احسانحُسنانی
مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.
شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.
چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه ملاسما، Melasma می باشد.
ملاسما چیست؟
ملاسما = Melasma
Melasma = ملازما
Melasma, chloasma = ملاسما، کلواسما، ماسک بارداری، تیره تر شدن لکه های تیره در دوران بارداری، الگوی منظمی از توزیع رنگدانه در سطح پوست که معمولا در زنان باردار بوجود می آید
بیماری های پوست و مو: هایپرپیگمنتاسیون / هیپرپیگمانتاسیون
پیگمانتاسیون می تواند هایپر یا هایپو باشد. هایپرپیگمنتاسیون یا هایپرپیگمنتیشن یکی از عوارض پوستی است که در اثر تجمع غیریکنواخت رنگدانه های ملانین در پوست اتفاق می افتد. این عارضه شایع اما بی ضرر است. از 40 سالگی به بعد از هر 3 خانم یک نفر دچار لکه های پیری می شود و از 50 سال به بالا بیش از 90 درصد خانم ها به هایپرپیگمنتیشن مبتلا می شوند. برای از بین بردن کک و مک، لکه های پیری و هایپرپیگمنتاسیون از لیزر می توان استفاده نمود.
متأسفانه برخی از لکه ها ترکیبی از دو حالت درمال و اپیدرمال هستند که معروفترین آنها ملاسما یا لک حاملگی است.
مهمترین و شناخته شده ترین عوامل ایجاد لک عبارتند از: ملاسما، لکه های پیری، کک و مک، تخریب با خورشید، لک شدن در اثر التهاب، تغییر رنگ پوست
لکه های ملاسما
یکی از عوامل مؤثر در سنتز ملانین، هورمون ها هستند. در خانم ها هورمون استروژن مهمترین محرک سنتز ملانین است چرا که این هورمون در دوران بارداری افزایش پیدا می کند. لک ملاسما معمولاً در ناحیه پل بینی اتفاق می افتد. این لکه ها 90 درصد در خانم ها دیده می شود و احتمال اینکه در آقایان اتفاق بیفتد 10 درصد است. معمولاً در ناحیه پیشانی، پل بینی و گونه ها اتفاق می افتد. از آنجا که ایرانی ها کلاً تیپ 3 و 4 هستند بیشتر مستعد این نوع لک می باشند. عامل ژنتیک بسیار مهم است به همین خاطر اگر خانمی مادرش این مشکل را داشته باید دقت کند خیلی وقت ها 5 تا 6 ماه بعد از حاملگی این مشکل برطرف می شود اما متاسفانه ملاسما امکان بازگشت و recurrence بالایی دارد. بنابراین کسی که دچار ملاسما شده و این لک او درمان شده است تا آخر عمر باید محافظت مضاعفی داشته باشد اما همانطور که قرار گذاشتیم برای آنکه بهترین درمان را برای لک پیدا کنیم باید منشأ آن را شناسایی کنیم. در مورد ملاسما متأسفانه هر دو نوع درمال و اپیدرمال و حتی ترکیب این دو (مختلط) را داریم.
لکه های ملاسما معمولاً به صورت patch است. بعبارت دیگر چند لکه به هم وصل شده و یک لکه بزرگتر ایجاد شده است. اگر حاشیه این لک خیلی واضح و شارپ نبود یادتان باشد که از نوع درمال است و باید برای آن از درمان های invasive تر یا مهاجم تر استفاده نمود. اما اگر پس از شستشو، با استفاده از ذره بین با دقت به این لکه ها نگاه کردیم و دیدیم که حاشیه منظم دارد و به اصطلاح شارپ است و مرزهای معلوم دارد این نوع لک، سطحی می باشد.
برخی از دستگاه ها مثل لامپ وود می تواند برای تشخیص این نوع لک استفاده شود. افرادی که کار اسکین کر می کنند بهتر است لامپ وود راداشته باشند. وقتی شما با لامپ وود لکه ها را مشاهده می کنید لک های درمال را کمرنگ می بینید و لک های اپیدرمال را پررنگ می بینید پس خانمی که ملاسما دارد با روشن کردن لامپ وود مشخص می شود که مثلا دو سه پچ جلویی درمال است و لکه های اپیدرمال نیز مشخص می باشد به این ترتیب می توان به راحتی به مشتری گفت که مثلاً این لکه ها 80 درصد برطرف می شود بعضی از آنها متأسفانه نوع مخلوط هستند که درمان را سخت می کند.
بارداری، قرص های ضدبارداری و اشعه آفتاب از مهمترین علل تشکیل لکه های ملاسما می باشند و آن را مشتعل می کنند. مثلاً خانمی که باردار شد و سه سال بعد از بارداری از قرص های ضدبارداری استفاده کرد ممکن است مثل زمان بارداری لکه هایش دوباره برگردد.
نقش ژنتیک، هورمون زنانه استروژن و استرس بسیار برجسته است. چه بخواهیم چه نخواهیم، استرس ایجاد کننده برخی مدیاتورهای التهابی در بدن است. این مدیاتورهای التهابی یا التهاب بعد از زخم، باعث می شود که ملانین افزایش پیدا کند پس یادتان باشد کسانی که مشکل لک دارند در پروسه بهبودی شان باید تأکید شود باید آرامش بیشتری داشته باشند، استرس را از خود دور کنند چون چه بخواهیم چه نخواهیم عامل تحریک کننده می باشد. درمان لکه های ملاسما متأسفانه تا 40 درصد برگشت پذیری دارد. درمان های آن می تواند موضعی یا لیزر کیوسوییچ باشد.
ویژگی های انواع ملاسما
لکه های ملاسمای مختلط (ترکیب درمال و اپیدرمال) رایج ترین نوع ملاسما است. زیر لامپ وود، ترکیبی از لکه های مایل به آبی، قهوه ای روشن و تیره می باشد. در اثر مواجهه با نور سیاه به صورت الگوهای مختلط دیده می شود. با درمان، به صورت جزئی بهبود می یابد.
اول رنگ پوست را با مقیاس فیتز پاتریک یا لنسر مشخص کنید این مقیاس از شماره یک (روشن ترین رنگ) تا شماره شش (تیره ترین رنگ) می باشد. لامپ وود می تواند نور سیاه را ساتع کند و ابزار تشخیص لک های درمی و اپیدرمی است که هنوز به سطح پوست نرسیده اند. لکه های اپیدرم به سطح پوست نزدیکتر هستند به همین علت تیره تر دیده می شوند از مراجعه کننده در مورد مکان لکه ها حتما سوال بپرسید. لکه های هورمونی یا ملاسما در وسط صورت هستند مثل پیشانی، گونه ها و بالای لب.
در تحقیق که توسط خانم دکتر منصوری و آقای دکتر فیروز انجام شده این ترکیب را روی ملاسما آزمایش کردند و اثربخشی آن را دیده اند اما به شدت در مورد حساسیت آن باید دقت شود. حتماً دقت کنید که فرد سابقه ویتیلیگو در خانواده اش نداشته باشد البته درمان ساده ای نیست و شاید بتوان در لکه های خیلی مقاوم استفاده کرد.
اجازه نمی دهد لک ها مجدداً برگردند. دوره مصرف 4 تا 6 ماه برای درمان انواع لک های مقاوم، ملاسما، لک ناشی از آفتاب و سن
در دوران بارداری و حاملگی پوست تغییرات زیادی می کند. علاوه بر این در سه ماه اول بارداری برای ایمنی جنین توصیه می شود که مصرف برخی محصولات آرایشی مثل اسپری موهای حاوی فتالات یا کرم های حاوی هیدروکینون یا اسید سالیسیلیک استفاده نشوند. استفاده از رنگ مو در سه ماه اول حاملگی مطلقاً ممنوع است و برای استفاده از لاک ناخن محدودیت وجود دارد. برای تطابق پوست با شرایط دوران بارداری اقداماتی نظیر استفاده از روغن ها و محصولات آنتی استرچ مارک توصیه می شود. ترک های پوست، لکه های پوست، به هم خوردن نظم رشد و ریزش مو، شکننده شدن ناخن ها، تغییر شکل عروق خونی از جمله مواردیست که در دوران بارداری برای پوست اتفاق می افتند و باید مدنظر قرار داده شوند.
نکته مهم: محصولاتی که در برچسب آن ها لیست ترکیبات قید نشده استفاده نکنید.
ترک های پوستی در دوران بارداری
ترک های پوستی (استریا) در 90 درصد خانم های باردار در سه ماهه سوم اتفاق می افتد. در افرادی که پوست تیره تر دارند، ترک های پوستی شایع تر است. از عوامل ایجاد استریا می توان کشیدگی ناشی از افزایش حجم و عوامل هورمونی را نام برد. برای از بین بردن این ترک ها انواع کرم های آرایشی بهداشتی توسط برندهای مختلف عرضه شده اما این کرم ها غالبا مرطوب کننده هستند و شواهدی که نشان دهد قطعا مؤثرند وجود ندارد. لیزرهای فرکشنال را می توان برای درمان ترک های پوستی استفاده نمود.
لکه های پوستی در دوران بارداری
لکه های پوستی در دوران بارداری تقریبا در تمامی بانوان مشاهده می شوند. افرادی که پوست تیره تر دارند، بیشتر دچار این مشکل می شوند. ملاسما یا لکه های حاملگی مهم ترین تغییرات رنگدانه ای دوران بارداری هستند. نور آفتاب در تشدید این لکه ها تأثیر دارد. به همین علت استفاده از کرم های ضدآفتاب توصیه می شود. این لکه ها پس از بارداری معمولا بهبود می یابند. برای درمان لکه های بهبود نیافته می توان از کرم های ضدلک و لایه بردار یا روش های جراحی مثل میکرودرم ابریژن و بعضی انواع لیزر استفاده نمود.
رشد و ریزش مو در دوران بارداری
در دوران بارداری معمولاً موهای سر ضخیم تر و پرپشت تر می شوند و رشد آن ها افزایش می یابد. علت آن افزایش طول دوره رشد موها (فاز آناژن) می باشد. اما پس از زایمان، با کاهش سطح هورمون های زنانه، موهای سر یکباره وارد فاز استراحت شده و ریزش موها تشدید می شود و موجب نگرانی مادران می شود. بر خلاف آنچه تصور می شود، این نوع ریزش مو به شیردهی ربطی ندارد.
ناخن ها در دوران بارداری
ناخن ها در دوران بارداری با سرعت بیشتری رشد می کنند اما ممکن است شکننده شوند. همچنین شیارهای عرضی و طولی و فرورفتگی های کوچک در سطح ناخن ها ایجاد می شود. اگرچه این مشکلات پس از بارداری بهبود می یابد و به اقدام درمانی خاصی نیاز ندارد، توصیه می شود مادران در دوران بارداری از محصولات آرایش ناخن و پاک کننده ناخن استفاده نکنند. ناخن ها را بلند نکنید و پس از هر بار شست و شو از مرطوب کننده استفاده نمائید.
عروق خونی در دوران بارداری
تغییرات هورمونی دوران بارداری می تواند باعث اتساع، ناپایداری، تکثیر و یا احتقان عروق خونی شود. حالت عنکبوتی مویرگ ها در حدود دو سوم مادران با پوست روشن و ده درصد مادران با پوست تیره دیده می شود.
کلوآسما، ماسک حاملگی، ملاسما، chloasma or melasma
ملاسما یا لکه صورت
Melasma or Chloasma or Mask of Pregnancy is thought to occur as a result of hormonal changes in women, such as during pregnancy, taking birth control pills, HRT and exposure to the sun. Melasma commonly occurs in pregnant females, particularly of Asian and Latin origin. Individuals having darker or olive skin, (Asian, Hispanic, Middle Eastern) are more prone to having melasma. Source: epainassist.com/skin/melasma-or-chloasma-or-mask-of-pregnancy
براي درمان ملاسما، مصرف ضد آفتاب و مهار آنزيم هاي ملانين ساز اصلي ترين اقداماتي است كه انجام مي شود گاهي بعد از اتمام بارداري يا قطع قرص هاي ضدبارداري ملاسما درمان مي شود زيرا عامل تحريك از بين مي رود
ملاسما در پوست تيره شايع تر است و چون آفتاب آن را تحريك مي كند معمولاً در وسط صورت اتفاق مي افتد. از اين نظر كه در دو طرف صورت قرار دارد مي گوييم تقارن وجود دارد اما هر يك از لكه ها متقارن نيستند. شبيه جزيره هاي متصل به هم اند. جالب است كه بدانيد 10 درصد مبتلايان به ملاسما را آقايان تشكيل مي دهند.
نام ديگر لكه هاي ملاسما كلاسما يا ماسك بارداري است. در ناحيه پيشاني، گونه ها، قسمت بالاي لب و چانه اتفاق مي افتد. در دو طرف صورت است. 70 درصد در بارداري و 30 درصد با قرص ضدبارداري ايجاد مي شود.
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید