دی اکسان = dioxane  

دی اکسان = dioxane

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی
پژوهشگر و مدرس مراقبت از پوست
WhatsApp: 09101971690
لطفا از تماس تلفنی با این شماره خودداری فرمایید. این شماره فقط جهت پیام متنی با واتسپ می باشد.




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه دی اکسان، Dioxane می باشد.
دی اکسان

دی اکسان چیست؟


دی اکسان = Dioxane
dioxane = دی اکسان

Dioxane
dioxane-isiri-
Dioxane
dioxane-og
Dioxane
dioxane
Dioxane
dioxane
Dioxane
dioxane
Dioxane
dioxane
Dioxane
dioxane
Dioxane
dioxane


واژه «دی اکسان» در مقالات سایت احسان حسنانی

دی اکسان چیست؟

دی اکسان محصول جانبی فرآیند اتوکسیلاسیون یا اتوکسیله کردن ( فرآیند افزودن اتیلن اکساید به اسید چرب) می باشد. دی اکسان یکی از آلاینده های شامپوهای حاوی سدیم لوریل اتر سولفات می باشد و چیزی نیست که عمدا به شامپو و محصولات آرایشی بهداشتی اضافه شود. مطابق استاندارد ایران، حد مجاز دی اکسان برای شامپوی بزرگسال و شامپوی بچه 10 میکروگرم بر گرم می باشد و روش آزمون نیز برای آن ابداع شده است.
 برخی از سورفکتانت ها مثل سدیم لوریل اتر سولفات که اصطلاح تجاری آن تگزاپون است، در ترکیب بسیاری از محصولات پاک کننده آرایشی بهداشتی مثل شامپوها و لوسیون ها استفاده می شود. در طی فرآیند تولید سدیم لوریل اتر سولفات، فرآیندی به نام اتوکسیله شدن وجود دارد که در واقع فرآیند افزودن اتیلن اکساید به اسید چرب است. محصول جانبی این واکنش ماده ای ناخواسته به نام دی اکسان است که به صورت ناخالصی در مواد اولیه آرایشی بهداشتی باقی می ماند.
 1و4- دی اکسان را معمولا به اختصار دی اکسان می نامند زیرا سایر ایزومرهای آن نایاب است. اوایل سال خبر مرجوع شدن شامپوهایی که از ایران به قطر صادر شده بود، از خبرگزاری های رسمی کشور منتشر شد. در آن خبر آمده بود که به علت وجود ماده سمی دی اکسان در شامپوهای ایرانی، کشور قطر واردات این شامپوها را ممنوع کرده و محموله های ارسالی را مرجوع نموده است.
 بسیاری از ایرانی ها با شنیدن این خبرها نگران شدند و دیدگاه های تاثیر برانگیزی درج نمودند. مگر خون قطری ها از ما رنگین تر است؟ این که چرا مصرف شامپوهای الوده برای ما ایرانی ها رواست ولی برای آن ها روا نیست؟ این موضوع باعث شد که خبرگزاری ها مسؤولین را فرا خوانده و با آنها در خصوص خطر دی اکسان در شامپوها مصاحبه کردند. از آنجا که اطلاعات زیادی در مورد دی اکسان در دسترس نیست، مسؤولین نیز جواب های مبهمی می دادند و به ذکر این توضیح که دی اکسان از محصولات جانبی ایجاد شده در مرحله تولید مواد اولیه شامپو است و این که در حال حاضر امکان انجام آزمایش تعیین مقدار دی اکسان در محصول نهایی که همان شامپو باشد وجود ندارد، بسنده می کردند.
 آبان ماه سال بود که یکی از شرکتهای واردکننده محصولات آرایشی بهداشتی در خصوص مشکل دی اکسان از من درخواست مشاوره نمود. مشکل اینجا بود که شرکت تولیدکننده، میزان دی اکسان را در شامپوها اعلام نکرده بود و وزارت بهداشت نیز از ورود آن محموله که توسط یکی از معتبرترین شرکتهای فرانسوی تولید شده بود ممانعت می کرد.
 راه حل ارائه شده آن بود که با شرکت تولیدکننده مکاتبه نموده و از آنها خواستم برگ آنالیز سورفکتانت های اتوکسیله (همه آنهایی که به eth ختم می شوند مثل myreth ، oleth ، laureth ، ceteareth و همچنین پلی اتیلن گلایکول) را ارسال کنند. همچنین از آنها خواسته شد نامه ای در سربرگ شرکت صادر کنند و در آن گواهی کنند که میزان دی اکسان در محصولات تولیدی از ppm بیشتر نیست.
 حد مجاز دی اکسان در شامپو مطابق استاندارد ایران این عدد را از استاندارد ملی مربوط به شامپو تحت شماره حد مجاز دی اکسان در شامپوها استخراج شد. از آن پس روی گواهی های بهداشت سالانه نیز عبارت زیر درج گردید: If traces of dioxane are found, they conform to the standard of European Union (Cosmetic Directive 76/768/EEC and amendments) البته بعد از یکی دو سال مشخص شد مسئله دی اکسان آن قدرها هم نگران کننده نبوده و مقدار آن در شامپوها در حدی نیست که به کسی آسیب چندانی وارد کند و به این ترتیب حساسیت ها کم شد و امروزه خطر دی اکسان به ندرت خبرساز می شود.
 اندازه گیری دی اکسان روش تعیین مقدار دی اکسان در سال 94 توسط مرکز آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو با همکاری آزمایشگاه سپید که یکی از آزمایشگاه های همکار سازمان غذا و دارو است، ارائه گردید و این روش در کارگاه آموزشی جایگاه کارایی و ایمنی فرآورده های آرایشی بهداشتی که توسط مرکز تحقیقات فرآورده های آرایشی و بهداشتی برگزار شد، به صورت تئوری و عملی آموزش داده شد.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل اتر سولفات ها


 ب- الکل اتوکسیله ها: ترکیبات سولفاته نشده ایی که در حین فرآیند سولفاسیون (خصوصاً در روش هایی که هدف جلوگیری از ایجاد 1 و 4 دی اکسان باشد) در محصول باقی می مانند.
 مقدار 1 و 4 – دی اکسان به شرایط مرحله سولفاسیون بستگی دارد، سولفاسیون بیش از حد موجب افزایش مقدار آن می شود. مقدار اتیلن اکسید در مولکول نیز یک فاکتور مهم بوده به طوری که EO های زیاد (بیش از 4 مول) می توانند حاوی مقدار قابل توجهی از این ترکیب باشند. مقادیر بالا به وسیله تقطیر با بخار قابل کاهش دادن است.
مشاهده مطلب

پوست حساس چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

در پوستی که حساس نیست لایه سدی پوست یکپارچه است. سلولها منظم کنار هم قرار گرفته اند و از نفوذ عوامل بیگانه به خوبی محافظت می کنند. اما در پوست حساس شکاف ایجاد شده است. مثل دیواری که ترک برداشته و سرما از آن عبور می کند. پوست حساس هم شکافهایی دارد که عوامل آسیب رسان از آن عبور می کنند و به پوست می رسند. از آنجا که مواد آسیب رسان خودشان را به لایه بازال می رسانند و پایانه های عصبی را تحریک می کنند احساس سوزش ایجاد می شود. احساس سوزش توسط سلولهای مرکل و همچنین رشته های عصبی ازاد که به داخل اپیدرم راه دارد احساس می شود. قرمزی پوست به این علت ایجاد می شود که سلولهای کراتینوسیت با دریافت پیام وجود عوامل آلرژی زا شروع به تولید موادی به نام مواد واسطه التهابی می کنند. به این مواد مدیاتورهای التهابی نیز گفته می شود.
 ممکن است این ها به هم دیگر بچسبند ماده ای ایجاد کنند به اسم دی اکسان (Dioxane) که آن دی اکسان خودش تحریک کننده و سرطان زاست. پس تا جایی که می توانید از شوینده هایی استفاده کنید که ماده سدیم لورت سولفات (Sodium laureth sulfate) یا ماده سدیم لوریل سولفات داخلش کم تر استفاده شده است.
مشاهده مطلب

واژه «دی اکسان» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی



dioxane isiri 3572
میزان دی اکسان طبق استاندارد ملی شماره 3572 ایران که مربوط به شامپوها است، حداکثر 10ppm برای شامپو بزرگسال و 10ppm برای شامپو بچه می باشد. محدوده فاکتورهای دیگر مثل pH محلول 10 درصد، پایداری، فلزات سنگین بر حسب سرب، آرسنیک بر حسب اکسید آرسنیک، فرمالدئید، نیتروزامین و عدد زئین در این جدول نشان داده شده است.
dioxane og
ساختار شیمیایی یک و چهار دی اکسان که از به هم پیوستن دو مولکول اتیلن اکساید ایجاد می شود.
dioxane1
اگر نسبت تری اکسید گوگرد به الکل اتوکسیله در فرآیند سولفاته کردن از عدد 1 بیشتر باشد، مقدار دی اکسان به صورت نمایی افزایش می یابد.
dioxane2
واکنش هایی که به تشکیل دی اکسان منجر می شود.
dioxane3
ماهیت دی اکسان
dioxane4
در مقطعی دی اکسان رسانه ای شد.
dioxane5
رسانه ای شدن دی اکسان در مجله سلامت با مقاله دی اکسان علیه سلامت و شامپوهای سرطانزا نخرید
dioxane6
دی اکسان در شامپوها یافت می شود. ریسک سرطانزایی دارد و در محصولاتی که حاوی سدیم لورت سولفات پلی اتیلن گلایکول است، احتمال وجود آن بیشتر می شود.
formaldehyde releaers
اگر می خواهید محصولی که خریداری می کنید فاقد مواد شیمیایی آزاد کننده فرمالدئید باشد باید به این ترکیبات دقت کنید. dmdm هیدانتوئین، ایمیدازولیدینیل اوره، دیازولیدینیل اوره، کواتورنیوم 15، بُرونوپول، 5برومو 5نیترو 1 و 3 دی اکسان، هیدروکسی متین گلیسینات.


5DVD2
برای دریافت سرفصل ها و اطلاعات بیشتر، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 ارسال فرمایید.
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید