ملانین چیست؟ 

ملانین چیست؟

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی
مهندس شیمی - مترجم و پژوهشگر صنایع آرایشی بهداشتی




چکیده: ملانین رنگدانه اصلی پوست و مو است که در سلولهای ملانوسیت ساخته می شود.
ملانین
ملانین رنگدانه اصلی پوست و مو است که در سلولهای ملانوسیت ساخته می شود.

ملانین در مو

در موی انسان دو نوع ملانین وجود دارد:
یوملانین Eumelanin (رنگ دانه های مشکی) این رنگدانه مسئول رنگهای مشکی و قهوه ای در مو می باشد.
فیوملانین Pheomelanin (رنگ دانه های قرمز رنگ) این رنگدانه مسئول رنگهای زرد و قرمز در مو می باشد.
نسبت و اندازه این دو رنگدانه رنگ نهائی مو را تعیین می کند. در جدول زیر نسبت و اندازه این دو رنگدانه و تاثیر این دو پارامتر در رنگ نهائی مو دیده می شود.

یوملانین
Eumelanin

فئوملانین
Pheomelanin

رنگ طبیعی مو

اندازه بزرگ و تعداد بالا

تقریبا هیچ

مشکی

اندازه متوسط و تعداد بالا

خیلی کم Very little

قهوه ای

تعداد کم و اندازه کوچک

کم وبیش  Some

بلوند

تقریبا هیچ

تعداد بالا و اندازه بزرگ

قرمز

تقریبا هیچ

تقریبا هیچ

خاکستری

ملانین در پوست

در اثر موجهه با پرتوهای فرابنفش آفتاب، فرایند ملانین سازی در پوست انسان آغاز شده و پوست برنزه می شود. ملانین بخش عمده پرتوهای فرابنفش را جذب می کند به همین علت محافظ پوست به شمار می آید و در جلوگیری از سرطان پوست نقش مهمی دارد. ملانوسیت های پوست در لایه بازال اپیدرم قرار گرفته اند.

agonist
مفهوم آگونیست در این شکل نشان داده شده است. همانطور که می بینید، ملیتین یک آگونیست برای هورمون آلفا MSH می باشد. یعنی هرکدام از این هورمون ها به رسپتورهای MC1 بچسبند موجب افزایش و تحریک سنتز ملانین می شوند.
antagonist
ملانوستاتین آنتاگونیست هورمون ملانوتروپین است. یعنی با آن مقابله می کند و گیرنده های MC1 را به جای آن اشغال می کند و مانع از ملانین سازی می شود.
melanin og
ملانوسیت و ملانین در لایه زایای اپیدرم پوست
melanin production
فرآیند آنزیمی ملانین سازی
melanocyte og
ملانوسیت ها، سلول های دندانه دار هستند که ملانین تولید می کنند و رنگدانه های ملانین تولید شده از طریق دندانه ها وارد کراتینوسیت های مجاور می شود
melanocyte
یکی از مکانیسم های محصولات روشن کننده آن است که دریچه های ورود رنگدانه های ملانین از ملانوسیت به کراتینوسیت را مسدود نگه دارند. این کار با مهار آنزیم تریپسین پوستی انجام می شود.
layered structure of the skin
ساختار پوست را می توان به دیوارهای آجری تشبیه کرد که در آن کورنئوسایت ها آجر و ترکیبات چربی لیپیدها، ملات سیمانی این دیوار را تشکیل می دهند. سلول های مرده و لایه شاخی، بخش مرده اپیدرم هستند و سایر لایه ها از جمله لایه شفاف، دانه دار، زایا بخش زنده اپیدرم را تشکیل می دهند. در اپیدرم زنده، لایه ای به نام لایه زایا وجود دارد که در آن کراتینوسیت ها و ملانوسیت ها وجود دارند. ملانوسیت ها، رنگدانه ملانین را وارد کراتینوسیت ها می کنند. در این شکل، سلول های لایه خاردار به صورت خاردار نمایش داده شده تا به خوبی در ذهن بماند. ولی در واقعیت به این شکل نیست. این شکل کاملا شماتیک می باشد. به همین منظور، سلول های لایه دانه دار به صورت نقطه نقطه و دانه دار نشان داده شده است.

• Melanin
HYDROLYZED RICE BRAN EXTRACT: The extract regulates melanin production and has been used in far eastern cultures for years to help brighten and lighten the complexion. Rice bran extract also contains lipoic acid, an antioxidant and vitamin B5, (niacin) to help improve cellular circulation. (cellularskinrx.com)
LIPOSHIELD®: Also know as phyto-melanin. Liposhield® is the first cosmetic ingredient designed to protect the skin from damaging high energy visible (HEV) light. It is a fractionated melanin compound, and can be used as an additional environmental defense against High Energy Visible light (HEV). It is designed to shield the skin from high energy blue/violet visible light. This novel, patent-pending ingredient may help to prevent premature aging and hyperpigmentation. (cellularskinrx.com)
PHYTO-MELANIN: Also known as Liposhield®, Phyto-Melanin is the first cosmetic ingredient designed to protect the skin from damaging high energy visible (HEV) light. It is a fractionated melanin compound, and can be used as an additional environmental defense against High Energy Visible light (HEV). It is designed to shield the skin from high energy blue/violet visible light. This novel, patent-pending ingredient may help to prevent premature aging and hyperpigmentation. (cellularskinrx.com)
TETRAHEXYLDECYL ASCORBATE: Stable, oil-soluble vitamin C ester able to be used in cosmetic products with neutral to high pH. Protects from lipid peroxidation and limits melaninogenesis. Limits UV damage and stimulates collagen production. Used in Smooth Surface Instant Line-Filler. (cellularskinrx.com)

• ملانین

مطلب قبلی: ملانوسیت

مطلب بعدی: سبوم

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- فرابنفش = Ultraviolet
Ultraviolet ray = اشعه فرابنفش 

UV, Ultraviolet = پرتوهای فرابنفش

ultraviolet or uv radiation = پرتوهای فرابنفش 


تلفظ ultraviolet or uv radiation ↓
2- سرطان = Cancer
Breast cancer = سرطان پستان 

carcinoma, cancer = سرطان

noncancerous = غیرسرطانی 

skin cancer = سرطان پوست
3- مشک = Musk
4- ملانوسیت = Melanocyte ملانوسیت، سلول سازنده ملانین، سلول ملانین ساز
سلولهای سازنده رنگدانه های ملانین در پوست
melanocytes, mature melanin-forming cell, especially in the skin = ملانوسیت، سلول های بالغ ملانین ساز 


تلفظ melanocytes(1) ↓


تلفظ melanocytes ↓
5- سرطان پوست = Skin Cancer سرطان پوست
6- لایه بازال = Basal Layer لایه بازال، پایه ای ترین لایه اپیدرم که به آن لایه زایا هم می گویند.
7- یوملانین = Eumelanin یوملانین 


تلفظ eumelanin ↓
8- فئوملانین = Pheomelanin فائوملانین


تلفظ pheomelanin ↓
9- فرابنفش = Ultraviolet
Ultraviolet ray = اشعه فرابنفش 

UV, Ultraviolet = پرتوهای فرابنفش

ultraviolet or uv radiation = پرتوهای فرابنفش 


تلفظ ultraviolet or uv radiation ↓

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید



درصورتی که این مطلب برای شما مفید است با کلیک روی لینک زیر آن را حمایت و توصیه کنید