نفوذ به پوست - قسمت اول کاهش اندازه ذرات  

نفوذ به پوست - قسمت اول کاهش اندازه ذرات

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی
پژوهشگر و مدرس مراقبت از پوست
WhatsApp: 09101971690




چکیده: پوست انسان سد نفوذ ناپذیری است که مواد به آسانی به داخل آن نفوذ نمی کند. به همین دلیل باید راه هایی پیدا کرد که بتوانیم مواد موثره و ترکیبات دارویی را به داخل پوست وارد کنیم. یکی از این راه ها که ساده ترین آن ها هم هست، این است که سایز آنها را کاهش دهیم. مثلا کلاژن و الاستین مولکول های بزرگی هستند و به راحتی به پوست نفوذ نمی کنند. آنها از جنس پروتئین هستند. ولی اگر پروتئین را کوچک کنیم به پپتیدها واسیدهای آمینه تبدیل می شوند. پپتیدها و اسیدهای آمینه راحت تر به داخل پوست نفوذ میکنند. یا مثلا هیالورونیک اسید یک مولکول پلیمری است و از تعداد زیادی واحد همشکل تشکیل شده است. کوچک کردن سایز هیالورونیک اسید می تواند به افزایش نفوذ آن کمک کند.
می خواهم در مورد یک موضوع بسیار بسیار مهم با شما صحبت کنم. سوالی که دغدغه خیلی از فشیالیست ها (Facialist) و کسانی است که دارند کار مراقبت از پوست انجام می دهند.
می گویند که مگر پوست لایه لایه نیست؟ مگر نمی گوییم پوست از لایه نفوذ ناپذیر تشکیل شده است؟ آن لایه اپیدرم (Epidermis) یک سد نفوذ ناپذیر در برابر مواد است، چه از بیرون به داخل چه از داخل به بیرون. پس از کجا معلوم ترکیباتی که در داخل کرم ها است به داخل لایه های میانی پوست نفوذ کند و واقعا کار خودش را انجام بدهد و واقعا هم این سوال، سوال مهمی است.
ده راهکار برای افزایش نفوذ ترکیبات موثره محصولات آرایشی بهداشتی و داروها به داخل پوست وجود دارد که این ده راهکار آن قدر مهم هستند که من در بعضی از کلاس ها مثل کارگاه راز جوانی بچه ها را مجبور می کنم که یکی یکی این ها را بنویسند و به اسلایدها اکتفا نمی کنم. به خاطر همین، به خاطر اهمیت بسیار زیادی که دارد، تصمیم گرفتم هرکدام از این ده راهکار را در یک ویدئوی جداگانه به شما معرفی کنم. ده ویدئوی سریالی باهم خواهیم داشت از این جا به بعد و در هر ویدئو در مورد یکی از این راهکارها با شما صحبت خواهم کرد.
اولین راهکار خیلی واضح است. وقتی یک جسمی داخل روزنه ای نمی رود این را می آییم کاهش اندازه می دهیم، یعنی سایزش را کوچک می کنیم. خیلی ترکیبات وقتی سایزش کوچک بشود می تواند در داخل پوست نفوذ بکند.
دو دسته از ترکیباتی که با کاهش سایز می توانند در داخل پوست نفوذ بکنند را الان به شما معرفی می کنم. یک مولکولی داریم به اسم هیالورونیک اسید (Hyaluronic acid). هیالورونیک اسید در واقع ماده جاذب الرطوبه ای است که در این قسمت پوست که به آن درما (Derma) یا درم می گوییم قرار گرفته است.
ماتریس پوست در واقع لایه میانی پوست است. جایی است که سلول ها در داخلش قرار گرفته اند. آب بین سلولی این جا است و برای این که سلول ها محکم کنار هم دیگر قرار بگیرند احتیاج به یک ماده ژل کننده دارند به اسم هیالورونیک اسید. خوب بعضی از شرکت ها ادعا می کنند که هیالورونیک اسید کوچک سایز شده دارند. یعنی چی هیالورونیک اسید کوچک سایز شده؟
ببینید مولکول هیالورونیک اسید این شکلی است. یک عدد n این جا نوشته شده این یعنی یک سری واحدهایی تکرار می شوند،n مرتبه این جا تکرار می شوند. اگر ما بتوانیم عدد n را پایین بیاوریم، هیالورونیک اسید می تواند در داخل پوست نفوذ بکند اما تا چه مقدار؟
هیالورونیک اسید درست است که جایگاه اصلی اش در لایه میانی پوست است ولی یک هیالورونیک اسید هم در لایه شاخی پوست داریم یعنی فوقانی ترین لایه پوست کجا؟ داخل سلول های کورنئوسیت (Corneocyte). در مورد سلول های کورنئوسیت الان به شما بیشتر توضیح می دهم تا متوجه بشوید.
این چیزی که در این شکل می بینید لایه های پوست است. همان طور که می بینید یک لایه فوقانی دارد به نام اپیدرم که انگلیسی اش می شود اپیدرمیس (Epidermis) همان طور که در این شکل نوشته شده است، لایه بعدی می شود درم یا درما (Derma) به انگلیسی و یک لایه زیری هم دارد که به آن می گوییم هیپودرم (Hypodermis) یا ساب کیوتیس لیر (Subcutis layer) که در واقع اسمش را می گذارند لایه زیرپوستی یا هیپودرم هم بعضی جاها به آن می گویند.
خوب من می خواهم در مورد اپیدرم با شما صحبت کنم. مجبورم که یک مقداری این را زوم بکنم، یعنی قسمت بالای پوست را زوم بکنم. این جا در این شکل شما دارید اپیدرم را می بینید. لایه ها ی مختلف اپیدرم در این شکل نشان داده شده است. فرق اپیدرم با درمیس این است اپیدرمیس فرقس با درمیس این است اپیدرم خودش مطبق است، خودش لایه لایه است. ببینید لایه فوقانی لایه شاخی (Stratum corneum) است، پایین می آیید لایه شفاف (Stratum lucidum) می شود، لایه دانه دار (Stratum granulosum)، دوباره بیا پایین تر لایه خاردار Stratum spinosum) )، دوباره بیا پایین تر می شود لایه بازال (Stratum basale). این ها لایه های مختلف اپیدرم هستند.
در این لایه ها ما به لایه شاخی کار داریم یعنی این بالا بالایی. میزنم این طرف تا شما لایه شاخی را بهتر ببینید. لایه شاخی خودش یک ساختاری شبیه دیوار آجری دارد. یک دیوار آجری که آجرهای این دیوار کورنئوسیت ها هستند. ملات سیمانی این دیوار چیست؟ ترکیباتی که در کل به آن لیپید می گوییم. کورنئوسیت ها پس در واقع سلول های لایه شاخی هستند. در داخل این کورنئوسیت ها یک استخرهایی وجود دارد که مواد جاذب الرطوبه آن جا قرار گرفته اند و رطوبت آب را جذب می کنند. جلوتر من به شما شکلش را نشان می دهم.
این گوشه این شکل می بینید لیپیدها را با یک مستطیل نشان داده، من دوباره این را بزرگنمایی اش می کنم. به لیپیدها یک نگاه دقیق تر بیندازیم. ببینید سه تا لیپید در لایه شاخی داریم. اسمهایشان چه چیزهایی است؟ سرامیدها (Ceramide)، اسیدهای چرب (Fatty acid) و کلسترول (Cholesterol).
این سه چربی از جنس چربی هایی هستند که در لایه شاخی وجود دارد با چربی های سبوم (Sebum) فرق می کنند. سبوم یک غده ای داخل پوست است که چربی تولید می کند، چربی هایش بیشتر از جنس تری گلیسیرید (Triglyceride) است و اتفاقا تفاوت پوست چرب و پوست خشک این است که پوست چرب سبوم بیشتری دارد ولی ما الان به سبوم کاری نداریم با لیپیدهای لایه شاخی کار داریم.
کلمه امگا (Omega) را روی بعضی از ترکیبات آرایشی بهداشتی دیدید حتما. مثلا امگا 3، امگا 6، امگا 9. این ها همین اسیدهای چرب ضروری هستند. در کنارش کلسترول و سرامید این ها ملات سیمانی لایه شاخی را تشکیل می دهند. خوب این لایه شاخی با این ملات سیمانی و این ترکیبات جاذب الرطوبه کاری می کند که رطوبت از پوست خارج نشود.
این شکل را با هم دیگر نگاه کنیم. ببینید در داخل این شکل جریان آب را نشان می دهد که یک سری اش راه خودش را پیدا کرده است و دارد از پوست خارج می شود. در حالت طبیعی یک بخشی از آب پوست از طریق این مکانیزم اتلاف می شود. به آن می گوییم ترنزاپیدرمال واتر لاس (Transepidermal water loss). یعنی چه؟ یعنی اتلاف نامحسوس رطوبت از طریق پوست که نمی توان آن را کاری کرد.
اما یک بخش عمده ای از آب را همان طور که می بینید برگشت کرده یعنی این لایه لیپیدی اجازه نمی دهد که آب از داخل پوست خارج شود و به بیرون برود و از آن طرف هم این ترکیبات جاذب الرطوبه ای که در لایه شاخی وجود دارد و ما به آن NMF یا نچرال مویستیورایزینگ فاکتور (Natural moisturizing factor)، این ها رطوبت پوست را جذب می کنند و نمی گذارند که خارج بشود.
این مقدمه را گفتم برای شما که دوباره برگردم به هیالورونیک اسید. گفتیم هیالورونیک اسید جای اصلی اش لایه میانی پوست است اما یک جای دیگر هم دارد داخل این استخرها، داخل این دانه های آبی که در این شکل نشان داده شده است یا داخل این دانه سبزهایی که دورش قطرات آب را دارید می بینید. این ها ترکیبات جاذب رطوبت هستند.
هیالورونیک اسیدی که ما از طریق کرم وارد پوست می کنیم و کاهش اندازه می دهیم می خواهیم نفوذ کند، منظورمان این است که داخل کجا نفوذ کند؟ داخل این استخرها، داخل این دانه آبی ها تا رطوبت آب را جذب بکند نگذارد تلف بشود. 50 درصد این دانه آبی ها یا NMF ها اسیدهای آمینه (Amino acid) هستند.
اسید آمینه چیست؟ واحدهای پروتئین است. یعنی شما یک مولکول پروتئین را بگیر ریزش کن، ریز ریزش کن تبدیل به اسید آمینه می شود. ببینید ساختار پروتئین این جا نشان داده شده است. یک اسید آمینه استn تا تکرار شده است.
باز همان طور که در هیالورونیک اسید ما n را کم تر می کردیم نفوذش بیشتر می شد، پروتئین هم n اش را کم تر کنیم نفوذش بیشتر می شود. وقتی که این n یک عدد کوچکی بشود بین 2 تا 100 این مولکولی که به وجود می آید، به آن پپتید می گوییم. از اجتماع پپتیدها کنار هم دیگر پلی پپتید (Polypeptide) به دست می آید و واحدهای سازنده پپتیدها اسیدهای آمینه است.
پس دیدید که با راهکار ساده کوچک کردن اندازه مولکول ما توانستیم دو دسته از مولکول ها را که پروتئین ها و هیالورونیک اسید بودند را ببریم در جایگاه خودشان یعنی در این استخرها، در این دانه آبی ها، در این NMF ها.
تا این جا فقط یک روش از ده روش افزایش نفوذ ترکیبات موثره را ما با هم دیگر صحبت کردیم. در ویدئوی دوم در مورد روش بعدی صحبت خواهیم کرد.
با من باشید.



• نفوذ به پوست - کاهش اندازه



معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- لایه شاخی = Stratum Corneum
stratum corneum, outermost layer of the skin, consisting of keratinized cells. = لایه شاخی، بیرونی ترین لایه پوست شامل سلول های کراتینیزه شده 

stratum corneum, SC, horny layer = لایه شاخی، بیرونی ترین لایه اپیدرم که به لایه شاخی معروف است.

strong affinity with the stratum corneum = جذب تمایلی قوی نسبت به لایه شاخی پوست 

disruption of the stratum corneum = از هم گسیختگی لایه شاخی

reinforcement of stratum corneum = تقویت ساختار لایه شاخی


تلفظ stratum corneum ↓


تلفظ stratum corneum2 ↓
2- سبوم = Sebum
sebocyte, any of the cells that make up the sebaceous glands, and secrete sebum = سبوسیت، سبوسایت، سلول های تشکیل دهنده غدد سبابه که سبوم ترشح می کنند 

sebumeter = سبومتر، دستگاه سنجش میزان سبوم پوست

scalp excess sebum = چربی های اضافی پوست سر
دانه هایی با خاصیت فلورسنت که برای تقلید از ملانوزوم در آزمایش ارزیابی ممانعت از ملانوزوم برای اثربخشی وایت اسنس استفاده شد.
sebum triglycerides = تری گلیسیرید های سبوم

sebum in the sebaceous glands = سبوم در غدد سبابه 
بالم، بوم یا بلسان به پمادهای معطری گفته می شود که برای رفع مشکلات پوستی استفاده می شوند. بالم لب را بوم لب و بلسان لب هم ترجمه کرده اند. بوم معادل فرانسوی کلمه بالم است و معنای لغوی آن در فرانسوی، مرهم می باشد.
excess sebum = سبوم اضافی 

sebum production = تولید سبوم
سبوم


تلفظ sebum in the sebaceous glands ↓


تلفظ sebum ↓


تلفظ sebum2 ↓
3- اسید آمینه = Amino Acid آمینو اسید، اسید آمینه
وسیله آرایشی برای فرم دادن به مژه ها اسیدهای آمینه 
یک نوع ماده کیلیت کننده یا شلات کننده در شیمی

تلفظ amino acids ↓
4- جاذب = Absorbent جاذب، جذب کننده، ماده ای که جذب می کند. 
5- هیالورونیک اسید = Hyaluronic Acid
sodium hyaluronate, sodium salt of hyaluronic acid, a glycosaminoglycan found in various connective tissue of humans = سدیم هیالورونات، نمک سدیمی هیالورونیک اسید، گلایکوز آمینو گلایکنی که در بافت همبند پوست و دیگر اعضای بدن وجود دارد 

hyaluronic acid injection-like = مواد آرایشی مشابه تزریق هیالورونیک اسید
اسید هیالورونیک
6- سازنده = Manufacturer سازنده
7- مراقبت از پوست = Skin Care
sensitive and reactive skin care = مراقبت از پوست حساس و واکنش پذیر
متیپور، کمدون ساز یا جوشگاه ساز نیست.
prestige skin care products = محصولات لوکس مراقبت از پوست
محافظت از پوست
8- گلی = Floral
hyrdosol, Herbal distillates, floral waters, hydrosols, hydrolates, herbal waters, and essential waters, are aqueous products of distillation. = هیدروسل، مقطره گیاهی، گلاب، هیدرولات ها، آب اسانسی، محصول آبی تقطیر
پلی هولوزیدها مشابه هیالورونیک اسید تا چندین برابر حجم خود آب جذب می کنند. فلورال، بر پایه رایحه گل ها
9- پوست چرب = Oily Skin
oily skin, greasy skin = پوست چرب
10- محکم = Firm

تلفظ elasticity and firmness ↓
11- هیپودرم = Hypodermis هیپودرم، هیپودرمیس، لایه زیر پوست
از انواع سورفكتانت هاي نانيونيك است كه در محصولات آرايشي و بهداشتي مصرف زيادي دارد. مایعی گرانرواست که به عنوان ماده کف زا مورد استفاده قرار می گیرد. کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید از ترکیب روغن کوکونات با دی اتانول آمین در حضور کاتالیزور تولید میشود. مایع ویسکوز زرد کمرنگی است که در گروه مواد فعال سطحی غیر یونی قرار دارد.
12- سرامید = Ceramide سرامید


تلفظ ceramide ↓
13- لایه بازال = Basal Layer لایه بازال، پایه ای ترین لایه اپیدرم که به آن لایه زایا هم می گویند.
14- جاذب الرطوبه = Hemactant هیومکتانت، هومکتانت، هومکتان، ماده جاذب الرطوبه که اجسام را مرطوب نگه می دارد
15- کورنئوسیت = Corneocyte
corneocytes, terminally differentiated keratinocytes = کورنئوسیت ها، کورنئوسایت ها، کراتینوسیت های تمایز یافته از بخش انتهایی
کورنئوسیت، سلول های مرده لایه شاخی
مثل: التهاب مزمن پوست
cluster of corneocytes = خوشه هایی از سلول های کورنئوسیت

nucleus free corneocytes = کورنئوسیت های بدون هسته سلولی

Corneocyte cohesion reinforcement = تقویت پیوستگی کورنئوسیت ها
نوعی ماده قندی، مثلاً عسل درخت لیمو حاوی 31 درصد دکستروز است.
corneocyte cohesion = چسبندگی کورنئوسیت ها

corneocyte flakes = پوسته های کورنئوسیت


تلفظ corneocytes ↓


تلفظ corneocytes1 ↓
16- کورنئوسیت ها = Corneocytes
corneocytes, terminally differentiated keratinocytes = کورنئوسیت ها، کورنئوسایت ها، کراتینوسیت های تمایز یافته از بخش انتهایی

cluster of corneocytes = خوشه هایی از سلول های کورنئوسیت

nucleus free corneocytes = کورنئوسیت های بدون هسته سلولی


تلفظ corneocytes ↓


تلفظ corneocytes1 ↓
17- اسیدهای آمینه = Amino Acids اسیدهای آمینه 
یک نوع ماده کیلیت کننده یا شلات کننده در شیمی

تلفظ amino acids ↓
18- ترکیبات آرایشی = Cosmetic Compounds ترکیبات آرایشی


تلفظ cosmetic compounds ↓
19- ازن = Ozone
secondary pollutants, A secondary pollutant is not directly emitted as such, but forms when other pollutants (primary pollutants) react in the atmosphere.Examples of a secondary pollutant include ozone, which is formed when hydrocarbons (HC) and nitrogen oxides (NOx) combine in the presence of sunlight; NO2, which is formed as NO combines with oxygen in the air; and acid rain, which is formed when sulfur dioxide or nitrogen oxides react with water. = آلاینده های ثانویه هوا که بر خلاف آلاینده های اولیه به شکل مستقیم وارد هوا نمی شوند. بلکه در اثر واکنش آلاینده های اولیه با عوامل دیگر ایجاد می شوند. از ازن تروپوسفری می توان به عنوان نمونه ای از آلاینده ثانویه نام برد. زیرا از واکنش هیدروکربن ها و اکسیدهای نیتروژن در حضور نور آفتاب ایجاد می شود. باران های اسیدی نمونه دیگری از آلاینده های ثانویه هستند. زیرا در اثر ترکیب اکسید گوگرد و اکسید نیتروژن با آب باران ایجاد می شوند. 

tropospheric ozone, Ozone that is a constituent of the troposphere. The troposphere extends from the Earth's surface to between 12 and 20 kilometers above sea level = ازن تروپوسفری، ازنی که در لایه تروپوسفر جو زمین قرار دارد. تروپوسفر آن قسمت از جو زمین است که از سطح زمین تا فاصله 12 و 20 کیلومتری بالای سطح دریا ادامه دارد.

photochemical smog, haze in the atmosphere accompanied by high levels of ozone and nitrogen oxides = مه دود فوتوشیمیایی، دودآلود شدن هوا به علت وجود ازن و اکسیدهای نیتروژن 

Ozone, trioxygen, an inorganic molecule with the chemical formula O3 = ازن، تری اکسیژن 


تلفظ ozone ↓


تلفظ tropospheric ozone ↓
20- پپتیدها = Peptides
antimicrobial peptides = پپتیدهای آنتی میکروبیال، پپتیدهایی که خاصیت ضد میکروبی دارند

oligopeptides = اولیگوپپتیدها
مثلاً دتوکسیوم دارای پروفایل ایمنی عالی است.

تلفظ antimicrobial peptides ↓


تلفظ peptides ↓

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید