تیروزیناز = tyrosinase تایروزیناز  

تیروزیناز = tyrosinase تایروزیناز

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه تیروزیناز، Tyrosinase می باشد.

تیروزیناز چیست؟


تیروزیناز = Tyrosinase
tyrosinase = تیروزیناز، تیروزیناز

Tyrosine: Amino acid often of plant or synthetic origin but sometimes hydrolyzed from casein (milk). Used in cosmetics and creams. Derivative: Glucose Tyrosinase. (peta.org)
anti-tyrosinase = ضد تیروزیناز، مهارکننده آنزیم تیروزیناز

tyrosinase activity = فعالیت آنزیم تیروسیناس

tyrosinase(1)
tyrosinase
تیروزیناز، تیروزیناز
Tyrosinase
Tyrosinase-is-a-di-copper-oxidase-responsible-for-the-production-of-melanin-in-many-organisms


واژه «تیروزیناز» در مقالات سایت احسان حسنانی

ویتامین C چیست؟

ویتامین C به شکل های مختلفی وجود دارد که رایج ترین آن آسکوربیک اسید است. اثر آنتی اکسیدانی ویتامین های سی بسیار معروف است. این ویتامین همچنین در مهار آنزیم تیروزیناز نقش داشته و به همین علت در محصولات روشن کننده نیز کاربرد دارد.
  این ویتامین به اشکال مختلف موجود می باشد. رایج ترین اشکال آن آسکوربیک اسید، آسکوربیل فسفات (به صورت نمک سدیم یا منیزیم) و سایر مشتقات ویتامین ث (مانند آسکوربیل پالمیتات، آسکوربیل گلوکوزید) است. این ویتامین دارای اثرات آنتی اکسیدان می باشد. ویتامین C با مهار آنزیم تیروزیناز (این آنزیم یکی از عوامل مؤثر در بیوسنتز رنگدانه های پوست از جمله ملانین می باشد) سبب روشن شدن رنگ پوست می گردد. این ویتامین دارای اثرات ضد التهاب نیز می باشد. ویتامین C با القای بیوسنتز کلاژن اثر ضد چروک نیز دارد.
مشاهده مطلب

نقش آنزیم تریپسین در زیبایی پوست

0
 در مطالعات بالینی، تاثیرات ضمنی فرمولاسیون محصولات سویا یونیفای بر کاهش ملانین سازی با مهار آنزیم تیروزیناز نیز دیده شده است.
مشاهده مطلب

پروتئین ملانوتروپین در محصولات آرایشی بهداشتی

ملانوتروپین، هورمون ملانین سازی و به عبارت دیگر هورمون تحریک کننده ملانوسیت است. این ماده طبیعی در برنزه شدن پوست نقش دارد. ملانوتروپین یک پپتید 13 تائی است که 7 پپتید 4 تا 10 مسئول فعالیت ملانوتروپ و 3 پپتید 11 تا 13 مسئول اثر ضد التهابی می باشند. آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون ملانوتروپین در این بخش توضیح داده شده است.
 تیروزیناز با تثبیت α-MSH بر روی رسپتور ویژه اش یعنی MC1-R تحریک می شود. تیروزیناز در اثر تحریک، اسید آمینه تایروسین را هیدروکسیل دار نموده و آن را به دی هیدروکسی فنیل آلانین (DOPA) تبدیل می کند. سپس واکنش اکسیداسیون DOPA و تبدیل آن به «DOPA – کوئینون» را کاتالیز می کند. مرحله نهایی سنتز ملانین در اندامک هایی به نام ملانوزوم در [سلول های] ملانوسیت انجام می شود. α-MSH یک پپتید سیزده تایی (تری-دکاپپتید ) با فرمول زیر است. Melanotropin (α-MSH): Acetyl-Ser-Tyr-Ser-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Lys-Pro-Val-NH2 اثبات شده که توالی فعال α-MSH که مسئول فعالیت ملانوتروپ است، هفت پپتید 4 تا 10 می باشد. در حالیه که سه پپتید 11 تا13 مسئول اثر ضدالتهابی است. اتصال α-MSH (به عنوان یک لیگاند طبیعی و فیزیولوژیک) به رسپتور MC1بر روی سلول های ملانوسیت اولین مرحله در ملانین سازی و تشکیل رنگدانه است. با مسدود کردن رسپتور MC1می توان مسیر ملانین سازی درون سلولی را مهار نموده و از سنتز بیش از حد ملانین توسط ملانوسیت ها جلوگیری به عمل آورد. برای دستیابی به این مهم می توان از آنتاگونیست های α-MSH استفاده نمود. آنتاگونیست و آگونیست های α-MSH • آنتاگونیست های α-MSH در رقابت با این هورمون بر روی رسپتورهای MC1-R نشسته و جای آن را اشغال می کنند، به این ترتیب از سنتز ملانین جلوگیری می کنند.
مشاهده مطلب

رزورسینول در محصولات آرایشی بهداشتی

رزرسینول یک هیدروکسی فنل است که به عنوان ضدلک در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده می شود.
 این ماده محلول در آب، اتر و اتانول می باشد. کاربرد رزرسینول در برطرف نمودن لک های پوستی ناشی از تابش اشعه ماورای بنفش است. این ماده در خانم های باردار و افراد دارای پوست های تیره نباید استفاده شود. افزون بر موارد بیان شده، برخی از گزارش ها، بروز حساسیت های پوستی توسط این ماده را نشان داده اند. برخی از مشتقات رزورسینول سبب مهار آنزیم تیروزیناز می گردد.
مشاهده مطلب

آنتی تیروزیناز در محصولات آرایشی بهداشتی

تیروزیناز آنزیم تبدیل کننده تایروسین به فرم اکسید شده آن می باشد و آنتی تیروزیناز به ماده ای گفته می شود که تایروسین را مهار کند.
  آنتی تیروزیناز به ماده ای گفته می شود که آنزیم تیروزیناز را مهار می کند
مشاهده مطلب

رسوراترول چیست؟

رسوراترول (Resveratrol) هم مهار کننده آنزیمی است. انواع NMF ها را مهار می کند. آنزیم الاستاز (Elastase)، کلاژناز (Collagenase) و هیالورونیداز (Hyaluronidase) همه را مهار می کند.
 به همین خاطر برای لیفتینگ پوست و مبارزه با پیری پوست رسوراترول (Resveratrol) ترکیب بسیار مفیدی است. 2تا آنزیم دیگر هم گفتیم که مهم است. یکی از آنها تیروزیناز (Tyrosinase) بود. رسوراترول (Resveratrol)، تیروزیناز (Tyrosinase) را هم مهار می کند. به همین خاطر هم ضد چروک است هم ضد لک.
مشاهده مطلب

بیماری های پوست و مو: هایپرپیگمنتاسیون / هیپرپیگمانتاسیون

پیگمانتاسیون می تواند هایپر یا هایپو باشد. هایپرپیگمنتاسیون یا هایپرپیگمنتیشن یکی از عوارض پوستی است که در اثر تجمع غیریکنواخت رنگدانه های ملانین در پوست اتفاق می افتد. این عارضه شایع اما بی ضرر است. از 40 سالگی به بعد از هر 3 خانم یک نفر دچار لکه های پیری می شود و از 50 سال به بالا بیش از 90 درصد خانم ها به هایپرپیگمنتیشن مبتلا می شوند. برای از بین بردن کک و مک، لکه های پیری و هایپرپیگمنتاسیون از لیزر می توان استفاده نمود.
 ملانین در چند مرحله تشکیل می شود که در طی آن اسید آمینه تیروزین با کاتالیزگری آنزیم های تیروزیناز و ترکیبات حاوی یون مس، تبدیل به ملانین می شوند.
 هنر درمان لک های پوستی ما آن است که از تبدیل شدن تیروزیناز به ملانین جلوگیری کنیم.
 در هنگام درمان لک باید از درمان های مختلف به شکل موازی استفاده شود. همه درمان ها از مهارکننده های تیروزیناز نباشد. وقتی که لایه بردار می دهیم در واقع قسمت 4 شکل زیر را دست می زنیم. از این به بعد با یکدیگر قرار می گذاریم که هر درمانی را می خواهیم توضیح دهیم بگوییم در کدام از مراحل 4 گانه زیر اثر می گذارد. در شکل زیر نشان می دهد که اگر بخواهیم سفیدکنندگی را داشته باشیم یا باید لایه برداریم یا باید جلوی سنتز ملانین گرفته شود.
 مثلاً اگر همه درمان های قبلی بیمار مهارکننده تیروزیناز بود اینبار به او کراتولیتیک بدهید. به درمان های قبلی و میزان موفقیت آنها دقت کنید. در مهمترین جا و بهترین کلینیک هم که پیشرفته ترین تجهیزات را دارد وقت زیادی برای گرفتن شرح حال می گذارند.
 لاکتیک اسید جزو اسیدهای آلفاهیدروکسی است که علاوه بر لایه برداری، قادر به مهار آنزیم تیروزیناز هم می باشد. به همین علت در کتاب سینوهه پزشک فرعون نوشته شده که کلئوپاترا داخل وان شیر می خوابید چرا که شیر، اسید لاکتیک دارد و لاکتیک اسید هم اثر لایه برداری ملایم دارد هم مرطوب کنندگی و هم مهار آنزیم تیروزیناز و تنها اسید آلفاهیدروکسی است که همه این خواص را دارد.
 هیدروکینون انتخاب طلایی برای درمان لک می باشد چرا که به طور کامل تیروزیناز را مهار می کند.
 عصاره برنج یا فیتیک اسید با اتصال به مس، آنزیم تیروزیناز را مهار می کند
مشاهده مطلب

روشن کردن پوست

گرایش به پوست روشن یا تیره در فرهنگ های مختلف فرق می کند. مثلاً خانم های آسیایی دوست دارند پوست روشن داشته باشند اما خانم های اروپایی برنزه بودن برایشان جذاب است. محصولات روشن کننده نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن لک های پوست استفاده می شوند. هیدروکینون، آربوتین، کوجیک اسید از جمله ترکیبات روشن کننده پوست می باشند.
 در مورد هیدروکینون بیشتر بدانیم ضد لک های بر پایه آلوازین آلوازین یک کرومون حاوی قند است که از گیاه آلوئه ورا استخراج می شود. این ماده به طور رقابتی آنزیم تیروزیناز را مهار می کند و مانع هیدروکسیله شدن تیروزین به دوپا و دوپا به دوپاکینون می گردد و بدین وسیله مسیر ساخت ملانین را متوقف می کند. این ماده و چند کرومون دیگر، اثرات مهارکننده تیروزیناز قوی تر نسبت به آربوتین و کوجیک اسید دارند. ضد لک های بر پایه آربوتین (Arbutin): آربوتین یک بتا – دی – گلوکوپیرانوزید طبیعی است که در ساختار خود دارای یک اتصال خود دارای یک اتصال هیدروکینون به یک ملکول گلوکز می باشد. این ماده در برگ درخت گلابی و برخی گیاهان دیگر مانند گندم یافت می شود. مکانیسم روشن کنندگی پوست این ماده، ناشی از مهار برگشت پذیر آنزیم تیروزیناز است. میزان سودمندی این ماده هنوز کاملاً آشکار نشده است. یک مشتق سنتتیک از این ماده به نام دزوکسی آربوتین، عملکرد بهتری را نشان داده است. ضد لک های بر پایه فلاونوئیدها مهم ترین ویژگی این مواد اثرات آنتی اکسیدانی آن ها است، ولی این مواد اثرات مهارکنندگی آنزیم تیروزیناز نیز دارند. رسوراترول (resveratrol)، اکسی رسوراترول و ژنتول (gnetol) از جمله فلاونوئیدهایی هستند که اثرات مهارکننده تیروزیناز دارند.
 در مورد فلاونوئیدها بیشتر بدانیم ضد لک های بر پایه کوجیک اسید (kojic acid) کوجیک اسید یک متابولیت قارچی است که از قارچ هایی مثل آسپرژیلوس و پنی سیلیوم استخراج می شود. این ماده به شکل گسترده ای به عنوان یک افزودنی غذایی برای پیشگیری از قهوه ای شدن مواد غذایی و افزایش قرمزی توت فرنگی های نارس و کال، مورد استفاده قرار می گیرد. کوجیک اسید با شلات کردن یون مس سبب مهار آنزیم تیروزیناز می گردد. این مواد در فرآورده های آرایشی برخی کشورها مانند ژاپن کاربرد گسترده ای دارد. اثرات آنتی بیوتیک و محافظتی این ماده به افزایش عمر عمر مفید فراورده های آرایشی بهداشتی کمک می کند. فرآورده های حاوی کوجیک اسید به مدت 1 تا 2 ماه (گاه حتی بیشتر) و با دوز دو بار در روز استفاده می شوند تا اثربخشی مناسب حاصل گردد. متأسفانه این ماده در برخی افراد ایجاد حساسیت های پوستی تماسی ایجاد می کند، به همین علت معمولاً فرآورده 1% آن به انواع 2% ترجیح داده می شود. مشتقاتی از این ماده با نفوذ پوستی بیشتر نیز تحت بررسی هستند. ضدلک و سفیدکننده های مهارکننده انتقال ملانوزوم ها ضدلک های بر پایه نیاسینامید در مورد این ویتامین پیشتر نیز مطالبی ارائه گردید. این ماده اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدان و تنظیم کننده سیستم ایمنی دارد. علاوه بر ویژگی های بیان شده، ثابت شده است که این ماده از انتقال ملانوزوم ها به کراتینوسیت ها، جلوگیری می کند. استفاده از فرآورده موضعی نیاسینامید 5%، دو بار در روز و به مدت 8 هفته و یا فرآورده 3.5% آن همراه با رتینیل پالمیتات، به شکل معنی داری سبب روشن شدن پوست می گردد. باید توجه داشت که این اثرات برگشت پذیر می باشند. ضد لک های بر پایه سویا مردم چین بر این باورند که کارگران شاغل به کار در مراکز فراوری سویا پوست های زیباتری دارند. در کراتینوسیت ها گیرنده ای به نام PAR-2 وجود دارد که با از بین بردن ملانوزوم ها، میزان آن ها را کنترل می کند. شیر سویا و مشتقات آن دارای انواعی از پروتئین است که با تحریک این گیرنده سبب کاهش ملانوزوم ها و اثرات روشن کنندگی می گردد. اثر این مواد در لک زایی پوست به دنبال تابش اشعه ماورای بنفش، به اثبات رسیده است. البته فرآیندهای حرارتی مانند پاستوریزه کردن، سبب تخریب ساختار مواد روشن کننده پوست می گردد.
مشاهده مطلب

ملانین سازی چیست؟

سنتز ملانین در پوست از اسید آمینه تایروسین شروع شده و با کاتالیزگری تیروزیناز پس از عبور از DOPA و دوپاکینون، دو نوع رنگدانه به نام های یوملانین و فائوملانین تولید می شود.
 مراحل ملانین سازی ملانین سازی یک فرایند آنزیمی است که در آن تایروسین به یوملانین (رنگدانه های مشکی قهوه ای) و فائوملانین (رنگدانه های قرمز قهوه ای) تبدیل می گردد. آنزیم هایی چون آنزیم تیروزیناز ، پروتئین تیروزینازی شماره یک (TRP-1) و پروتئین تیروزینازی شماره دو (TRP-2) در این سلسله واکنشها دخیل هستند.
 ماده پیش ساز ساخت ملانین اسید آمینه تایروسین می باشد. این ماده تحت تأثیر آنزیم تیروزیناز (tyrosinase) به دوپا (DOPA) تبدیل می شود و مجدداً تحت اثر همان آنزیم تیروزیناز به دوپاکینون تبدیل می شود. ادامه این روند در نهایت منجر به تولید رنگدانه ملانین می گردد. توان بالای این ماده در جذب طول موج های ناحیه ماورای بنفش، سبب اثر محافظتی در برابر نور خورشید می گردد.
 مهمترین تنظیم کننده سنتز ملانین پرتوهای فرابنفش هستند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم (از طریق وادار کردن کراتینوسیتها به ترشح پاراکرینی مواد تحریک کننده ای مثل α-MSH ) ملانوسیتها را تحریک می کند. مهار ملانین سازی آنزیم تیروزیناز در دو نقطه اعمال اثر می کند که برای عملکرد خود به مقادیر بسیار جزئی از عنصر مس نیز نیاز دارد. فلزات دیگری مانند کبالت، نیکل و وانادیم نیز در این عمل نقش دارند ولی اهمیت آن ها به مراتب کمتر از نقش مس می باشد.
 •  بسیاری از عوامل می توانند فعالیت تیروزیناز را مهار کنند و به دنبال آن مانع از تشکیل رنگدانه گردند.
 ملانین سازی در مو معمولاً در طی روند زندگی رنگ مو تغییراتی را نشان می دهد. پس از دوره کودکی معمولاً رنگ مو تیره تر می گردد. با گذشت زمان و سپری شدن سن، خاکستری شدن رنگ مو آغاز می گردد، زمان بروز این حالت در افراد یکسان نیست. در یک موی خاکستری بخشی از رنگدانه ها وجود دارد و کاهش حضور بخشی دیگر، سبب می شود تا مو خاکستری رنگ به نظر برسد. در صورتی که تمامی مو عاری از رنگدانه شود، مو سفیدرنگ خواهد شد. برخی افراد به طور ارثی فاقد آنزیم تیروزیناز می باشند، که همین امر سبب می گردد تا علی رغم وجود ملانوسیت ها، رنگدانه ای تشکیل نشود که به این عارضه زال تنی (albinism) گفته می شود.
مشاهده مطلب

فلاوونوئید در محصولات آرایشی بهداشتی

ترکیبات آروماتیک و زرد رنگ گیاهان که به عنوان آنتی اکسیدان در محصولات آرایشی بهداشتی یافت می شوند.
 مهم ترین ویژگی این مواد اثرات آنتی اکسیدانی آن ها است، ولی این مواد اثرات مهارکنندگی آنزیم تیروزیناز نیز دارند. رسوراترول (resveratrol)، اکسی رسوراترول و ژنتول (gnetol) از جمله فلاونوئیدهایی هستند که اثرات مهارکننده تیروزیناز دارند.
مشاهده مطلب

واژه «تیروزیناز» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی


Tyrosine: Amino acid often of plant or synthetic origin but sometimes hydrolyzed from casein (milk). Used in cosmetics and creams. Derivative: Glucose Tyrosinase. (peta.org)


arbutin inhibitory action
 مهار تیروزیناز توسط آربوتین
2019 03 03_162640
 فرایند ملانین سازی و انتقال ملانین از ملانوسیت به کراتینوسیت در این شکل نشان داده شده است همانطور که می بینید تیروزین با آنزیم تیروزیناز به ملانین تبدیل می شود و ملانین در ملانوزوم بسته بندی می شود.
Arbutin is a naturally occurring derivative of hydroquinone. It is believed to be one of the best alternatives to hydroquinone
 آربوتین یکی از مشتقات ترکیبی هیدروکینون می باشد و یکی از بهترین جایگزین های هیدروکینون است معمولا به هیدروکینون طبیعی مشهور است. همانند هیدروکینون اثرش در مهار آنزیم تیروزیناز است. کرم های آردن، سینره و ژاک آندرل حاوی آربوتین می باشند. آردن حاوی کوجیک اسید و آربوتین است. سینره حاوی آربوتین و گلابریدین است.



package13 2024
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید