شلات = chelate کیلیت  

شلات = chelate کیلیت

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه شلات، Chelate می باشد.

شلات چیست؟


شلات = Chelate
chelate = شلات، کیلیت 

شلات کننده = Chelating Agent
chelating agent = ماده شلات کننده، ماده کیلیت کننده

SEQUESTRANTS — Chelating agents that act by binding to and removing metal ions (such as calcium, magnesium and iron) and nonmetal ions (such as chlorine and salt) from hard water, causing hair to be cleansed and rinsed more thoroughly. Sequestrants also help minimize discoloration of natural and color-treated hair that might normally be altered by pool and salt water or excessive perspiration. Examples: rice extract, citric acid, kelp extract, alginate. (INCI dictionary)
CITRIC ACID — Extract from citrus fruits used as a natural pH adjuster in cosmetics.Added to shampoos, it acts as a chelating agent, binding to chlorine and iron (from hard water) and removing them from the hair. (INCI dictionary)
HYDROLYZED CORN STARCH — Corn Syrup. Natural chelating agent added to shampoos to improve rinseability by binding to iron (from hard water) and chlorine and removing them from the hair. Also used as an emulsifier and humectant. (INCI dictionary)
SODIUM PHYTATE — The complex sodium salt of phytic acid, derived from the seeds of cereal grains, legumes and nuts. A natural chelating agent, it is used in shampoos to bind to minerals and impurities in the hair, allowing hair to rinse clean. Used to boost our new preser vative system. (INCI dictionary)
Chelate
chelate


واژه «شلات» در مقالات سایت احسان حسنانی

شیمی رنگ مو

بسته به نوع رنگ مو از قبیل دائمی، نیمه دائمی و موقتی بودن از مواد شیمیایی مختلفی در ترکیب رنگ موها استفاده می شود. آمونیاک یکی از مواد تشکیل دهنده رنگ مو است که موجب جدا شدن کوتیکول های مو و نفوذ رنگ به داخل مو می شود. اولین رنگ موی شیمیایی با ماده فنیل اتیلن دی آمین ساخته شده است.
 دیکشنری آرایشی بهداشتی احسان حسنانی ماده اکسیدان اصلی استفاده شده معمولاً هیدروژن پروکساید می باشد. از آنجا که هیدروژن پروکساید به راحتی تجزیه می شود، مواد شلات کننده و تنظیم کننده pH و دیگر ترکیبات پایدار کننده نیز اضافه می شوند. واکنش اکسیداسیون مطابق آنچه در شکل زیر نشان داده شده، اتفاق می افتد.
مشاهده مطلب

دکلره مو چیست؟

اگر بخواهید رنگ موهایتان را سه درجه از رنگ فعلی روشن تر نمایید، باید اول موها را دکلره کنید.
 گرمای حاصل از واکنش اکسایشی کاهشی در فرآیند بی رنگ کردن موها مورد استفاده قرار می گیرد. فرمولاسیون محلول قلیایی محلول قلیایی معمولاً شامل آمونیاک، آب خالص و ماده شلات کننده است. بیش از نیمی از فرمولاسیون را آب تشکیل می دهد. برای تولید محلول قلیایی آب خالص را حرارت داده و ترکیبات دیگر به جز آمونیاک را به فرمول اضافه می کنند و پس از سرد شدن آمونیاک اضافه می شود.
مشاهده مطلب

روشن کردن پوست

گرایش به پوست روشن یا تیره در فرهنگ های مختلف فرق می کند. مثلاً خانم های آسیایی دوست دارند پوست روشن داشته باشند اما خانم های اروپایی برنزه بودن برایشان جذاب است. محصولات روشن کننده نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن لک های پوست استفاده می شوند. هیدروکینون، آربوتین، کوجیک اسید از جمله ترکیبات روشن کننده پوست می باشند.
 در مورد فلاونوئیدها بیشتر بدانیم ضد لک های بر پایه کوجیک اسید (kojic acid) کوجیک اسید یک متابولیت قارچی است که از قارچ هایی مثل آسپرژیلوس و پنی سیلیوم استخراج می شود. این ماده به شکل گسترده ای به عنوان یک افزودنی غذایی برای پیشگیری از قهوه ای شدن مواد غذایی و افزایش قرمزی توت فرنگی های نارس و کال، مورد استفاده قرار می گیرد. کوجیک اسید با شلات کردن یون مس سبب مهار آنزیم تیروزیناز می گردد. این مواد در فرآورده های آرایشی برخی کشورها مانند ژاپن کاربرد گسترده ای دارد. اثرات آنتی بیوتیک و محافظتی این ماده به افزایش عمر عمر مفید فراورده های آرایشی بهداشتی کمک می کند. فرآورده های حاوی کوجیک اسید به مدت 1 تا 2 ماه (گاه حتی بیشتر) و با دوز دو بار در روز استفاده می شوند تا اثربخشی مناسب حاصل گردد. متأسفانه این ماده در برخی افراد ایجاد حساسیت های پوستی تماسی ایجاد می کند، به همین علت معمولاً فرآورده 1% آن به انواع 2% ترجیح داده می شود. مشتقاتی از این ماده با نفوذ پوستی بیشتر نیز تحت بررسی هستند. ضدلک و سفیدکننده های مهارکننده انتقال ملانوزوم ها ضدلک های بر پایه نیاسینامید در مورد این ویتامین پیشتر نیز مطالبی ارائه گردید. این ماده اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدان و تنظیم کننده سیستم ایمنی دارد. علاوه بر ویژگی های بیان شده، ثابت شده است که این ماده از انتقال ملانوزوم ها به کراتینوسیت ها، جلوگیری می کند. استفاده از فرآورده موضعی نیاسینامید 5%، دو بار در روز و به مدت 8 هفته و یا فرآورده 3.5% آن همراه با رتینیل پالمیتات، به شکل معنی داری سبب روشن شدن پوست می گردد. باید توجه داشت که این اثرات برگشت پذیر می باشند. ضد لک های بر پایه سویا مردم چین بر این باورند که کارگران شاغل به کار در مراکز فراوری سویا پوست های زیباتری دارند. در کراتینوسیت ها گیرنده ای به نام PAR-2 وجود دارد که با از بین بردن ملانوزوم ها، میزان آن ها را کنترل می کند. شیر سویا و مشتقات آن دارای انواعی از پروتئین است که با تحریک این گیرنده سبب کاهش ملانوزوم ها و اثرات روشن کنندگی می گردد. اثر این مواد در لک زایی پوست به دنبال تابش اشعه ماورای بنفش، به اثبات رسیده است. البته فرآیندهای حرارتی مانند پاستوریزه کردن، سبب تخریب ساختار مواد روشن کننده پوست می گردد.
مشاهده مطلب

مواد اولیه سازنده شامپو | ترکیبات شامپو

شامپو آمیزه ای است از آب، مواد فعال کننده سطحی و مواد افزودنی. آب بخش عمده فرمولاسیون شامپو را تشکیل می دهد و ماده پایه ای شامپو محسوب می شود. سورفکتانت ها، پاک کننده های اصلی شامپو هستند. سایر موادی که در شامپو وجود دارد، برای تقویت کف، افزایش ویسکوزیته، اصلاح بو، رنگ و همچنین برای جلوگیری از فساد میکروبی شامپو به آن اضافه می شوند. در این مقاله هر یک از اجزاء تشکیل دهنده شامپو به طور خلاصه تعریف می شود. | در مقاله مواد اولیه سازنده شامپو | ترکیبات شامپو از واژه کیلیت استفاده شده است.
افزودنی های شامپو خود به دو دسته تقسیم بندی می شوند. الف- افزودنی های عمومی موادی مانند نگهدارنده ها برای جلوگیری از آلودگی میکروبی، نمک برای افزایش قوام شامپو و اسانس برای خوشبو نمودن شامپو و ا.د.ت.‌آ (EDTA) برای کاهش سختی آب و سیتریک اسید جهت تنظیم پ هاش جزء افزودنی های شامپو به حساب می آیند. اگر به ترکیبات تشکیل دهنده شامپوها دقت کنیم خواهیم دید اجزائی مثل اسیدسیتریک، نمک، ا.د.ت.ا، نگهدارنده، اسانس، رنگ و آب در همه شامپوها مشترک هستند. به همین علت به این نوع افزودنی ها، افزودنی های عمومی گفته می شود. نگهدارنده ها از آنجا که شامپو محیط مناسبی برای رشد میکرو ارگانیسم ها به ویژه باکتری سودوموناس است، در صورت عدم بکارگیری نگهدارنده ها، به مرور زمان فاسد شده و بوی نامطبوع می دهد. مخلوط ایزوتیازولین ها و ترکیبات پارابن به عنوان نگهدارنده در شامپوها استفاده می شود. مهمترین نگهدارنده های شامپو، ایزوتیازولین ها هستند. «متیل کلرو ایزوتیازولین اون» و «متیل تیازولین اون» از مهمترین ترکیباتی هستند که به عنوان نگهدارنده برای از بین بردن میکروارگانیسم ها و جلوگیری از رشد و تکثیر آن ها در شامپوها استفاده می شوند. عوامل کمپلکس دهنده نمک اتیلن دی آمین تترا استیک اسید که به اختصار EDTA نامیده می شود، به شکل گسترده ای به عنوان عامل کیلیت کننده (شلات کننده) یا کمپلکس دهنده در شامپوها استفاده می شود. پلی فسفات ها و مواد فعال سطحی غیریونی نیز در لخته کردن نمک های کلسیم مؤثرند. قوام دهنده الکترولیت ها، رایج ترین ترکیبات قوام دهنده شامپوها هستند. معمولاً برای افزایش ویسکوزیته شامپوها، یا درصد نمک به فرمولاسیون اضافه می کنند. نمک طعام یا کلرید سدیم و همچنین کلرید آمونیوم سبب افزایش ویسکوزیته شامپوها می شود. مشتقات سلولزی مثل کربوکسی متیل سلولز به اختصار CMC نیز برای افزایش شامپوها استفاده می شود. تنظیم کننده pH برای تنظیم pH شامپوها در محدوده تا از مواد تنظیم کننده pH استفاده می شود. اسیدهای آلی مثل اسید سیتریک و اسید لاکتیک برای کاهش pH و بازهای آلی مثل تری اتانول آمین برای افزایش pH به فرمولاسیون شامپو اضافه می شود. اسانس شامپو برای تأمین رایحه دلپذیر شامپوها، بخشی از فرمولاسیون شامپو را به اسانس اختصاص می دهند. میزان مصرف اسانس در شامپوها معمولاً تا درصد است. رنگ برای زیبا کردن ظاهر شامپوها از ترکیبات رنگی در فرمولاسیون شامپو استفاده می شود. ب- افزودنی های اختصاصی پروتئین ها، ویتامین ها، عصاره های گیاهی، عوامل ضدشوره از مهم ترین افزودنی های شامپو هستند. هر نوع شامپو بر حسب اینکه چه ویژگی خاصی برای آن در نظر گرفته می شود، از افزودنی خاصی در ترکیبات آن استفاده می شود. انواع رایج شامپوها عبارتند از: تقویت کننده، ضدشوره، شامپوی موهای رنگ شده، شامپوهای حجم دهنده، شامپوهای کنترل کننده ترشح چربی و شامپو بچه.
مشاهده مطلب

اکتیو آرایشی بهداشتی اگزوسین

0 | در مقاله اکتیو آرایشی بهداشتی اگزوسین از واژه کیلیت استفاده شده است.
آلاینده های هوا دشمنان پوست هستند. دانشمندان برای دستیابی به هدف فوق ترکیبی کاملاً طبیعی به نام اگزوسین را ابداع کرده اند که اجزاء آن دو ماده پلیمری برون سلولی بسیار خالص به نام های «اگزو هاشTM» و «اگزو-تی TM» می باشد. این مواد از دل طبیعت و از میکروارگانیسم های بسیار نادری به دست آمده اند که زیست گاه طبیعی شان مرجانهای زیبای مجمع الجزایر فرانسه واقع در قلب اقیانوس آرام است. اگزوهاش: رطوبت رسان اگزوهاش با بازگردانی توان از دست رفته سلولهای سالخورده در تولید هایلیورانیک اسید، حفظ و افزایش تولید پروتئین فیلاگرین و تحریک سنتز لیپید در پوست موجب رطوبت رسانی به پوست می گردد. اگزوتی: ترمیم کننده اگزوتی با فعال سازی شاخص های تمایز در کراتینوسیت ها و محافظت از شبکه کلاژن در نوسازی پوست شرکت می کند. اگزوتی پوست را نرم و هموار نموده و باعث می شود که پوست ظاهری شاداب و یکنواخت داشته باشد. اگزوپی: محافظ طبیعی اگزوپلی ساکاریدهای اگزوپی با فلزات سنگینی که روی سطح پوست رسوب کرده، کیلیت تشکیل داده ، سموم شیمیایی را از پوست دفع می کنند و از پوست در برابر تنش های اکسیداسیونی و آلودگی های محیط محافظت می کند.
مشاهده مطلب

واژه «شلات» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی


SEQUESTRANTS — Chelating agents that act by binding to and removing metal ions (such as calcium, magnesium and iron) and nonmetal ions (such as chlorine and salt) from hard water, causing hair to be cleansed and rinsed more thoroughly. Sequestrants also help minimize discoloration of natural and color-treated hair that might normally be altered by pool and salt water or excessive perspiration. Examples: rice extract, citric acid, kelp extract, alginate. (INCI dictionary)
CITRIC ACID — Extract from citrus fruits used as a natural pH adjuster in cosmetics.Added to shampoos, it acts as a chelating agent, binding to chlorine and iron (from hard water) and removing them from the hair. (INCI dictionary)
HYDROLYZED CORN STARCH — Corn Syrup. Natural chelating agent added to shampoos to improve rinseability by binding to iron (from hard water) and chlorine and removing them from the hair. Also used as an emulsifier and humectant. (INCI dictionary)
SODIUM PHYTATE — The complex sodium salt of phytic acid, derived from the seeds of cereal grains, legumes and nuts. A natural chelating agent, it is used in shampoos to bind to minerals and impurities in the hair, allowing hair to rinse clean. Used to boost our new preser vative system. (INCI dictionary)


chelate
شلات کننده ها یا کیلیت کننده ها، فلزات سمی را به ترکیبات بی اثر و قابل زدایش تبدیل می کنند.
EDTA as chelating agents
شلات کننده معروف: اتیلن دی آمین تترا استیک اسید EDTA
chelating
یون های فلز با ترکیبات شلات کننده یا کیلیت کننده ترکیب شده و شلات فلزی یا کیلیت فلزی تشکیل میدهد


مطلب قبلی: بابونه

مطلب بعدی: شلات کننده


scent marketing
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید