سورفکتانت در محصولات آرایشی بهداشتی  

سورفکتانت در محصولات آرایشی بهداشتی

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: سورفکتانت ها مواد فعال کننده سطح هستند که پس از افزودن به آب، کشش سطحی آب را کاهش می دهند. سورفکتانت ها یک سر قطبی و یک سر غیرقطبی دارند.
سورفکتانت
مهمترین دسته مواد اولیه صنایع بهداشتی و آرایشی «سورفکتانت ها» هستند. کلمه surfactant به معنای «ماده فعال کننده سطح» مخفف کلمات surface active agents است. نام سورفکتانت به سری موادی اطلاق می شوند که پس از انحلال در آب تمایل به جمع شدن در سطح دارند، افزودن این مواد به آب باعث کاهش کشش سطحی آن می شود این مواد دارای یک بخش قطبی (Head) و یک بخش غیر قطبی (tail) هستند.
سورفکتانت
سورفکتانتها دارای سر آبدوست و دم آبگریز می باشند
بخش قطبی آبدوست و بخش غیر قطبی آبگریز است.در اثر ورود هوا به آب حاوی سورفکتانت (مثلا" از طریق هم زدن یا دمیدن) سر (Head) این ملکولها به طرف آب و دم (tail) آنها به طرف هوا (حفره گازی) قرار گرفته و با آمدن به سطح تشکیل «کف» خواهد داد.
surfactant foam
سورفکتانت ها با ورود هوا به سطح آمده و کف می کنند.
تمایل نسبی یک سورفکتانت به فاز روغنی یا فاز آبی با کمیتی به نام HLBتعیین می گردد. ، HLB عددی بین صفرتا بیست است که نشان می دهد سورفکتانت به کدام فاز تمایل بیشتری دارد و تا چه حد ، هر چه این عدد به صفر نزدیک باشد سورفکتانت آبگریز (چربی دوست) است و هر چقدر به بیست نزدیک باشد سورفکتانت مورد نظر آبدوست است.
HLB
HLB:(Hydrophilic Lipophilic Balance)

طبقه بندی سورفکتانت ها

تقسیم بندی سورفکتانت ها بر اساس ملایمت

سورفکتانت های اولیه (پایه ای): قدرت اثر بالا، سازگاری پایین با پوست
سورفکتانت های ثانویه (جانبی): قدرت اثر پایین، سازگاری بالا با پوست

سورفکتانت اولیه بیشترین مقدار را در شامپو داشته و مسئول اصلی ایجاد کف و پاک کنندگی است. سورفکتانت های ثانویه مجموعه ای دو یا چندتایی هستند که برای کم نمودن اثر خشن سورفکتانت اولیه یا ایجاد لطافت و تغییر در ماهیت کف به کار می روند. مواد تقویت کننده کف نیز سورفکتانت ثانویه تلقی می شوند.

تقسیم بندی سورفکتانت های بر اساس بار الکتریکی

سورفکتانت آنیونی: سر قطبی دارای بار الکتریکی منفی است
سورفکتانت کاتیونی: سر قطبی دارای بار الکتریکی مثبت است
سورفکتانت غیر یونی: سر قطبی دارای بار الکتریکی نیست.
سورفکتانت آمفوتری (دوخصلتی):
در pH بالا سر قطبی دارای بار الکتریکی منفی است
در pH پایین سر قطبی دارای بار الکتریکی مثبت است
sles + betain
Ref: Chemistry and Technology of the Cosmetics and Toiletries Industry, edited by S.D. Williams, W.H. Schmitt, P.9

classification of surfactants
طبقه بندی سورفکتانت ها به سه دسته یونی، غیریونی و ترکیبی. سورفکتانت های یونی عبارتند از آنیونی، کاتیونی و آمفوتری. سورفکتانت های غیریونی استری، اتری، آمینی یا آمیدی هستند. سورفکتانت های ترکیبی، نانیونی- کاتیونی یا نانیونی -آنیونی هستند.
surfactants classification og
سر قطبی و غیرقطبی سورفکتانت های مختلف
surfactants shampoo conditioner
سورفکتانت ها در شامپوها و کاندیشنرها
surfactants shampoo
سورفکتانت های شامپو چگونه آلاینده ها را از سطح مو می زدایند
surfactants solubility og
منحنی حلالیت سورفکتانت ها. نقطه کرافت در شکل نمایش داده می شود.
surfactants theory og
تئوری سورفکتانت ها
syndet base pouchers 412
 پایه سیندت که به کارخانه های صابون سازی فروخته می شود تا با استفاده از آن ها و افزودن ترکیبات دیگر، قالب های سیندت بسازند. همانطور که می بینید، سورفکتانت های آنیونی رایج مثل سدیم لوریل اتر سولفات و سولفوسوکسینات، بخش عمده آن را تشکیل می دهند. از الکل های چرب به عنوان چربی های مکمل یا ریفتینگ ایجنت استفاده می شود. استئاریل مونو دی گلیسیرید به عنوان پلاستیسایزر، نشاسته به عنوان فیلر، پرکننده یا حجم دهنده، تیتانیوم دی اکساید به عنوان سفیدکننده یا وایتنر استفاده می شود.
منبع: پوچرز ، ص412
alkyl hydroxy imidazole
 آلکیل هیدروکسی اتیل ایمیدازولین، یکی از سورفکتانت های کاتیونی
Coco Glucoside is a mild, and gentle, surfactant and because it does not dry the skin it is ideal for the formulation of personal hygiene and toiletry products
 از اتصال اتم کربن 1 و 5 مولکول گلوکز و قرار گرفتن یک اتم اکسیژن بین آن ها، گلوکز حلقوی حاصل می شود. استر این گلوکز، گلوکوزید نام دارد. در صورتی که اسید چرب تشکیل دهنده این استر از کوکو یا اسید چرب نارگیل باشد، به ترکیب حاصله، کوکوگلوکوزید می گوییم. کوکوگلوکوزید را می توان به عنوان جایگزین بتائین ها در شامپوهای بچه استفاده نمود. کوکوگلوکوزید یک سورفکتانت ملایم است و پوست را خشک نمی کند. به همین علت در محصولات بهداشت شخصی و آرایشی استفاده می شود.
Coco Glucoside is a natural, non ionic, surfactant. Like Decyl Glucoside it is ultra mild, and one of the most gentle of the cleansing agents
 کوکوگلوکوزید، سورفکتانت طبیعی غیریونی است. همانند دسیل گلوکوزید بسیار ملایم بوده و از ملایم ترین ترکیبات پاک کننده می باشد.
Decyl Glucoside is a, natural, non ionic surfactant, ideal for all foaming and cleansing products.
 دسیل گلوکوزید، سورفکتانت غیریونی طبیعی می باشد که به عنوان کف کننده و پاک کننده در محصولاتی مثل شامپو بچه استفاده می شود.
Disodium Cocoyl Glutamate (from coconut oil)
 دی سدیم کوکوئیل گلوتامات سورفکتانت آمفوتری است که ساختاری شبیه بتائین ها دارد. با این تفاوت که بر خلاف بتائین ها که هسته اصلی شان اسید آمینه گلایسین است، دی سدیم کوکوئیل گلوتامات از گلوتامیک اسید مشتق شده است.
Polysorbate 20 (Tween 20) is a surfactant and emulsifier used in cleaners and personal care products Fragrance Ingredient; Surfactant   Emulsifying Agent; Surfactant   Solubilizing Agent
 پلی سوربات 20 یا توئین 20 سورفکتانت و امولسیفایراست. همچنین به عنوان حل کننده در فرمولاسیون عطریات استفاده می شود. عدد 20، مجموع تعداد گروه های اتیلن اکساید است.
betaine is amphoteric surfactant to increase foam and viscosity and increase mildness of anionic surfactants
بتائین یا دقیقتر آن کوکامیدوپروپیل بتائین یک سورفکتانت آمفوتری است که کف و قوام را افزایش می دهد و موجب افزایش ملایمت سولفات ها می شود. در این نمودار عدد زئین آمیزه های مختلف از بتائین و تگزاپون نمایش داده شده است. همانطور که می بینید اگر این دو ترکیب به نسبت مساوی تقسیم شوند ملایمت شامپو به شکل چشمگیری افزایش می یابد.
Comforting & Revitalizing Foam   Ellaro
فوم الاروکامفورتینگ بدون صابون و بدون الکل است. حاوی بوتیلن گلایکول و کاپریلیل گلایکول است. از سورفکتانت هایی مثل سدیم لورت سولفات، کوکوبتائین و سدیم کوکوئیل ایزوتیونات در این فوم پاک کننده استفاده شده است.
difference micellar water and cleansing milks
تفاوت میسلارواتر و شیر پاک کن در این است که شیرپاک کن حاوی روغن ولی میسلار واتر معمولاً فاقد روغن می باشد. میسلار واتر معمولاً شسته نمی شود ولی شیرپاک کن باید بعداً با تونر یا آب پاکسازی شود البته هر دو حاوی سورفکتانت هایی مثل آلکیل گلوکزید می باشند.
سورفکتانت ها
سورفکتانت ها هم در مبحث مراقبت از پوست و هم مراقبت از مو مطرح می شود

• Cationic Surfactant
• سورفکتانت

make creams

4charkh

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- سورفکتانت کاتیونی = Cationic Surfactant
2- سر آبدوست = Hydrophilic Head سر آبدوست
3- سورفکتانت = Surfactant
biosurfactants, amphiphilic compounds produced on living surfaces = بیوسورفکتانت ها، ترکیبات آمفی فیلی (دو خصلتی) که توسط ارگانیسم های سطحی تولید می شوند 

micelles, micelle, aggregate of surfactant molecules that arrange themselves in a spherical form in aqueous solutions = میسل، مایسل، تجمع مولکول های سورفکتانت که به شکل کروی در محلول آبی
سورفکتانت، ماده فعال سطحی 
سورفکتانت، ماده فعال سطحی

surfactant or emulsifier = سورفکتانت یا امولسیفایر


تلفظ biosurfactants ↓


تلفظ surfactants ↓


تلفظ surfactants2 ↓
4- آنیونی = Anionic آنیونی، دارای بار الکتریکی منفی
5- مواد اولیه = Raw Materials
aminofunctional raw materials = مواد اولیه دارای گروه عاملی آمینی 
مواد اولیه 

EXPRESSION, Raw material is squeezed or compressed and the oils are collected. Of all raw materials, only the fragrant oils from the peels of fruits in the citrus family are extracted in this manner. = فشردن یا افشردن یا متراكم سازی: یكی از روشهای بدست آوردن اسانس روغنی گیاهان است كه در آن ماده اولیه چلانده یا متراكم می شود تا روغن آن خارج شود. در میان روغنهای معطر فقط پوست میوه مركبات با این روش اسانسشان استخراج می شود.

TINCTURE, Fragrant materials produced by directly soaking and infusing raw materials in room temperature or warm alcohol. = تنتور: ماده معطر كه در اثر خیساندن یا دم كردن ماده خام در دمای محیط یا الكل گرم شده به دست می آید. اگر الكل در دمای محیط استفاده شود به آن خیساندن می گویند. اگر در الكل گرم غوطه ور شود به آن دم كردن می گویند.


تلفظ raw materials ↓
6- کاتیونی = Cationic
aluminum salts and cationic ingredients = نمک های آلومینیوم و ترکیبات کاتیونی 
کاتیونیک، کاتیونی

cationic peptide = پپتید کاتیونی
7- ملایمت = Mildness ملایمت
8- آمفوتری = Amphoteric آمفوتری، آمفوتریک
9- هم زدن = Mixing
adulteration, mixing other matter of an inferior with cosmetics = تقلب، اضافه کردن مواد بی کیفیت و گاهی خطرناک به محصولات آرایشی برای سود بیشتر
هم زدن، تکان دادن، اختلاط

Tin lined mixing vessels = تانک همزن (ظرف اختلاط) که از داخل قلع اندود شده است.
10- خشن = Harsh
harsh environments = محیط های خشن

harsh soap = صابون خشن
خشن

ROUNDING OUT, Perfume ingredients, often from natural origins, added to fragrance compositions to enrich, modify or soften any harsh qualities. = مواد معطر معمولاً با منشأ طبیعی كه به فرمولاسیون عطر اضافه می شود تا ویژگی های خوب به آن بدهد.
11- ماده فعال = Active Matter ماده فعال، بخش فعال سورفکتانت آنیونی که با روش تیتراسیون پتانسیومتری در آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت های صنایع شوینده اندازه گیری می شود.
12- غیر یونی = None Ionic غیر یونی
13- سر قطبی = Polar Head سر قطبی 
14- سورفکتانت اولیه = Primary Surfactant
15- غیر قطبی = Non Polar غیر قطبی
16- کشش سطحی = Surface Tension
surface tension of water = کشش سطحی آب 


تلفظ surface tension of water ↓
17- سورفکتانت ها = Surfactants
biosurfactants, amphiphilic compounds produced on living surfaces = بیوسورفکتانت ها، ترکیبات آمفی فیلی (دو خصلتی) که توسط ارگانیسم های سطحی تولید می شوند 
سورفکتانت، ماده فعال سطحی 


تلفظ biosurfactants ↓


تلفظ surfactants ↓


تلفظ surfactants2 ↓
18- حلال = Solvent
solvent extraction, Liquid–liquid extraction also known as solvent extraction and partitioning, is a method to separate compounds based on their relative solubilities in two different immiscible liquids, usually water and an organic solvent. = استخراج با حلال یا استخراج مایع مایع که به آن پارتیشنینگ نیز می گویند، روشی برای جداسازی ترکیبات بر مبنای حلالیت نسبی آن ها به دو فاز مایع غیر قابل امتزاج (معمولا آب و فاز حلال ارگانیک) می باشد

residual solvents = حلال باقیمانده

ABSOLUTE, Highly concentrated perfume ingredient obtained by the alcohol extraction of the concrete. The concrete is obtained by the solvent extract of the plant material. = ابسولوت به ماده عطری بسیار غلیظ می‌گویند كه با استخراج الكلی كانكریت­ها به دست می‌آید. كانكریت با روش استخراج با حلال از گیاهان به دست می‌آید.

CONCRETE, Solid waxy substance obtained by the solvent extraction of plant material, e.g., flowers, bark, leaves, etc. The absolute is obtained by alcohol extraction of the concrete. = كانكریت: ماده مومی شكل جامد كه با روش استخراج با حلال از مواد گیاهی مثل گلها، ساقه و برگ درختان به دست می آید. ابسولوت از استخراج الكلی كانكریت ها به دست می آید.

EXTRACTION, Extraction with volatile solvents is the most effective and commonly used method to obtain essences. = استخراج: استخراج با حلال های فرّار موثرترین و رایج ترین روش به دست آوردن گیاهان است.

EXTRACTS, Concentrated perfume or flower products obtained through the process of extraction using volatile solvents. = عصاره: محصولات حاصل از استخراج با حلالهای فرّار كه تغلیظ شده است.


تلفظ solvent extraction ↓


تلفظ solvent extraction2 ↓

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید