سدیم لوریل سولفات = sodium lauryl sulfate سدیم لاریل سولفات  

سدیم لوریل سولفات = sodium lauryl sulfate سدیم لاریل سولفات

نویسنده:

ehsan hosnani
گردآوری، ترجمه و نگارش: احسان حُسنانی




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه سدیم لوریل سولفات، Sodium Lauryl Sulfate می باشد.

سدیم لوریل سولفات چیست؟


سدیم لوریل سولفات = Sodium Lauryl Sulfate
sodium lauryl sulfate = سدیم لوریل سولفات

COCOS NUCIFERA OIL — Coconut Oil. Rich emollient exressed from coconuts. It is naturally converted into a soap through a saponification reaction with an alkaline salt. Beware of cosmetics that bill themselves as natural and use a synthetically processed derivative, sodium lauryl sulfate, claiming it comes from coconut oil. Accept nothing but the real thing in its natural form. (INCI dictionary) 
روغن نارگيل: يك امولينت غني، استخراج شده از نارگيل. در فرايند صابوني سازي در حضور نمك هاي قليايي به صابون تبديل مي شود. برخي محصولات آرايشي- بهداشتي ادعا مي كنند كه طبيعي هستند و از مشتقات سنتزي مثل سديم لوريل سولفات استفاده مي كند. اما ادعا مي كند كه حاوي روغن نارگيل هستند. اگر دقت كرده باشيد در تبليغ بسياري از شامپوها گفته شده حاوي روغن نارگيل، در صورتي كه اينگونه نيست. روغن نارگيل اگرچه به عنوان ماده اوليه در فرايند ساخت سديم لوريل اتر سولفات ممكن است استفاده شود اما اين موضوع نمي تواند موجب شود كه استفاده كننده اين تركيب چنين ادعايي كند.


تلفظ sodium lauryl sulfate ↓


واژه «سدیم لوریل سولفات» در مقالات سایت احسان حسنانی

آیا سولفات در شامپوها مضر است؟ بدون سولفات چیست؟

شامپوی بدون سولفات یا عاری از سولفات به شامپویی می گویند که در آن هیچ کدام از ترکیبات سدیم لوریل سولفات، سدیم لوریل اتر سولفات و آمونیوم لوریل سولفات و مشتقات آن وجود ندارد. سولفات ها به نمک ها ی سولفوریک اسیدمی گویند. شامپوی بدون سولفات الزاما شامپوی خوبی نیست. سولفات ها را می توان با موادی مثل بتائین ها ملایم نمود. سولفاتهایی که در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده می شوند، سرطانزا نیستند. اما محرک پوست می باشند. هرچه غلظت ترکیبات سولفات دار در شامپو زیادتر باشد تحریک کنندگی شان بیشتر است.
 شیمی سولفات ها در این شكل مولکول سولفوریك اسید را مشاهده می‌کنید. همان‌طور كه می‌دانید سولفوریك اسید دو هیدروژن اسیدی دارد. حالا اگر جای هیدروژن‌های اسیدی اتم‌هایی دیگری مثل سدیم قرار دهیم، نمك سولفات آن به دست می‌آید. مثلاً اسم این تركیب سولفات سدیم است. حال اگر یكی از این سدیم‌ها را برداریم و به جای آن یك الكل چرب قرار دهیم اگر الكل چرب لوریل الكل باشد، تركیبی كه به دست می‌آید سدیم لوریل سولفات نامیده می‌شود. برای اینكه ملایمت تركیب شوینده بیشتر شود از الکل‌های چرب اتوكسیله استفاده می‌کنند.
 الكل چرب اتوكسیله الكلی است كه در داخل مولکولش واحدهای اكسید اتیلن قرار داده شده است. اگر این واحدهای اكسید اتیلن وجود داشته باشد به این تركیب سدیم لوریل اتر سولفات می‌گوییم و اگر وجود نداشته باشد سدیم لوریل سولفات می‌گوییم. همان‌طور كه در این تركیب می‌بینید یك سدیم دیگر هم وجود دارد. حال اگر این سدیم را برداشته و به جای آن آمونیوم قرار دهیم آمونیوم لوریل سولفات می‌شود و اگر اتوكسیله داشته باشد آمونیوم لوریل اتر سولفات می‌شود. وقتی كه می‌گوییم شامپوی بدون سولفات یعنی هیچ‌کدام از این تركیبات سولفات دار و مشتقاتشان در شامپو وجود نداشته باشد.
 مفهوم آزایشی بهداشتی سولفات ها در ویدئوی قبلی در مورد شیمی سولفات‌ها مفصل صحبت كردیم و الان می‌خواهیم به صورت خیلی ساده از دیدگاه آرایشی بهداشتی بگوییم كه سولفات چیست. منظور ما از سولفات در شامپوها و محصولات پاک‌کننده سه مورد سدیم لوریل سولفات، سدیم لوریل اتر سولفات و آمونیوم لوریل سولفات هستند. البته تركیبات سولفات دار دیگری نیز هستند كه كمابیش استفاده می‌شوند ولی رایج‌ترین سولفات‌ها همین مواردی بود كه خدمتتا ن عرض كردم. این تركیبات سال‌های زیادی است كه مورد استفاده قرار گرفته اما برای اولین بار در سال 1930 شركت پروکتر اَند گَمبل، Procter & Gamble) ) بود كه سولفات‌ها را به شكل كنونی در شامپوها استفاده و دنیای شامپوها را متحول كرد.
 تحریک کنندگی سولفات ها اگر شما سدیم لوریل سولفات را در تماس مستقیم پوست قرار دهید، پوست را تحریك می‌کند. اگر شامپوهای حاوی این ماده با چشم تماس داشته باشند چشم را می‌سوزانند. اگر در شامپو غلظت بالایی از سولفات‌ها استفاده شده باشد باعث خارش پوست سر می‌شود و موها در اثر استفاده از آن خشك می‌شوند. هرچه مقدار این سولفات‌ها بیشتر باشد تحریک‌کنندگی و خشک‌کنندگی بیشتری خواهد داشت. بله، از این نظر محرك است. اما برای اینكه بگوییم یك تركیبی سرطان‌زا می‌باشد یا خیر بایستی اودینس بیس (Evidence Based) صحبت كنیم. یعنی باید بر اساس مدارك علمی صحبت كنیم. مجله معتبری به نام American Toxicology است. در این مجله همان‌طور كه از نامش پیداست در مورد مسمومیت‌زایی تركیبات صحبت می‌کند. در یكی از شماره‌های این مجله در سال 1983 مقاله‌ای می‌باشد كه اختصاصاً در مورد سولفات‌ها صحبت كرده است. در این مجله در مورد دو سولفات رایج كه عبارتند از سدیم لوریل سولفات و آمونیوم لوریل سولفات كاملاً توضیح داده و نتیجه تحقیقات را عنوان كرد ه است. برای دستیابی به این مقاله، سایتی به نام CIR-SAFETY.ORG است.
 چگونه می توان سولفات ها را ملایم کرد؟ می‌دانستید كه برخی از تركیبات باعث می‌شوند تحریک‌کنندگی سولفات‌ها كم شود. یك منحنی به شما نشان می‌دهم كه خیلی جالب است. در این منحنی نشان داده شده كه اگر سدیم لوریل سولفات در تركیب با بتائین استفاده شود در یك جایی یعنی مثلاً نسبت 4 به 6 آن، میزان تحریک‌کنندگی آن به حداقل می‌رسد. تحریک‌کنندگی سدیم لوریل سولفات به تنهایی 45 است. بتائین هم به تنهایی تحریک‌کنندگی‌اش خیلی عدد بالایی است. در غلظت صد در صد تحریک‌کنندگی‌اش عدد 50 است. ولی وقتی این‌ها در كنار هم قرار می‌گیرند یك نقطه بهینه‌ای تشكیل می‌دهند كه در آن میزان تحریک‌پذیری به حداقل می‌رسد. می‌خواهم به این نتیجه برسم كه درست است كه سولفات‌ها تحریک‌کننده هستند ولی در كنار برخی دیگر از اجزاء فرمولاسیون میزان تحریک‌کنندگی‌شان می‌تواند كمتر شود. نكته دیگر آنكه سولفات‌ها از روی سطح پوست و مو شسته می‌شوند و بنابراین با خوب شستشو دادن و خوب آبكشی كردن می‌توان تحریک‌پذیری سولفات‌ها را كاهش داد. به همین خاطر گفته می‌شود كه وقتی شامپو به سر می‌زنید دقت كنید كه به خوبی آبكشی كنید تا هرگونه بقایای شامپو از لابه‌لای موها خارج شود. پس اگر خلاصه بخواهیم بگوییم؛ سولفات‌ها را با استفاده از تركیبات دیگری در فرمولاسیون شامپو ملایم می‌کند. بنابراین اگر شامپویی خوب طراحی شده باشد با وجود داشتن سولفات می‌تواند ملایم باشد. نكته دوم آنكه شامپوها را به خوبی آبكشی كنید تا تحریک‌کنندگی تركیبات سولفات دار آنها به حداقل برسد.
 نام های دیگر سولفات نام دیگر سولفات‌ها SLS و SLES است. همان‌طور كه در این شامپو می‌بینید اینجا نوشته كه SLE FREE/SLS یعنی نه سدیم لوریل سولفات دارد نه سدیم لوریل اتل سولفات. تركیبات تشكیل دهنده را هم كه مطالعه می‌کنید می‌بینید كه كلمه سولفات در آن وجود ندارد. اما، من این شامپو را دوست ندارد. چرا؟ به این خاطر كه تنها شامپویی است كه وقتی استفاده می‌کنم احساس می‌کنم كف نمی‌کند، موهایم را درهم گره می‌زند و اصلاً احساس شامپو بودن به من دست نمی‌دهد. البته این برند خوبی است و ممكن است برای خیلی افراد مناسب باشد. مثلاً افرادی كه موی آسیب‌دیده دارند شاید در اثر استفاده از این شامپو موهایشان كمتر آسیب ببیند. اما مجدداً یك نكته را تأكید می‌کنم. اینكه حتی اگر سولفات‌ها را در بالای لیست تركیبات تشكیل دهنده دیدیم به آن معنا نیست كه این شامپو خشن است و لزوماً به مو آسیب می‌زند و پوست را تحریك می‌کند. مثلاً این شامپو كه برای موهای رنگ شده طراحی شده در بالای لیست تركیبات تشکیل‌دهنده‌اش بعد از آكوآ، سدیم لورت سولفات دارد اما با تركیبات دیگری مثل كوكامید و پروپیل بتائین و اُسِریت و روغن‌های گیاهی تحریک‌کنندگی این ماده سولفات دار را كاهش دادند. بنابراین طراحی فرمولاسیون شامپو خیلی مهم است. در ادامه مزایا و معایب سولفات‌ها را به تفكیك بررسی خواهیم كرد.
مشاهده مطلب

مواد اولیه و سازنده خمیر دندان

موادي كه در تهيه خميردندان استفاده مي شوند مي توانند به گروه هاي زير دسته بندي شوند: • مواد پاك كننده و جلادهنده، • دترجنت ها و مواد كف كننده، • هيومكتانت ها يا مواد جاذب الرطوبه، • تركيبات پيوند دهنده، • مواد شيرين كننده و طعم دهنده، • مواد متفرقه با مقاصد درماني، سفيدكنندگي، نگهدارنده ها)
 سدیم لوریل سولفات مناسب خمیر دندان:
 از سدیم لوریل سولفات سوزنی تصفیه شده به عنوان دترجنت در خمیر دندان استفاده می شود.
مشاهده مطلب

خمیردندان چیست؟

شاید باور نکنید اما مطابق تعریف، خمیردندان جزء دسته بندی محصولات آرایشی بهداشتی قرار می گیرد.
 جزء اصلی ساختمان خمیر دندان، ماده ساینده (Abrasive) است. برای اینکه خمیر دندان کف کند به آن سورفکتانت سدیم لوریل سولفات اضافه می شود. البته کف کنندگی ویژگی اصلی خمیردندان نیست و در پاک کنندگی آن نقش چندانی ندارد، اما سدیم لوریل سولفات (SLS) جهت ایجاد کف، و فعالیت دترجنتی (detergency action) برای پذیرش توسط مشتری استفاده می شود. مزیت های سدیم لوریل سولفات: •  با خلوص بالایی در دسترس است
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل سولفات ها


 مثال: سدیم لوریل سولفات ها C12H25SO4Na تعریف الکل سولفات ها تنها از الکل های نوع اول خطی که از ترکیبات طبیعی یا به وسیله روش های سنتزی بدست آمده اند، تهیه می شوند. الکل سولفات ها در فرم اسیدی پایدار نبوده، لذا تنها نمک های آن ها به صورت تجاری موجود هستند که متداول ترین نوع، نمک سدیمی آن است. نمک های آمینی بر پایه منو، دی یا تری اتانول آمین و آمونیاک نیز به وسیله بیشتر تولیدکننده ها به بازار عرضه می شود؛ که عموماً اکتیو آن ها بین 30 تا 40 درصد است. محلول های 60-70 درصدی نیز قابل تولید بوده و گاهی توسط تولیدکنندگان تهیه می شوند. الکل سولفات ها امروزه به وسیله عمل سولفاسیون الکل ها با تری اکسید گوگرد تولید می شوند. خواص عمومی 1- حلالیت: نمک های سدیمی متداول C12-C14 (دودسیل) الکل سولفات، در غلظت بیش از %30 ایجاد ژل می کنند. در زیر %30 در دمای نرمال به صورت مایع هستند ولی با افت دما به زیر 25oC به صورت خمیر نرمی در می آیند (نقطه Kraft، فصل 1). نمک های آمینی (DEA, MEA یا TEA) حلالیت بهتری دارند. DEA حلالیت کمتری نسبت به TEA دارد ولی محلولی با ویسکوزیته کمتر تولید می کند. نمک های آمینی در حین انبارش تیره می شوند بخصوص اگر در معرض نور قرار گرفته باشند. نقطه Kraft به توزیع زنجیره های کربنی در الکل مادر بستگی دارد. یک توزیع وسیع زنجیره کربنی موجب ایجاد نقطه Kraft پایین تری (حدود 10oC) شده و باعث روانی محصول در دمای اتاق می شود. محلول های فتی الکل های سولفاته نقاط ابری شدنی زیر دمای اتاق دارند که این حالت بسته به تولیدکنندگان متفاوت است. دلیل اصلی این تفاوت و مغایرت ها مقدار الکترولیت و الکل آزاد باقیمانده محصول می باشد.
 2- شامپوها و مواد آرایشی: دی اتانول آمین لوریل سولفات اغلب جهت بهبود قدرت پاک کنندگی به همراه لورآمینو پروپیونات ها (آمفوتر) استفاده می شود. در گذشته سدیم لوریل سولفات شوینده اصلی شامپو بود ولی حلالیت کمی داشته (به علت وجود ترکیبات معدنی حاصل از پروسه کلروسولفونیک اسید) و جهت ایجاد محلولی شفاف، به آلکانول آمیدها (کوکو منو اتانول آمید با درصد 10-15) یا گلیکول ها نیاز بوده است. اما این ترکیب برای کرم ها و خمیرها بسیار مناسب است.
مشاهده مطلب


 بنابراین من خودم توصیه کردم دنبال شامپوهای بدون سولفات نروید بلکه دنبال شامپوهایی بروید که مقدار سولفات هایش کم است یا این که حداقل از سولفات های محرک مثل سدیم لوریل سولفات Sulfate) (Sodium Lauryl، سدیم لوریل اتر سولفات (Sodium Lauryl ether Sulfate) استفاده نمی کند و ترکیبات جایگزین آن استفاده می شود.
مشاهده مطلب

واژه «سدیم لوریل سولفات» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی


COCOS NUCIFERA OIL — Coconut Oil. Rich emollient exressed from coconuts. It is naturally converted into a soap through a saponification reaction with an alkaline salt. Beware of cosmetics that bill themselves as natural and use a synthetically processed derivative, sodium lauryl sulfate, claiming it comes from coconut oil. Accept nothing but the real thing in its natural form. (INCI dictionary) 
روغن نارگيل: يك امولينت غني، استخراج شده از نارگيل. در فرايند صابوني سازي در حضور نمك هاي قليايي به صابون تبديل مي شود. برخي محصولات آرايشي- بهداشتي ادعا مي كنند كه طبيعي هستند و از مشتقات سنتزي مثل سديم لوريل سولفات استفاده مي كند. اما ادعا مي كند كه حاوي روغن نارگيل هستند. اگر دقت كرده باشيد در تبليغ بسياري از شامپوها گفته شده حاوي روغن نارگيل، در صورتي كه اينگونه نيست. روغن نارگيل اگرچه به عنوان ماده اوليه در فرايند ساخت سديم لوريل اتر سولفات ممكن است استفاده شود اما اين موضوع نمي تواند موجب شود كه استفاده كننده اين تركيب چنين ادعايي كند.

English: This is the first step of skin care and cleansing. Farmasi SkinTrends Revitalizing Cleansing Gel for Normal Skin types removes impurities and make-up residue gently with its SLS, SLES and soap free formula. It deeply cleans pores and refreshes your skin. With its rich antioxidant content, Acai Berry, it presents an excellent care for your skin.
ترجمه به فارسی: اولین مرحله از برنامه مراقبت و پاکسازی پوست. ژل پاک کننده و احیا کننده اسکین ترندز فارماسی برای پوست های نرمال، جهت زدودن آلودگی ها و بقایای مواد آرایشی به صورت ملایم. عاری از سدیم لوریل سولفات، صابون و سدیم لوریل اتر سولفات. منافذ پوست را به شکل عمقی پاکسازی نموده و موجب افزایش طراوت پوست می شود. غنی از آنتی اکسیدان های برگرفته از آکای بری بوده و از پوست به خوبی محافظت می کند.
English: This is the first step of the skin care and cleansing. Farmasi SkinTrends Purifiying Cleansing Gel for Oily and Combination Skin types removes impurities and make-up residue and excess sebum from your skin with its natural and SLS, SLES, soap free formula. It deeply cleans your pores and refreshes your skin without drying. With its rich antioxidant content, Acai Berry, it presents an excellent care for your skin.
ترجمه به فارسی: اولین مرحله از برنامه مراقبت و پاکسازی پوست. ژل پاک کننده عمقی اسکین ترندز فارماسی مناسب پوست چرب و ترکیبی، برای زدودن آلودگی ها و بقایای محصولات آرایشی و چربی اضافی از پوست. حاوی مواد طبیعی و فاقد سدیم لوریل سولفات، صابون و سدیم لوریل اتر سولفات. منافذ پوست را به شکل عمقی پاکسازی نموده و موجب افزایش طراوت پوست می شود. غنی از آنتی اکسیدان های برگرفته از آکای بری بوده و از پوست به خوبی محافظت می کند.

SLS
سدیم لوریل سولفات
Sodium lauroyl sarcosinate may have the same initials (SLS) as sodium lauryl sulfate but they are NOT the same thing
 سدیم لاروئیل سارکوزینات و سدیم لوریل سولفات، مخفف هردویشان SLS است و نباید با یکدیگر اشتباه شوند. لاروئیل، رادیکال یا بنیانِ لوریک اسید (اسید چرب نارگیل) است. سارکوزین، همان متیل گلایسین است که شکل آن نشان داده شده است.
miscellaneous ingredients in mouthwash 2
ترکیبات دهان شویه (بخش دوم): 4- ترکیبات درمانی مثل مواد ضدپوسیدگی نظیر فلوراید، زایلیتول. مواد ضدپلاک دندان مثل سدیم لوریل سولفات و تری کلوزان و یونهای فلزی. ترکیبات آنتی کالکولوس مثل پیروفسفات، زنیک. ترکیبات سفیدکننده مثل دایمتیکون ها و پاپایین.5- ترکیبات پرزرواتیو مثل سدیم بنزوات، اتیل پارابن و متیل پارابن.
toothpaste ingredients label
 در ساختار یک خمیردندان ترکیباتی مثل گلیسیرین و سوربیتول به عنوان روان کننده و نگهدارنده رطوبت استفاده می‌شوند. سیلیسیک اسید و کلسیم کربنات پاک‌کننده هستند. سدیم لوریل سولفات کف کننده است. سدیم ساخارین و منتول طعم‌دهنده هستند. کربوکسی متیل سلولز، آلگینات سدیم مواد پیوند دهنده هستند. سدیم فلوراید، ایزوپروپیل متول فنول و تران اگزامیک اسید مواد فعالی هستند که از بیماری‌ها جلوگیری می‌کنند.
toothpaste ingredients sodium lauryl sulfate
 سدیم لوریل سولفات: موجب کف کنندگی خمیردندان می‌شود. دترجنت ها باعث افزایش رضایت مصرف‌کننده از خمیردندان می‌شود. سدیم ان لوریل سارکوزینات نیز می‌تواند به عنوان کف کننده در خمیردندان استفاده شود. سدیم لوریل سولفات می‌تواند موجب تحریک دهان در برخی افراد شود. برای التیام خارش دهان از خمیردندان‌هایی که حاوی این ماده نیست استفاده کنید.


youth4

youth5

کانال تلگرام اصلی

@hosnani1
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید