دی اکسان چیست؟  

دی اکسان چیست؟

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: دی اکسان محصول جانبی فرآیند اتوکسیلاسیون یا اتوکسیله کردن ( فرآیند افزودن اتیلن اکساید به اسید چرب) می باشد. دی اکسان یکی از آلاینده های شامپوهای حاوی سدیم لوریل اتر سولفات می باشد و چیزی نیست که عمدا به شامپو و محصولات آرایشی بهداشتی اضافه شود. مطابق استاندارد ایران، حد مجاز دی اکسان برای شامپوی بزرگسال و شامپوی بچه 10 میکروگرم بر گرم می باشد و روش آزمون نیز برای آن ابداع شده است.
دی اکسان
برخی از سورفکتانت ها مثل سدیم لوریل اتر سولفات که اصطلاح تجاری آن تگزاپون است، در ترکیب بسیاری از محصولات پاک کننده آرایشی بهداشتی مثل شامپوها و لوسیون ها استفاده می شود. در طی فرآیند تولید سدیم لوریل اتر سولفات، فرآیندی به نام اتوکسیله شدن وجود دارد که در واقع فرآیند افزودن اتیلن اکساید به اسید چرب است. محصول جانبی این واکنش ماده ای ناخواسته به نام دی اکسان است که به صورت ناخالصی در مواد اولیه آرایشی بهداشتی باقی می ماند.
دی اکسان
1و4- دی اکسان را معمولا به اختصار دی اکسان می نامند زیرا سایر ایزومرهای آن نایاب است.
اوایل سال ۸۹ خبر مرجوع شدن شامپوهایی که از ایران به قطر صادر شده بود، از خبرگزاری های رسمی کشور منتشر شد. در آن خبر آمده بود که به علت وجود ماده سمی دی اکسان در شامپوهای ایرانی، کشور قطر واردات این شامپوها را ممنوع کرده و محموله های ارسالی را مرجوع نموده است.
هشدارها در مورد دی اکسان
بسیاری از ایرانی ها با شنیدن این خبرها نگران شدند و دیدگاه های تاثیر برانگیزی درج نمودند. مگر خون قطری ها از ما رنگین تر است؟ این که چرا مصرف شامپوهای الوده برای ما ایرانی ها رواست ولی برای آن ها روا نیست؟
dioxane Iran
این موضوع باعث شد که خبرگزاری ها مسؤولین را فرا خوانده و با آنها در خصوص خطر دی اکسان در شامپوها مصاحبه کردند. از آنجا که اطلاعات زیادی در مورد دی اکسان در دسترس نیست، مسؤولین نیز جواب های مبهمی می دادند و به ذکر این توضیح که دی اکسان از محصولات جانبی ایجاد شده در مرحله تولید مواد اولیه شامپو است و این که در حال حاضر امکان انجام آزمایش تعیین مقدار دی اکسان در محصول نهایی که همان شامپو باشد وجود ندارد، بسنده می کردند.
آبان ماه سال ۸۹ بود که یکی از شرکتهای واردکننده محصولات آرایشی بهداشتی در خصوص مشکل دی اکسان از من درخواست مشاوره نمود. مشکل اینجا بود که شرکت تولیدکننده، میزان دی اکسان را در شامپوها اعلام نکرده بود و وزارت بهداشت نیز از ورود آن محموله که توسط یکی از معتبرترین شرکتهای فرانسوی تولید شده بود ممانعت می کرد.
راه حل ارائه شده آن بود که با شرکت تولیدکننده مکاتبه نموده و از آنها خواستم برگ آنالیز سورفکتانت های اتوکسیله (همه آنهایی که به eth ختم می شوند مثل myreth ، oleth ، laureth ، ceteareth و همچنین پلی اتیلن گلایکول) را ارسال کنند. همچنین از آنها خواسته شد نامه ای در سربرگ شرکت صادر کنند و در آن گواهی کنند که میزان دی اکسان در محصولات تولیدی از ۱۰ppm بیشتر نیست.
استاندارد دی اکسان
حد مجاز دی اکسان در شامپو مطابق استاندارد ۳۵۷۲ ایران
این عدد را از استاندارد ملی مربوط به شامپو تحت شماره ۳۵۷۲ حد مجاز دی اکسان در شامپوها استخراج شد. از آن پس روی گواهی های بهداشت سالانه نیز عبارت زیر درج گردید:
If traces of dioxane are found, they conform to the standard of European Union (Cosmetic Directive 76/768/EEC and amendments)
البته بعد از یکی دو سال مشخص شد مسئله دی اکسان آن قدرها هم نگران کننده نبوده و مقدار آن در شامپوها در حدی نیست که به کسی آسیب چندانی وارد کند و به این ترتیب حساسیت ها کم شد و امروزه خطر دی اکسان به ندرت خبرساز می شود.

اندازه گیری دی اکسان

روش تعیین مقدار دی اکسان در سال 94 توسط مرکز آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو با همکاری آزمایشگاه سپید که یکی از آزمایشگاه های همکار سازمان غذا و دارو است، ارائه گردید و این روش در کارگاه آموزشی جایگاه کارایی و ایمنی فرآورده های آرایشی بهداشتی که توسط مرکز تحقیقات فرآورده های آرایشی و بهداشتی برگزار شد، به صورت تئوری و عملی آموزش داده شد.
منبع
zolfaghari
خانم مهندس ذوالفقاری
رئیس آزمایشگاه آرایشی و بهداشتی مرکز آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو

منابع:

دی اکسان و خطرات آن
safecosmetics.org 1,4-dioxane

dioxane isiri 3572
میزان دی اکسان طبق استاندارد ملی شماره 3572 ایران که مربوط به شامپوها است، حداکثر 10ppm برای شامپو بزرگسال و 10ppm برای شامپو بچه می باشد. محدوده فاکتورهای دیگر مثل pH محلول 10 درصد، پایداری، فلزات سنگین بر حسب سرب، آرسنیک بر حسب اکسید آرسنیک، فرمالدئید، نیتروزامین و عدد زئین در این جدول نشان داده شده است.
dioxane og
ساختار شیمیایی یک و چهار دی اکسان که از به هم پیوستن دو مولکول اتیلن اکساید ایجاد می شود.
dioxane1
اگر نسبت تری اکسید گوگرد به الکل اتوکسیله در فرآیند سولفاته کردن از عدد 1 بیشتر باشد، مقدار دی اکسان به صورت نمایی افزایش می یابد.
dioxane2
واکنش هایی که به تشکیل دی اکسان منجر می شود.
dioxane3
ماهیت دی اکسان
dioxane4
در مقطعی دی اکسان رسانه ای شد.
dioxane5
رسانه ای شدن دی اکسان در مجله سلامت با مقاله دی اکسان علیه سلامت و شامپوهای سرطانزا نخرید
dioxane6
دی اکسان در شامپوها یافت می شود. ریسک سرطانزایی دارد و در محصولاتی که حاوی سدیم لورت سولفات پلی اتیلن گلایکول است، احتمال وجود آن بیشتر می شود.
formaldehyde releaers
اگر می خواهید محصولی که خریداری می کنید فاقد مواد شیمیایی آزاد کننده فرمالدئید باشد باید به این ترکیبات دقت کنید. dmdm هیدانتوئین، ایمیدازولیدینیل اوره، دیازولیدینیل اوره، کواتورنیوم 15، بُرونوپول، 5برومو 5نیترو 1 و 3 دی اکسان، هیدروکسی متین گلیسینات.

• Dioxane
• دی اکسان

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- ایمن = Safe
2- اوره = Urea
urea
اوره
3- مهندس = Engineer مهندس 
engineer
مهندس
4- لوریل = Lauryl لوریل

lauryl alcohol = لوریل الکل، الکل چرب با شاخه آلکیل 12 کربنه
کلاژن و الاستین نقش اساسی در سفتی و قوام پوست دارند.
Lauryl sulfate = لوریل سولفات
dying and toning=رنگ کردن و تغییر رنگ دادن مو
sodium lauryl sulfate = سدیم لوریل سولفات 

Laureth = lauryl ether = لورت = لوریل اتر

Sodium lauryl sulphate = سديم لوريل سولفات
lauryl
لوریل
sodium lauryl sulfate
سدیم لوریل سولفات
5- محموله = Cargo محموله 
6- مشاوره = Consultation مشاوره

consultation card = فرم مشاوره که روی مقوا چاپ شده است

follow up consultation = مشاوره پیگیری

Prior to a facial you must conduct a consultation and skin analysis which will help you determine skin type = قبل از انجام فیشال باید مشاوره و آنالیز پوست انجام دهید تا نوع پوست تعیین شود
Prior to a facial you must conduct a consultation and skin analysis which will help you determine skin type
قبل از انجام فیشال باید مشاوره و آنالیز پوست انجام دهید تا نوع پوست تعیین شود
consultation card
فرم مشاوره که روی مقوا چاپ شده است
consultation
مشاوره
follow up consultation
مشاوره پیگیری
7- کارایی = Efficacy اثربخشی، کارآمد بودن

caffeine-like efficacy = اثر شبه کافئینی 
کارایی
efficacy
اثربخشی، کارآمد بودن
efficacy2
کارایی
8- ممانعت = Inhibit ممانعت

elastase inhibitor = مهارکننده الاستاز 

inhibitory potential = توان ممانعت

competitive inhibitor = مهارکننده رقابتی 

inhibit 5-alpha reductase = آنزیم پنج آلفا ردوکتاز را مهار می کند

inhibition of 5α-reductase = مهار آنزیم 5 آلفا ردوکتاز 

inhibitor of lipid accumulation = مهارکننده انباشت لیپید

MIC, Minimum Inhibitory Concentration = غلظت بازداری حداقل 
9- لوسیون = Lotion لوسیون
لوسیون ها

lotion 2 = لوسیون

Body lotion = لوسیون بدن

lotion-like = لوسیون مانند

tanning lotion = لوسیون برنزه کننده

unscented lotion = لوسیون بدون بو که قبل از مصرف عطر و ادکلن استفاده می شود

Oil-control lotion = لوسیون کنترل چربی 

moisturizing lotion = لوسیون مرطوب کننده

Most lotions are oil-in-water emulsions = اغلب لوسیون ها امولسیون روغن در آب هستند

lotions that contain smaller amounts of emollients = لوسیون هایی که حاوی امولینت کمتری هستند

Cleansing milks are non-foaming lotions designed to cleanse dry and sensitive skin types = شیرپاک کن ها یا شیرهای کلنزر لوسیون های غیر کف زا هستند که برای تمیز کردن پوست خشک و حساس طراحی شده اند

first sunless tanning lotion was introduced in 1960 = اولین لوسیون برنزه کننده بدون آفتاب در سال 1960 معرفی شد

Or lotions that help rebalance the pH = لوسیون هایی که به متعادل کردن پ هاش کمک می کنند
Cleansing milks are non-foaming lotions designed to cleanse dry and sensitive skin types
شیرپاک کن ها یا شیرهای کلنزر لوسیون های غیر کف زا هستند که برای تمیز کردن پوست خشک و حساس طراحی شده اند
Or lotions that help rebalance the pH
لوسیون هایی که به متعادل کردن پ هاش کمک می کنند
lotion 2
لوسیون
lotions that contain smaller amounts of emollients
لوسیون هایی که حاوی امولینت کمتری هستند
lotions
لوسیون ها
unscented lotion
لوسیون بدون بو که قبل از مصرف عطر و ادکلن استفاده می شود
10- حساسیت = Sensitivity حساسیت

Sun sensitivity = حساسیت پوست در برابر آفتاب

Skin sensitivity test = تست حساسیت پوست

hypersensitivity reaction = واکنش های حساسیتی
hypersensitivity reaction
واکنش های حساسیتی
sensitivity
حساسیت
11- ناخالصی = Impurity ناخالصی، آلودگی
موی زبر
12- تگزاپون = Texapon تگزاپون، نام تجاری سدیم لوریل اثر سولفات
13- شامپوها = Shampoos شامپوها
مطالعه میزان رطوبت پوست، مطالعات کورنئوری نشان داد کرم حاوی 5 درصد اسکالپتسنس پوست را در تمام طول روز مرطوب نگه می دارد.
shampoos, shampoo = شامپو، شامپوها 

selenium shampoos, Shampoos containing selenium sulfide such as Head & Shoulders. Selenium sulfide is a key ingredient in dandruff shampoos; it treats seborrheic dermatitis, dandruff and tinea versicolor. = شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید مثل برخی شامپوهای هد اندر شولد؛ سولفید سلنیوم یکی از ترکیبات کلیدی در شامپوهای ضدشوره است و سبوره درماتیت را نیز درمان می کند

selenium shampoos = شامپوهای سلنیوم
selenium shampoos
شامپوهای سلنیوم
shampoos
شامپوها
14- دی اکسان = Dioxane دی اکسان
15- اتوکسیله = Ethoxylated اتوکسیله، ترکیبی به آن مولکول اتیلن اکساید اضافه شده. 
16- اسید چرب = Fatty Acid اسید چرب 
اسیدهای چرب، مواد سازنده چربی ها و روغن ها

exogenous fatty acids = اسیدهای چرب منابع خارجی

unsaturated fatty acid = اسیدهای چرب غیر اشباع

non-esterified fatty acids, NEFA = اسیدهای چرب استری نشده

coconut fatty acid diethanolamide = کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید

Lauric acid, dodecanoic acid, saturated fatty acid with a 12-carbon atom chain = لوریک اسید، دودکانوئیک اسید، اسید چرب اشباع شده با 12 اتم کربن
fatty acids
اسیدهای چرب، مواد سازنده چربی ها و روغن ها
17- پلی اتیلن = Polyethyene
18- سورفکتانت = Surfactant سورفکتانت، ماده فعال سطحی
سورفکتانت، ماده فعال سطحی 

biosurfactants = بیوسورفکتانت ها

surfactant-free = محصولات فاقد سورفکتانت

surfactant or emulsifier = سورفکتانت یا امولسیفایر

biosurfactants, amphiphilic compounds produced on living surfaces = بیوسورفکتانت ها، ترکیبات آمفی فیلی (دو خصلتی) که توسط ارگانیسم های سطحی تولید می شوند 

micelles, micelle, aggregate of surfactant molecules that arrange themselves in a spherical form in aqueous solutions = میسل، مایسل، تجمع مولکول های سورفکتانت که به شکل کروی در محلول آبی
biosurfactants
بیوسورفکتانت ها
surfactants
سورفکتانت، ماده فعال سطحی
surfactants2
19- مواد اولیه = Raw Materials مواد اولیه 

aminofunctional raw materials = مواد اولیه دارای گروه عاملی آمینی 

TINCTURE, Fragrant materials produced by directly soaking and infusing raw materials in room temperature or warm alcohol. = تنتور: ماده معطر كه در اثر خیساندن یا دم كردن ماده خام در دمای محیط یا الكل گرم شده به دست می آید. اگر الكل در دمای محیط استفاده شود به آن خیساندن می گویند. اگر در الكل گرم غوطه ور شود به آن دم كردن می گویند.

EXPRESSION, Raw material is squeezed or compressed and the oils are collected. Of all raw materials, only the fragrant oils from the peels of fruits in the citrus family are extracted in this manner. = فشردن یا افشردن یا متراكم سازی: یكی از روشهای بدست آوردن اسانس روغنی گیاهان است كه در آن ماده اولیه چلانده یا متراكم می شود تا روغن آن خارج شود. در میان روغنهای معطر فقط پوست میوه مركبات با این روش اسانسشان استخراج می شود.
raw materials
مواد اولیه
20- سورفکتانت ها = Surfactants سورفکتانت، ماده فعال سطحی 

biosurfactants = بیوسورفکتانت ها

biosurfactants, amphiphilic compounds produced on living surfaces = بیوسورفکتانت ها، ترکیبات آمفی فیلی (دو خصلتی) که توسط ارگانیسم های سطحی تولید می شوند 
biosurfactants
بیوسورفکتانت ها
surfactants
سورفکتانت، ماده فعال سطحی
surfactants2
21- اتیلن اکساید = Ethylene Oxide اتیلن اکساید، اکسید اتیلن، ترکیب گازی با دو اتم کربن و یک اتم اکسیژن که برای سنتز اتیلن گلایکول و همچنین سدیم لوریل اتر سولفات و سایر ترکیبات اتوکسیله استفاده می شود. اتیلن اکساید سمی بوده و برای استریل کردن هم کاربرد دارد، دی اکسان از به هم پیوستن دو اتم اتیلن اکساید به وجود می آید. 
22- وزارت بهداشت = Ministry Of Health وزارت بهداشت
23- استاندارد ملی = National Standard
24- پاک کننده آرایش = Remover پاک کننده، معمولا پاک کننده آرایش

Makeup remover = پاک کننده آرایش

makeup removers = آرایش پاک کن ها

Eye makeup removers = پاک کننده های مواد آرایشی دور چشم
makeup removers
آرایش پاک کن ها
25- سازمان غذا و دارو = Food And Drug Administration اداره دارو و غذا 
26- سدیم لوریل اتر سولفات = Sodium Lauryl Ether Sulfate

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید