احسانحُسنانی
مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.
شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.
چکیده: پوست انسان از لایه های مختلفی تشکیل شده که لایه فوقانی آن اپیدرم یا روپوست نام دارد.
اپیدرم: روپوست
سطحی ترین لایه پوست اپیدرم می باشد که خود از لایه های مختلفی تشکیل شده است. عمقی ترین لایه اپیدرم، لایه بازال نام دارد که در واقع محل زایش سلولهای پوستی می باشد. به همین دلیل آن را لایه زایا نیز می نامند. سلولهای پوستی لایه زایای اپیدرم (کراتینوسیتها) از طریق تقسیم سلولی ظرف مدت یک روز زائیده شده و به یک لایه بالاتر منتقل می شود. سلولهای پوستی اپیدرم در بدو زایش، پر آب بوده و دارای شکل هندسی شبه مکعبی هستند. اما رفته رفته هر چه در طول لایه ها بالاتر می روند و به سطح پوست نزدیک می شوند رطوبت خود را از دست داده، خشکتر و پهنتر می شوند. نهایتا در سطح پوست، به شکل لایه هایی از سلولهای مرده به نام لایه شاخی در می ایند. از زمانی که سلولهای پوستی در لایه بازال اپیدرم تولید می شوند تا وقتی به لایه شاخی برسند حدود دو هفته طول می کشد. حدود دو هفته نیز طول می کشد تا این سلولها در لایه شاخی بالا رفته، خود را به سطح پوست برسانند و نهایتا از پوست جدا شده و بیفتند
اپیدرم- لایه فوقانی پوست
در واقع، وظیفه اصلی اپیدرم، ساختن لایه شاخی است. لایه شاخی از سلولهای مرده و مقاوم به آب تشکیل شده است که توسط مایع بین سلولی (عمدتا ترکیبات پیچیده ای از نوع ترکیبات چرب) به هم متصل شده اند. این ترکیبات چرب نقش اصلی در جلوگیری از هدر رفتن آب از راه پوست را به عهده دارند. لایه شاخی مرتبا در حال شکل گیری و پوسته ریزی می باشد.
. به طور متوسط در هر روز یک لایه سلول مرده از طبقه شاخی جدا می گردد و بنابراین به طور میانگین زمان لازم برای تجدید لایه و تشکیل یک طبقه شاخی جدید (Turnover) حدود دو هفته می باشد.
تعریف رسمی محصولات آرایشی و بهداشتی: ماده یا ترکیبی از مواد که برای استفاده روی سطوح خارجی بخش های مختلف بدن انسان، اپیدرم، سیستم مو، ناخن، لب ها و بخش خارجی آلت تناسلی استفاده می شود یا با دندان ها و غشاء مخاطی دهان در ارتباط است و برای پاکسازی، معطرسازی، تغییرظاهر، تغییر بو و محافظت از آن ها و یا نگهداری آن ها در شرایط مطلوب استفاده می شود
با از هم گسیختن پروتئین های نگهدارنده فصل مشترک درم و اپیدرم که به آن ها درمواپیدرمال جانکشن می گویند، پوست نشست کرده و چروک ها ظاهر می شوند. پروتئین های فصل مشترک درم و اپیدرم که برجستگی ها را نگه می دارد، لامینین 5 و فیبرونکتین هستند.
لامینین 5، فیبرونکتین و اینتگرین، پروتئین هایی هستند که اتصالات فصل مشترک درم و اپیدرم را برقرار می کنند. DEG اتصال سلول ها را برقرار نموده و نیازهای متابولیکی سلول را فراهم می کند تا پوست سالم و جوان بماند.
لایه های مختلف پوست شامل اپیدرم، درم و هیپودرم. در این شکل فاشیا و ماهیچه نیز نشان داده شده است.
اپیدرم از دو بخش تشکیل شده: لایه شاخی که مهم ترین لایه است و بخش زنده اپیدرم که لایه های دیگر را تشکیل می دهد. دو هفته طول می کشد که کراتینوسیت از لایه بازالاپیدرم به لایه شاخی برسد و سپس دو هفته دیگر طول می کشد تا به سطح پوست ریخته و بیفتد. بنابراین نوسازی سلولی 28 روز طول می کشد.
ساختار پوست، فولیکول و اپیدرم نشان داده شده است.
اندازه گیری ترانس اپیدرمال واتر لوس یا اتلاف آب ترانزممبران
توامتر: دستگاه اندازه گیری اتلاف آب ترانزاپیدرمال با پروب
توامتر برای اندازه گیری اتلاف آب ترانز اپیدرمال
ضمائم مو: فولیکول مو که غلاف درمال و اپیدرمال احاطه کننده ریشه مو است، ماهیچه راست کننده که در هنگام سرما یا ترس، موها را به سمت بالا می کشد، غدد چربی یا سباسه
سلول های مرده، لایه شاخی، لایه زنده اپیدرم، درم، لایه های مختلف پوست هستند.
در اثر تجزیه کورنئودسموزوم ها توسط آنزیم ها، اتلاف نامحسوس آب از اپیدرم افزایش می یابد.
لایه شاخی سالم اپیدرم. در این تصویر عوامل مرطوب کننده طبیعی یا NMF ها به صورت دانه های آبی نشان داده شده است. کورنئودسموزوم ها، ارتباط دهنده سلول ها می باشند که با خط های آبی نشان داده شده. کورنئوسیت ها سلول های اصلی لایه اپیدرم هستند. روی کورنئوسیت ها یک لایه لیپیدی cornify شده قرار دارد. لیپیدهای بین سلولی با رنگ سفید نشان داده شده است.
ساختار پوست را می توان به دیوارهای آجری تشبیه کرد که در آن کورنئوسایت ها آجر و ترکیبات چربی لیپیدها، ملات سیمانی این دیوار را تشکیل می دهند. سلول های مرده و لایه شاخی، بخش مرده اپیدرم هستند و سایر لایه ها از جمله لایه شفاف، دانه دار، زایا بخش زنده اپیدرم را تشکیل می دهند. در اپیدرم زنده، لایه ای به نام لایه زایا وجود دارد که در آن کراتینوسیت ها و ملانوسیت ها وجود دارند. ملانوسیت ها، رنگدانه ملانین را وارد کراتینوسیت ها می کنند. در این شکل، سلول های لایه خاردار به صورت خاردار نمایش داده شده تا به خوبی در ذهن بماند. ولی در واقعیت به این شکل نیست. این شکل کاملا شماتیک می باشد. به همین منظور، سلول های لایه دانه دار به صورت نقطه نقطه و دانه دار نشان داده شده است.
ساختار آجر و ملات سیمانی لایه شاخی. لیپیدهای اپیدرم، مثل ملات سیمانی فضای بین سلول ها را پر می کند.
فرورفتگی های اپیدرم و برآمدگی های درم
تنه مو یا شافت مو، آن بخشی از موست که از سطح پوست بیرون زده و دیده می شود. لایه شاخی یا استراتوم کورنئوم، ملانوسیت ها، غدد اکرینی عرق، غدد آپوکرینی عرق، بافت آدیپوز حاوی سلول های چربی، غدد سباسه یا سبابه، ماهیچه راست کننده یا ارکتور پیلی، بافت همبند با لایه سابکوتانوس یا زیرپوستی که به آن هیپودرم نیز گفته می شود. لایه درمیس یا درم، لایه اپیدرمیس یا اپیدرم در این شکل دیده می شوند.
لایه شاخی، بیرونی ترین لایه اپیدرم بوده و شامل سلول های مرده، کورنئوسیت ها بوده که بدون هسته و اندامک می باشد. پوسته ریزی از سطح لایه شاخی صورت می گیرد و موجب تعادل در ساخت کراتینوسیت در لایه زایا می شود.
اپیدرم زنده شامل لایه زایا، خاردار، دانه دار و شفاف
دیاگرام اپیدرم پوست.
اپیدرم شامل 5 زیر لایه است: لایه فوقانی اپیدرملایه شاخی یا استراتوم کورنئوم میباشد که از سلول های مرده ی پوست که با پروتئین ها احاطه شده تشکیل شده است. سرامیدها و اسیدهای چرب کلسترول فاصله ی بین سلول ها را پر میکند و تبخیر نامحسوس آب از سطح پوست را محدود مینماید.
هومکتانت یا هیومکتانت یا مواد جاذب الرطوبه، ترکیبات هیدروفیل یا آبدوست هستند که آب را از بخش میانی پوست به بخش اپیدرم میکشانند. در رطوبت بالای ۸۰ درصد، مواد جاذب الرطوبه همچنین میتوانند آب موجود در هوای اطراف را جذب نموده و روی اپیدرم قرار دهند. اما تبخیر از سطح پوست میتواند موجب خشکی شود.
اندامک های حسی پوست در این شکل نشان داده می شود. گیرنده های عصبی فولیکول مو و همچنین عصب های آزاد اپیدرم جزء رسپتورهای آزاد هستند. رسپتورهای پوشیده شده مثل پاسینی، میسنر، رافینی و مرکل نیز در پوست وجود دارد که سه مورد آخر یعنی میسنر، رافینی و مرکل در پوست های بدون مو وجود دارد.
در پوست انسان گیرنده های عصبی زیادی وجود دارد که در بین آنها ذرات پاسینی با وضوح بیشتری دیده می شود. پاسینی ها همان هایی هستند که فشار را تشخیص می دهند. در مثانه وجود دارد و حس دفع ادرار را تشخیص می دهد. پاسینی ها در اعماق درم قرار گرفته اند. در این شکل گیرنده های حسی رافینی نیز دیده می شود که کشش های جانبی و پیچ خوردگی را متوجه می شود. مایسنرز در درم پاپیلار قرار گرفته و لمس خفیف را تشخیص می دهد و مختص پوست های بدون مو است. همانطور که در این شکل می بینید رشته های عصبی آزاد و سلول های مرکل در اپیدرم قرار گرفته اند.
سلول های مرکل در لایه زایای اپیدرم قرار گرفته و شباهت زیادی به ملانوسیت ها دارد. به طوری که به راحتی از ملانوسیت قابل تشخیص نیست (منبع: کتاب آکرمن، 1997) در این شکل ذرات میسنر (قرار گرفته در درم پاپیلار) و گیرنده های پاسینی که به شکل رشته های درهم پیچیده در اعماق درم هست و انتهای عصبی رافینی دیده می شود.
در این شکل گیرنده های پاسینی به رنگ آبی، رافینی به رنگ سبز، میسنر به رنگ قهوه ای دیده می شود. گیرنده هایی که به فولیکول مو وصل است به رنگ زرد دیده می شود و نام آنها پلکسوس های ریشه مو است. دیسک های مرکل در لایه بازالاپیدرم قرار گرفته و لمس را تشخیص می دهد. رشته های آزاد عصبی که در اپیدرم قرار گرفته درد و دما را تشخیص می دهد.
آکنه می تواند از نوع خفیف کمدونی تا انواع شدید التهابی متغیر باشد آکنه وقتی در مرحله کمدون است فقط حاوی سبوم و کراتین می باشد اما موقعی که باکتری پروپیونی آکنه شروع به رشد می کند پاپول ها و پوسچول ها تشکیل می شود. در مرحله پاپول، التهاب خفیف دیده می شود. پوسچول همان پاپول است با این تفاوت که داخل آن چرک وجود دارد. وقتی تجمع سبوم و کراتین بیش از حد شده و باکتری پروپیونی آکنه بیش از حد ترشح می کند التهاب شدیدتر و وسیع تر شده و منجر به تشکیل ندول و کیست می شود. در مرحله التهابی ممکن است دیواره فولیکول گسیخته شده و ذرات چرک از آن خارج شود و وارد پوست شود (هم داخل اپیدرم و هم داخل درم)
هر چه طول موج پرتو UV بالاتر باشد نفوذ آن بیشتر است به طوری که UVA به اعماق پوست نفوذ می کند اما UVC حتی از ازن نفوذ نمی کند UVB تا اعماق اپیدرم نفوذ می کند.
800 تا 2000 سلول ملانوسیت در هر میلی متر مکعب از اپیدرم وجود دارد.
تفاوت کراتینوسیت با کورنئوسیت آن است که کراتینوسیت زنده بوده و دارای هسته سلولی و سیتوپلاسم است. وقتی کراتینوسیت آب و هسته خود را از دست می دهد و از وضعیت زنده به وضعیت مرده تبدیل می شود به آن کورنئوسیت می گویند. بخش زنده لایه اپیدرم عبارتست از: لایه های بازال، دانه دار و خاردار و بخش مرده اپیدرم همان لایه شاخی است.
لکهای درمال و اپیدرمال: در اثر دستکاری کردن پوست یا در اثر فعالیت ملانوفاژها ممکن است ملانین به داخل لایه میانی پوست نفوذ کند و لک های درمال تشکیل شود.
2- مقاوم به آب = Water Resistant مقاوم در برابر آب
3- لایه بازال = Basal Layer لایه بازال، پایه ای ترین لایه اپیدرم که به آن لایه زایا هم می گویند.
4- پوسته ریزی = Desquamation پوست ریزی، پوسته ریزی، ریزش طبیعی پوست
پلی هولوزیدها واحدهای قندی هستند که به علت قطبیتشان تار و پودهایی برای به دام انداختن مولکول های آب تشکیل می دهند. skin desquamation = پوسته ریزی
desquamation markers = شاخص های پوسته ریزی
desquamation process = فرآیند پوسته ریزی
natural desquamation process = فرآیند پوسته ریزی طبیعی
desquamation
پوست ریزی، پوسته ریزی، ریزش طبیعی پوست
The dermal papillae (DP) are small, nipple-like extensions of the dermis into the epidermis. = درمال پاپیلا، برآمدگی های درم به داخل اپیدرم
stratum spinosum layer of the epidermis that is located between stratum granulosum and stratum germinativum = استراتوم اسپینوزوم لایه ای از اپیدرم است که بین لایه دانه دار و بازال قرار گرفته است
stratum spinosum layer of the epidermis that is located between stratum granulosum and stratum germinativum
استراتوم اسپینوزوم لایه ای از اپیدرم است که بین لایه دانه دار و بازال قرار گرفته است
the epidermis
اپیدرم
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید