly referred to as “amber” in perfumery. = آمبرگریس، توده‌هایی از تركیبات چرب اكسید شده كه پیش­سازهای آن توسط نهنگ عنبر ترشح شده و از بدن او خارج شده است. آمبرگریس را در عطرسازی به اختصار عنبر می‌گویند.

IONONES, One of the most valued synthetic perfume ingredients. They have a fresh, violet aroma and were first introduced into perfumery in 1936 in Violettes de Toulouse. = آیونونها: یكی از باارزش ترین مواد عطری سنتزی، رایحه تازه و گل بنفشه دارند. در سال 1936 به صنعت عطرسازی معرفی شدند.

DRY DOWN, The final phase of a fragrance – the character which appears several hours after application. Perfumers evaluate the base notes and the tenacity of the fragrance during this stage. = فاز انتهایی عطر ویژگی كه چند ساعت بعد از استفاده باقی می ماند.

ATTAR (OTTO), From the ancient Persian word “to smell sweet.” Attar or otto refers to essential oil obtained by distillation and, in particular, that of the Bulgarian rose, an extremely precious perfumery material. = عطار، از لغت فارسی رایحه شیرین می‌آید. عطّار یا عطو به اسانس روغنی گفته می‌شود كه با روش تقطیر به دست می‌آید مثل اسانس روزه بلغاری و مواد باارزش عطاری.

COUMARIN, A chemical compound with a sweet, distinctive vanilla-like odor with grassy elements. Found naturally in some plants, it may also be produced synthetically. It is used by perfumers as a base note to add warmth and depth. = كومارین: ماده ای شیمیایی با رایحه شیرین و شبیه وانیل. از كومارین به عنوان نوت پایه در فرمولاسیون عطر اضافه می شود تا به آن گرما و عمق ببخشد.

ALCOHOL, Denatured ethyl alcohol is added to a fragrance compound to serve as the carrier. It modifies the fragrance intensity and makes application to the skin easier. Concentration of alcohol to perfume oils varies from perfumer to perfumer. = الكل، اتیل الكل دناتوره به تركیب عطر اضافه می‌شود تا به عنوان حامل استفاده شود. الکل‌ها شدت عطر را اصلاح می‌کنند و استفاده از آن روی پوست را آسان‌تر می‌نمایند. غلظت الكل در عطر و نسبت آن به اسانس از عطّار به عطّار متفاوت است.
perfumer
عطرساز
14- کلروفرم = Chloroform کلروفرم، مایعی بی رنگ، غیر قابل اشتعال با بوی مخصوص که بخار آن سمی و اعتیاد آور است.
مثلاً هایدراپورین بیان ژن آکواپورین 3 را کاهش می دهد. بیان ژن با استفاده از دستگاه PCR که از ابزارهای قدرتمند بیوتکنولوژی است اندازه گیری می شود. این روش در آزمایشات اثربخشی هایدراپورین، اکتیو آرایشی استفاده شده است.
15- بومادران = Yarrow
Yarrow, Achillea millefolium = بومادران، گیاهی به ارتفاع 10 سانتی متر تا 1.5 متر حاوی روغن های فرار
16- بهارنارنج = Bitter Orange
Bitter orange, Citurs aurantium = نارنج، نرولی، پرتقال تلخ

NEROLI OIL, Neroli essential oil is extracted from the fragrant blossoms of the bitter orange tree and has a beautiful aroma that appeals to men and women alike. In common with rose and jasmine, neroli oil is almost a complete fragrance in itself and forms the heart of one of the worlds most enduring perfumes, ‘Eau de Cologne’. = روغن نرولی: روغنی كه از شكوفه معطر پرتقال تلخ به دست می آید.
17- توت فرنگی = Strawberry
Strawberry, Fragaria vesca = توت فرنگی
18- ویتامین A = Vitamin A ویتامین A

Vitamin A derivatives = مشتقات ویتامین A

Retin-A, tretinoin, form of vitamin A = رتین آ ، تریتنوئین، یکی از اشکال ویتامین َA

vitamin A helps to improve skin elasticity and thickness = ویتامین A به بهبود کشسانی و ضخامت پوست کمک می کند

vitamin A is an antioxidant that helps to prevent skin cancer = ویتامین A آنتی اکسیدانی است که جلوی سرطان پوست را می گیرد
ویتامین A، رتینوئیک اسید و مشتقات آن
vitamin A helps to improve skin elasticity and thickness
ویتامین A به بهبود کشسانی و ضخامت پوست کمک می کند
vitamin A is an antioxidant that helps to prevent skin cancer
ویتامین A آنتی اکسیدانی است که جلوی سرطان پوست را می گیرد
vitamin A
ویتامین A
ویتامین A، رتینوئیک اسید و مشتقات آن
19- سزکویی ترپن = Sesquiterpene

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید