احسانحُسنانی
مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.
شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.
چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه ملانوزوم، Melanosome می باشد.
ملانوزوم چیست؟
ملانوزوم = Melanosome
melanosome = ملانوزوم
melanosome
ملانوزوم
واژه «ملانوزوم» در مقالات سایت احسان حسنانی
ملانوسیت ها یا سلولهای ملانین ساز پوست
ملانوسیت سلولهایی هستند که مسئولیت ساخت رنگدانه های ملانین را در پوست و مو به عهده دارند.
در ملانوسیت، اندامکهایی به نام ملانوزوم (دانه های قرمز شکل فوق) وجود دارند که فرایند ملانین سازی در آن ها صورت می پذیرد.
ملانوتروپین، هورمون ملانین سازی و به عبارت دیگر هورمون تحریک کننده ملانوسیت است. این ماده طبیعی در برنزه شدن پوست نقش دارد. ملانوتروپین یک پپتید 13 تائی است که 7 پپتید 4 تا 10 مسئول فعالیت ملانوتروپ و 3 پپتید 11 تا 13 مسئول اثر ضد التهابی می باشند. آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون ملانوتروپین در این بخش توضیح داده شده است.
تیروزیناز با تثبیت α-MSH بر روی رسپتور ویژه اش یعنی MC1-R تحریک می شود. تیروزیناز در اثر تحریک، اسید آمینه تایروسین را هیدروکسیل دار نموده و آن را به دی هیدروکسی فنیل آلانین (DOPA) تبدیل می کند. سپس واکنش اکسیداسیون DOPA و تبدیل آن به «DOPA – کوئینون» را کاتالیز می کند. مرحله نهایی سنتز ملانین در اندامک هایی به نام ملانوزوم در [سلول های] ملانوسیت انجام می شود. α-MSH یک پپتید سیزده تایی (تری-دکاپپتید ) با فرمول زیر است.
Melanotropin (α-MSH): Acetyl-Ser-Tyr-Ser-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Lys-Pro-Val-NH2
اثبات شده که توالی فعال α-MSH که مسئول فعالیت ملانوتروپ است، هفت پپتید 4 تا 10 می باشد.
در حالیه که سه پپتید 11 تا13 مسئول اثر ضدالتهابی است.
اتصال α-MSH (به عنوان یک لیگاند طبیعی و فیزیولوژیک) به رسپتور MC1بر روی سلول های ملانوسیت اولین مرحله در ملانین سازی و تشکیل رنگدانه است. با مسدود کردن رسپتور MC1می توان مسیر ملانین سازی درون سلولی را مهار نموده و از سنتز بیش از حد ملانین توسط ملانوسیت ها جلوگیری به عمل آورد. برای دستیابی به این مهم می توان از آنتاگونیست های α-MSH استفاده نمود.
آنتاگونیست و آگونیست های α-MSH
•
آنتاگونیست های α-MSH
در رقابت با این هورمون بر روی رسپتورهای
MC1-R
نشسته و جای آن را اشغال می کنند، به این ترتیب از سنتز ملانین جلوگیری می کنند.
گرایش به پوست روشن یا تیره در فرهنگ های مختلف فرق می کند. مثلاً خانم های آسیایی دوست دارند پوست روشن داشته باشند اما خانم های اروپایی برنزه بودن برایشان جذاب است. محصولات روشن کننده نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن لک های پوست استفاده می شوند. هیدروکینون، آربوتین، کوجیک اسید از جمله ترکیبات روشن کننده پوست می باشند.
در مورد فلاونوئیدها بیشتر بدانیم
ضد لک های بر پایه
کوجیک اسید (kojic acid)
کوجیک اسید یک متابولیت قارچی است که از قارچ هایی مثل آسپرژیلوس و پنی سیلیوم استخراج می شود. این ماده به شکل گسترده ای به عنوان یک افزودنی غذایی برای پیشگیری از قهوه ای شدن مواد غذایی و افزایش قرمزی توت فرنگی های نارس و کال، مورد استفاده قرار می گیرد. کوجیک اسید با شلات کردن یون مس سبب مهار آنزیم تیروزیناز می گردد.
این مواد در فرآورده های آرایشی برخی کشورها مانند ژاپن کاربرد گسترده ای دارد. اثرات آنتی بیوتیک و محافظتی این ماده به افزایش عمر عمر مفید فراورده های آرایشی بهداشتی کمک می کند. فرآورده های حاوی کوجیک اسید به مدت 1 تا 2 ماه (گاه حتی بیشتر) و با دوز دو بار در روز استفاده می شوند تا اثربخشی مناسب حاصل گردد. متأسفانه این ماده در برخی افراد ایجاد حساسیت های پوستی تماسی ایجاد می کند، به همین علت معمولاً فرآورده 1% آن به انواع 2% ترجیح داده می شود. مشتقاتی از این ماده با نفوذ پوستی بیشتر نیز تحت بررسی هستند.
ضدلک و سفیدکننده های مهارکننده انتقال ملانوزوم ها
ضدلک های بر پایه نیاسینامید
در مورد این ویتامین پیشتر نیز مطالبی ارائه گردید. این ماده اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدان و تنظیم کننده سیستم ایمنی دارد. علاوه بر ویژگی های بیان شده، ثابت شده است که این ماده از انتقال ملانوزوم ها به کراتینوسیت ها، جلوگیری می کند. استفاده از فرآورده موضعی نیاسینامید 5%، دو بار در روز و به مدت 8 هفته و یا فرآورده 3.5% آن همراه با رتینیل پالمیتات، به شکل معنی داری سبب روشن شدن پوست می گردد. باید توجه داشت که این اثرات برگشت پذیر می باشند.
ضد لک های بر پایه سویا
مردم چین بر این باورند که کارگران شاغل به کار در مراکز فراوری سویا پوست های زیباتری دارند. در کراتینوسیت ها گیرنده ای به نام PAR-2 وجود دارد که با از بین بردن ملانوزوم ها، میزان آن ها را کنترل می کند. شیر سویا و مشتقات آن دارای انواعی از پروتئین است که با تحریک این گیرنده سبب کاهش ملانوزوم ها و اثرات روشن کنندگی می گردد. اثر این مواد در لک زایی پوست به دنبال تابش اشعه ماورای بنفش، به اثبات رسیده است. البته فرآیندهای حرارتی مانند پاستوریزه کردن، سبب تخریب ساختار مواد روشن کننده پوست می گردد.
سنتز ملانین در پوست از اسید آمینه تایروسین شروع شده و با کاتالیزگری تیروزیناز پس از عبور از DOPA و دوپاکینون، دو نوع رنگدانه به نام های یوملانین و فائوملانین تولید می شود.
2- پیدایش ملانوزوم ها
3- انبارش ملانین در ملانوزوم ها
4- مهاجرت ملانوزوم ها به نوکهای دندانه دار ملانوسیت
فرایند ملانین سازی و انتقال ملانین از ملانوسیت به کراتینوسیت در این شکل نشان داده شده است همانطور که می بینید تیروزین با آنزیم تیروزیناز به ملانین تبدیل می شود و ملانین در ملانوزوم بسته بندی می شود.
ملانوسيت ها ملانين را توليد مي كنند در ملانوزوم بسته بندي مي كنند و از طريق دندانه هاي خود به كراتينوسيت منتقل مي كنند. ملانين ها مانند چتر اطراف هسته سلول هاي كراتينوسيت را مي پوشانند تا از اشعات آفتاب در امان باشند. كاروتن هم نوعي ديگر از رنگدانه هاي پوست است كه در اين شكل با رنگ زرد ديده مي شود.
ملانين رنگدانه پوست است كه به رنگ هاي مختلف وجود دارد رنگدانه زرد و قرمز فائوملانين و رنگدانه مشكي و قهوه اي يوملانين مي باشد. قوطي رنگ همان ملانوزوم است
ملانين در دستگاه گلژي توليد مي شود. ملانوزوم ها كه مثل قوطي هستند درشان در كراتينوسيت باز مي شود. سلول هاي ملانوسيت شبيه هشت پا هستند.
در كارخانه رنگسازي پوست ملانين ها در پالت هايي به نام ملانوزوم بسته بندي مي شوند و در كارتينرهايي به نام كراتينوسيت بارگيري مي شوند.
ملانوسيت را مي توان به يك كارخانه تشبيه كرد. همانطور كه در يك كارخانه بايد ابتدا سفارش گذاري انجام شود تا خط توليد شروع به كار كند كارخانه ملانين سازي نيز بايد توسط عواملي مثل نور آفتاب، هورمون ها، زخم ها، سوزن هاي ميكرونيدلينگ يا ليزرها اول تحريك شوند تا ملانوسيت ها شروع به ساخت كنند. بعد از اينكه ساخته شد ملانوزوم ها از دندانه هاي ملانوسيت خارج مي شوند و منتقل مي گردند و در كانتينرهايي به نام كراتينوسيت بارگيري مي شوند سپس در لايه هاي پوست حركت مي كنند نصب مي شود.
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید