روشن کردن پوست  

روشن کردن پوست

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: گرایش به پوست روشن یا تیره در فرهنگ های مختلف فرق می کند. مثلاً خانم های آسیایی دوست دارند پوست روشن داشته باشند اما خانم های اروپایی برنزه بودن برایشان جذاب است. محصولات روشن کننده نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن لک های پوست استفاده می شوند. هیدروکینون، آربوتین، کوجیک اسید از جمله ترکیبات روشن کننده پوست می باشند.

رنگ پوست: سفید بهتر است یا برنزه؟!

رنگ پوست یکی از شاخص های زیبایی به شمار می آید. گرایش به پوست تیره یا روشن به شکل قابل توجهی در فرهنگهای مختلف متفاوت است. در فرهنگ آسیایی، پوست روشن به کلاس اجتماعی بالاتر (ثروت و تحصیلات) و پوست تیره به کار کردن در مزرعه و در زیر نور آفتاب نسبت داده می شود. ۸۰ درصد خانم های آسیایی از اینکه پوستشان تیره شود ابراز نگرانی کرده اند که در مقایسه، فقط ۱۰ درصد از خانم های اروپایی نگران این موضوع هستند. برای غربی ها پوست تیره و برنزه به معنای سلامتی و شادابی است و در عوض رنگی شدن نامتقارن پوست و لکه های قهوه ای نگرانی عمده آنها می باشد.
برنزه شدن
گرایش به پوست تیره یا روشن به شکل قابل توجهی در فرهنگهای مختلف متفاوت است.

بازار محصولات روشن کننده پوست

با نگاهی دقیقتر به بازار محصولات سفید/روشن کننده متوجه می شویم که این محصولات نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن ناهماهنگی های رنگ پوست (از جمله لکه های پیری ، لکه های بعد از التهاب ، کک و مک و لکه های حاملگی ) نیز استفاده می شود. بازار این محصولات نسبت به اوایل دهه هفتاد رشد قابل توجهی داشته است. بازار جهانی محصولات روشن کننده در سال ۲۰۱۵ حدود ۱۰ میلیارد دلار برآورد می شود. ژاپن با اختصاص ۱۵ تا ۱۷ درصد کل محصولات مراقبت از پوست به محصولات روشن کننده بزرگترین بازار را دارد. چین و هند دارای سریعترین رشد بازار در زمینه محصولات روشن کننده می باشند. افزایش جمعیت نژادی در انگلستان و آمریکا باعث شتاب گرفتن رشد تقاضای محصولات روشن کننده در غرب شده است. روشن کننده های پوست محصولاتی چند کاره به شمار می آیند. در غرب از این محصولات برای جلوگیری از پیدایش لکه های پیری و در آسیا برای روشن کردن رنگ پوست استفاده می شود. سفیدکننده در گذشته فقط بر روی پوست صورت استفاده می شد، اما امروزه بر روی کلیه قسمتهای بدن استفاده می گردد. امروزه حتی محصولات سفیدکننده مناسب پوست آقایان نیز درحال طراحی و عرضه به بازار می باشد.

محصولات آرایشی بهداشتی ضدلک و روشن کننده پوست

روشن کردن یا سفیدکردن پوست از گذشته موضوع بحث برانگیزی بوده است. محصولات سفید کننده پوست در گذشته حاوی اجزاء نا ایمنی همچون جیوه و هایدروکوئینون بوده اند که عوارض جانبی خطرناکی دارند. در حال حاضر در بسیاری از کشورها، استفاده از این مواد ممنوع می باشد. سفیدکننده ها را می توان به منظور روشن کردن رنگ کلی پوست یا برای کمرنگ کردن لکه های قهوه ای استفاده نمود. یک سفید کننده ایده آل، محصولی است که اثر روشن/سفید کنندگی اش قوی ، سریع و نسبت به ملانوسیتهای بیش فعال شده گزینشی باشد، تولید ملانین را کاهش داده، عوارض جانبی کوتاه مدت یا درازمدتی نداشته باشد و فرایند ملانین سازی را در یک یا بیش از یک مرحله متوقف نماید.

ضدلک و سفیدکننده های کلاسیک: مهارکننده های آنزیم تیروزیناز

ضد لک های بر پایه هیدروکینون

هیدروکینون یکی از رایج ترین مواد روشن کننده پوست می باشد. معمولاً این ماده در مقادیر ۲-۱/۵ درصد اثرات روشن کنندگی مناسبی از خود نشان می دهد. اثر روشن کنندگی هیدروکینون کند است و پس از چند هفته مصرف این اثرات بروز می کند. فرآورده هایی با مقادیر ۵% و حتی گاه با غلظت های بیشتر نیز در بازار وجود دارد، البته باید در نظر داشت در برخی افراد این درصد بالا ممکن است سبب سرخی و حالت سوختگی پوست شود.

ضد لک های بر پایه آلوازین

آلوازین یک کرومون حاوی قند است که از گیاه آلوئه ورا استخراج می شود. این ماده به طور رقابتی آنزیم تیروزیناز را مهار می کند و مانع هیدروکسیله شدن تیروزین به دوپا و دوپا به دوپاکینون می گردد و بدین وسیله مسیر ساخت ملانین را متوقف می کند. این ماده و چند کرومون دیگر، اثرات مهارکننده تیروزیناز قوی تر نسبت به آربوتین و کوجیک اسید دارند.

ضد لک های بر پایه آربوتین (Arbutin):

آربوتین یک بتا – دی – گلوکوپیرانوزید طبیعی است که در ساختار خود دارای یک اتصال خود دارای یک اتصال هیدروکینون به یک ملکول گلوکز می باشد. این ماده در برگ درخت گلابی و برخی گیاهان دیگر مانند گندم یافت می شود. مکانیسم روشن کنندگی پوست این ماده، ناشی از مهار برگشت پذیر آنزیم تیروزیناز است. میزان سودمندی این ماده هنوز کاملاً آشکار نشده است. یک مشتق سنتتیک از این ماده به نام دزوکسی آربوتین، عملکرد بهتری را نشان داده است.

ضد لک های بر پایه فلاونوئیدها

مهم ترین ویژگی این مواد اثرات آنتی اکسیدانی آن ها است، ولی این مواد اثرات مهارکنندگی آنزیم تیروزیناز نیز دارند. رسوراترول (resveratrol)، اکسی رسوراترول و ژنتول (gnetol) از جمله فلاونوئیدهایی هستند که اثرات مهارکننده تیروزیناز دارند.

ضد لک های بر پایه کوجیک اسید (kojic acid)

کوجیک اسید یک متابولیت قارچی است که از قارچ هایی مثل آسپرژیلوس و پنی سیلیوم استخراج می شود. این ماده به شکل گسترده ای به عنوان یک افزودنی غذایی برای پیشگیری از قهوه ای شدن مواد غذایی و افزایش قرمزی توت فرنگی های نارس و کال، مورد استفاده قرار می گیرد. کوجیک اسید با شلات کردن یون مس سبب مهار آنزیم تیروزیناز می گردد. این مواد در فرآورده های آرایشی برخی کشورها مانند ژاپن کاربرد گسترده ای دارد. اثرات آنتی بیوتیک و محافظتی این ماده به افزایش عمر عمر مفید فراورده های آرایشی بهداشتی کمک می کند. فرآورده های حاوی کوجیک اسید به مدت 1 تا 2 ماه (گاه حتی بیشتر) و با دوز دو بار در روز استفاده می شوند تا اثربخشی مناسب حاصل گردد. متأسفانه این ماده در برخی افراد ایجاد حساسیت های پوستی تماسی ایجاد می کند، به همین علت معمولاً فرآورده 1% آن به انواع 2% ترجیح داده می شود. مشتقاتی از این ماده با نفوذ پوستی بیشتر نیز تحت بررسی هستند.

ضدلک و سفیدکننده های مهارکننده انتقال ملانوزوم ها

ضدلک های بر پایه نیاسینامید

در مورد این ویتامین پیشتر نیز مطالبی ارائه گردید. این ماده اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدان و تنظیم کننده سیستم ایمنی دارد. علاوه بر ویژگی های بیان شده، ثابت شده است که این ماده از انتقال ملانوزوم ها به کراتینوسیت ها، جلوگیری می کند. استفاده از فرآورده موضعی نیاسینامید 5%، دو بار در روز و به مدت 8 هفته و یا فرآورده 3.5% آن همراه با رتینیل پالمیتات، به شکل معنی داری سبب روشن شدن پوست می گردد. باید توجه داشت که این اثرات برگشت پذیر می باشند.

ضد لک های بر پایه سویا

مردم چین بر این باورند که کارگران شاغل به کار در مراکز فراوری سویا پوست های زیباتری دارند. در کراتینوسیت ها گیرنده ای به نام PAR-2 وجود دارد که با از بین بردن ملانوزوم ها، میزان آن ها را کنترل می کند. شیر سویا و مشتقات آن دارای انواعی از پروتئین است که با تحریک این گیرنده سبب کاهش ملانوزوم ها و اثرات روشن کنندگی می گردد. اثر این مواد در لک زایی پوست به دنبال تابش اشعه ماورای بنفش، به اثبات رسیده است. البته فرآیندهای حرارتی مانند پاستوریزه کردن، سبب تخریب ساختار مواد روشن کننده پوست می گردد.
soya unify
نمونه ای از ضد لک بر پایه سویا

ضدلک و سفیدکننده های آنتی اکسیدانی

ویتامین C

ویتامین C قادر است با احیای دوپاکینون و برگرداندن آن به DOPA سبب مهار ساخت ملانین می گردد. از جمله مشتقات این ویتامین می توان آسکوربیل اولئات اشاره نمود که با میزان 5-3% دارای اثر روشن کنندگی پوست می باشد.

چای سبز

چای سبز (Camellia sinensis) دارای ترکیبات پلی فنلی با اثرات آنتی اکسیدان بسیار قوی می باشد عمده ترین ترکیبات پلی فنلی موجود در چای سبز اپی کاتشین گالات، گالاکتو کاتشین گالات، اپی گالو کاتشین گالات و اپی گالو کاتشین می باشد. بررسی ها نشان داده است که ترکیبات فنلی موچود در چای سبز سبب مهار تکثیر ملانوسیت ها می گردند.
تایروستات عصاره گیاه رومِکس اُکسیدِنتالیس
عصاره دانه سویا: حاوی تریپسین ماده موثره ضدلک های سویا یونیفای رک
عصاره سهاکوهی

پپتیدهای روشن کننده پوست

ملانوستاتین 5 پپتید سفیدکننده پوست با خاصیت آنتاگونیستی علیه αMSH
بتاوایت پپتید بایومیمتیک فاکتور رشد تبدیلی

roc soya
مکانیزم عملکرد سویا یونیفای در روشن کردن پوست و رفع لکه ها و تیرگی ها


• روشن کردن پوست

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- شوره = Dandruff
selenium shampoos, Shampoos containing selenium sulfide such as Head & Shoulders. Selenium sulfide is a key ingredient in dandruff shampoos; it treats seborrheic dermatitis, dandruff and tinea versicolor. = شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید مثل برخی شامپوهای هد اندر شولد؛ سولفید سلنیوم یکی از ترکیبات کلیدی در شامپوهای ضدشوره است و سبوره درماتیت را نیز درمان می کند

Dandruff scale = لایه هایشوره های لایه ای یا پولک مانند

antidandruff haircare products = محصولات مراقبت از مو با خاصیت ضدشوره

onset of dandruff = پیدایش شوره، شروع شوره
Finasteride is being sold under the brand names Proscar and Propecia
anti dandruff shampoo = شامپو ضد شوره
a common Gram-negative, rod-shaped bacterium
antidandruff shampoo = شامپو ضدشوره

anti dandruff = ضد شوره

Antidandruff = ضدشوره
شوره

scale = flake, dry skin like dandruff = پوسته، شوره خشک


تلفظ antidandruff haircare products ↓


تلفظ dandruff ↓


تلفظ onset of dandruff ↓


تلفظ scale = flake, dry skin like dandruff ↓


تلفظ seborrheic dermatitis can cause dandruff of the scalp as well as itchy, flaky, or scaly skin ↓
2- آنتی اکسیدان = Anti-Oxidant
high anti-oxidants properties = ویژگی آنتی اکسیدانی قدرتمند
ملانین از طریق دندانه های ملانوسیت وارد کراتینوسیت می شود. آنتی اکسیدان
3- روشن کننده = Skin Lightener روشن کننده
4- قارچ = Fungus
pullulan,polysaccharide polymer produced from starch by the fungus Aureobasidium pullulans. = پولولان، پلی ساکارید طبیعی که از قارچ به دست می آید و فرآیند تولید آن، فرمنتاسیون ذرت نشاسته مایع در حضور یک قارچ مخمر مانند به نام پولولان 

fungus, eukaryotic organisms that includes unicellular microorganisms such as yeasts and molds, as well as multicellular fungi = قارچ، ارگانیسم یوکاریوتیکی که شامل میکروارگانیسم های تک سلولی مثل مخمر و کپک و همچنین قارچ های چند سلولی می شود. 

fungus infections = عفونت قارچی 


تلفظ fungus infections ↓


تلفظ fungus ↓
5- سویا = Soy Bean
Soy bean, Glycine soja = سویا، لوبیای روغنی
6- رنگ کردن = Dyeing
swatch dyeing test = تست رنگ سواچ
رنگ کردن
7- تار مو = Strand Of Hair تار مو


تلفظ strand of hair ↓
8- افزودنی = Additive ماده افزودنی، ماده ای که به محصول اضافه می شود. 
9- قرمزی = Redness
rosacea, a very common skin disease that affects people over the age of 30. It causes redness on your nose, cheeks, chin, and forehead = رزاسه، بیماری رایج پوستی که افراد بالای 30 سال را تحت تأثیر قرار می دهد و با قرمزی روی بینی، گونه، چانه و پیشانی بروز می کند
قرمزی


تلفظ side effects of phototherapy include redness, itching and blistering ↓
10- ملانوسیت = Melanocyte ملانوسیت، سلول سازنده ملانین، سلول ملانین ساز

melanocytes, mature melanin-forming cell, especially in the skin = ملانوسیت، سلول های بالغ ملانین ساز 

human melanocyte culture = كشت مِلانوسیت انسان

Melanocortin-1 Receptor (MC1R), also known as melanocyte-stimulating hormone receptor (MSHR) = رسپتور ملانوكورتین همچنین تحت نام گیرنده هورمونی تحریك شونده با ملانوسیت نامگذاری شده است.

α-MSH (α-Melanocyte Stimulating Hormone) = هورمون تحریك كننده ملانوسیت

melanocytes 2 = ملانویست


تلفظ melanocytes 2 ↓


تلفظ melanocytes(1) ↓


تلفظ melanocytes ↓
11- کراتینوسیت = Keratinocytes
corneocytes, terminally differentiated keratinocytes = کورنئوسیت ها، کورنئوسایت ها، کراتینوسیت های تمایز یافته از بخش انتهایی
کراتینوسیت ها، سلولهای سنگفرشی

human epidermal keratinocytes, HEK = کراتینوسیت های اپیدرم انسان
ماده ای که با پوشاندن بوی بد یا از بین بردن باکتری های ایجاد کننده بوی بد، بدن را خوشبو می کند

تلفظ keratinocytes ↓
12- توقف = Discontinue توقف مصرف؛ توقف تولید 
13- مراقبت از پوست = Skin Care
sensitive and reactive skin care = مراقبت از پوست حساس و واکنش پذیر
متیپور، کمدون ساز یا جوشگاه ساز نیست.
prestige skin care products = محصولات لوکس مراقبت از پوست
محافظت از پوست
14- تیروزیناز = Tyrosinase
anti-tyrosinase = ضد تیروزیناز، مهارکننده آنزیم تیروزیناز
تیروزیناز، تیروزیناز

tyrosinase activity = فعالیت آنزیم تیروسیناس


تلفظ tyrosinase(1) ↓


تلفظ tyrosinase ↓
15- مهارکننده = Inhibitor
inhibitor of lipid accumulation = مهارکننده انباشت لیپید

MIC, Minimum Inhibitory Concentration = غلظت بازداری حداقل 

elastase inhibitor = مهارکننده الاستاز 

competitive inhibitor = مهارکننده رقابتی 

inhibitory potential = توان ممانعت
16- موضعی = Topical موضعی


تلفظ prescription oral and topical retinoids ↓
17- گلاب = Rosewater
18- ایمن = Safe
19- سیستم ایمنی = Immune System
immune system disorders = نقص و نارسایی در سیستم ایمنی بدن که منجر به بیماری هایی مثل دیابت نوع 1، روماتیسم مفصلی و لوپوس می شود

immune system activation = فعالیت سیستم ایمنی بدن

imbalance of immune system = عدم تعادل سیستم ایمنی
سیستم ایمنی


تلفظ immune system antigen presenting cells ↓


تلفظ immune system disorders ↓
20- احیا = Recovery بازیابی، ترمیم، احیا
21- حامل = Vehicle حامل
22- دوز = Dose
23- هیدروکینون = Hydroquinone هیدروکینون، ترکیب شیمیایی که در فرآورده های ضد لک کاربرد دارد. اثر هیدروکینون مهار آنزیم تیروسیناز است. 


تلفظ hydroquinone ↓
24- چای سبز = Green Tea چای سبز
25- آلوئه ورا = Aloe Vera
Aloe vera, Aloe vera = آلوئه را، آلوورا، صبر زرد، گیاهی سوسن مانند با 25 سانت ارتفاع 
26- مهار آنزیم = Enzyme Inhibition
27- ملانوزوم = Melanosome ملانوزوم
28- دانه سویا = Soybean دانه سویا
29- ماده موثره = Active Ingredient
entrap active ingredients = به دام انداختن مواد مؤثر 
ماده موثره
مواد موثره
30- کلاسیک = Classic
CITRUS, Odors from citrus fruits such as orange, lemon, lime, mandarin and bergamot which give fresh, fruity top notes used especially in eau fraiche, classical and men’s colognes. = سیتروس: بوهایی كه از میوه های مركبات مثل پرتقال، لیمو، لیموترش، ماندارین و برگاموت بدست می آید و رایحه فوقانی تازه و میوه ای دارد. در ادكلن های كلاسیك مردانه استفاده می شود.

CLASSIC, A fragrance that has been widely accepted and enjoyed popularity for a minimum of 15 years. = كلاسیك : به عطرهایی گفته می شود كه اقبال عمومی دارند و حداقل 15 سال محبوب بوده اند.
31- تریپسین = Trypsin تریپسین
32- لکه های پیری = Age Spots لکه های پیری، لکه هایی که در اثر افزایش سن و مواجهه با آفتاب روی پوست صورت ظاهر می شوند.
33- آنتی بیوتیک = Antibiotic آنتی بیوتیک
34- قارچی = Fungal
high anti-fungal properties = ویژگی ضدقارچی قدرتمند

anti fungal = ضد قارچ، آنتی فونگال

fungal flora = گونه های قارچی
post sun gel = ژل تسکین دهنده پوست بعد از مواجهه با آفتاب؛ post partum = بعد از زایمان، محصولات مراقبت از پوست که در دوران بعد از زایمان استفاده می شوند
antifungal = ضد قارچ
قارچی

FUNGAL, Odors suggestive of molds, mushrooms and fungi; important note in muguet fragrances as well as other florals. = فانگال: عطرهایی كه بوی قارچ و كپك دارند. نوت حائز اهمیت در عطرهای موگه
35- پوست تیره = Dull Skin پوست تیره
36- قارچ ها = Fungi
fungus, eukaryotic organisms that includes unicellular microorganisms such as yeasts and molds, as well as multicellular fungi = قارچ، ارگانیسم یوکاریوتیکی که شامل میکروارگانیسم های تک سلولی مثل مخمر و کپک و همچنین قارچ های چند سلولی می شود. 

FUNGAL, Odors suggestive of molds, mushrooms and fungi; important note in muguet fragrances as well as other florals. = فانگال: عطرهایی كه بوی قارچ و كپك دارند. نوت حائز اهمیت در عطرهای موگه
37- نژاد = Ethnicity نژاد
38- پلی فنل = Polyphenol
39- کک و مک = Freckles لکه های کوچک زرد و قهوه ای روی پوست صورت که در اثر مواجهه با آفتاب معمولاً تشدید می شوند، کک و مک 


تلفظ freckles ↓
40- عوارض جانبی = Side Effect عوارض جانبی
Hair color tone = تون رنگ مو ؛ skin tone =قوام پوست

تلفظ side effects of phototherapy include redness, itching and blistering ↓
41- هماهنگ = Harmonious
coexist harmoniously = به صورت مسالمت آمیز و در تعادل با یکدیگر همزیستی دارند. 
هماهنگ

BLEND, Harmonious mixture of perfumery ingredients. = به آمیزه همگنی از مواد عطری بلند می گویند
42- آنتاگونیست = Antagonist آنتاگونیست، رقیب ، ماده ای که عملکرد فیزیولوژیکی ماده دیگر را مختل می کند یا برای آن مزاحمت ایجاد می کند.
43- متابولیت = Metabolite متابولیت
44- نیاسینامید = Niacinamide
45- شلات = Chelate شلات، کیلیت 
46- عمر مفید = Shelf Life عمر قفسه ای، عمر مفید، شلف لایف
47- رتینیل پالمیتات = Retinyl Palmitate
48- توت فرنگی = Strawberry
Strawberry, Fragaria vesca = توت فرنگی
49- بازار جهانی = Global Market بازار جهانی
50- افرا = Maple
Red Maple, Acer rubrum = افرای قرمز، افرای مرداب، افرای شکر

BALSAMS, Sticky, resinous materials obtained from trees or shrubs which give a combined sweet-woody odor associated with well-seasoned, nonconiferous woods such as maple. = بالزام یا بِلسان: ماده رزینی چسبناك كه از درخت یا بوته به دست می‌آید و بوی شیرین چوبی دارد كه به افرا مرتبط است.
51- تایروستات = Tyrostat تایروستات
52- فاکتور رشد تبدیلی = Tgf

تلفظ TGF-β ↓
53- سیر = Garlic
garlic shampoo = شامپو سیر
سیر 


تلفظ garlic ↓
54- پپتیدها = Peptides
antimicrobial peptides = پپتیدهای آنتی میکروبیال، پپتیدهایی که خاصیت ضد میکروبی دارند

oligopeptides = اولیگوپپتیدها
مثلاً دتوکسیوم دارای پروفایل ایمنی عالی است.

تلفظ antimicrobial peptides ↓


تلفظ peptides ↓
55- سیست = Cyst

تلفظ cyst is semi fluid abnormal affirmation above or below the skin that contains pus or abnormal matter ↓

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید