پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس بیماری پوستی است که در آن بخش هایی از پوست خصوصا در ناحیه زانو، آرنج، باسن و پوست سر و یا صورت دچار قرمزی، سوزش و پوسته پوسته می شود. اگر پسوریازیس در ناحیه صورت اتفاق افتاده باشد به آن پسوریازیس صورت می گویند.
پسوریازیس یک بیماری خود ایمن است. در این بیماری سرعت رشد و تماییر سلولهای پوست به شکل غیر عادی افزایش می یابد و پوست دچار التهاب می شود. پسوریازیس اغلب به صورت پلاک های پوستی خود را نشان می دهد.
پسوریازیس به صورت دوره ای عود می کند و بعد از مدتی فروکش میکند و وارد فاز خاموش می شود. دوره های عود پسوریازس می تواند چند هفته یا چند ماه باشد.
آیا پسوریازیس ژنتیکی است؟
اینکه چرا برخی مردم دچار بین بیماری می شوند مشخص نیست اما ظاهرا فاکتورهای ژنتیکی دخیل هستند زیرا معمولا اگر والدین شما مبتلا به پسوریازیس باشند، شانس ابتلای شما بیشتر است.
ماشه چکان های پسوریازیس
ماشه چکان به عوامل فعال ساز گفته می شود.
ماشه چکانهای اصلی پسوریازیس عبارتند از: استرس، جراحت های پوستی، عفونت، هوای سرد و برخی داروهای تجویزی
توجه: پسوریازیس بیماری واگیردار نیست.
درمان پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس بیماری شایع و مزمنی است که درمان ندارد. فقط می توان علائم آن را کنترل و مدیریت کرد.
راهکار اصلی مقابله با پسوریازیس، تغییر عادت ها و سبک زندگی جدید و تطبیق دادن بیمار با با بیماری است. اما داروهایی نیز برای کنترل و مدیریت علائم پسوریازیس وجود دارد که معرفی آنها در حیطه این مقاله نیست.
علائم بیماری پسوریازیس
علائم و نشانه های این بیماری می تواند از فرد به فرد متفاوت باشد اما علائم شایع آن موارد زیرهستند:
پچ های قرمز پوست که با پوسته های ضخیم و نقره ای پوشیده شده است
پوسته های نقطه ای کوچک که در کودکان رایج است
پوست خشک و قاچ خورده که می تواند خونریزی یا خارش هم داشته باشد
احساس خارش، سوزش و درد
ناخن های ضخیم، ناخن های حفره دار و ناخن های شیاردار
مفاصل ورم کرده و سفت شده (پسوریازیس آرتریت)
پسوریازیس صورت
نیمی از مبتلایان به پسوریازس، این بیماری را روی صورت شان هم تجربه می کنند. فیشیال پسوریازیس یا پسوریازیس صورت معمولا روی خط مو، بالای پیشانی، ابروها و بالای لب بالا (پوست بین لب و بینی) ظاهر می شود.
پسوریازیس صورت معمولا با یک برامدگی کوچک قرمز رنگ شروع می شود. سپس رشد می کند و به نواحی دردناک قرمز و صورتی رنگ تبدیل می شود. این نواحی دردناک اغلب با پوسته های سفید و نقره ای رنگ در حال ریزش پوشیده می شود.
پسوریازیس پوست سر
شامپوهای درمانی حاوی سالیسیلیک اسید (لایه برداری پوست سر و زدودن پلاک های ضخیم پوستی) و قطران (کاهش سرعت رشد سلولی و کاهش التهاب) برای درمان پسوریازیس پوست سر استفاده می شود.
پسوریازیس پوست سر گاهی همراه با درماتیت سبورئیک است و به آن سبوپسوریازیس گفته می شود. سبوپسوریازیس پوست سر معمولا با پلاک های پوستی، حاوی پوسته های چرب زرد رنگ همراه است.
داروها
کرم ها و پمادهای موضعی حاوی استروئیدها و شامپوهای درمانی.
فتوتراپی با فرابنفش برای کاهش سرعت رشد سلول و کاهش التهاب و بهبود علائم پسوریازیس به مرور زمان
داروهای سیستمی: زمانی استفاده می شوند که پسوریازیس تمام بدن را درگیر کرده باشد. پزشک شما ممکن است داروهای تقویت سیستم ایمنی برایتان تجویز کند.
توصیه های خانگی
پرهیز از شستشوی بیش از حد پوست
مصرف کرم مرطوب کننده بعد از هر بار شستشو
ماشه چکان ها یا عواملی باعث فعال شدن بیماری می شود را کشف کنید. یکی از مهم ترین ماشه چکان های پسوریازیس خشکی پوست می باشد. بنابراین از مرطوب کننده های خوب استفاه کنید.
از استرس دوری کنید.
ورزش کنید
سیگار نکشید
از ضدآفتاب خوب استفاده کنید.