سورفکتانت ها: صابون ها  

سورفکتانت ها: صابون ها

نویسنده:

سید مسیح میرمقتدایی
کارشناس ارشد تحقیق و توسعه شرکت گلتاش


چکیده: صابون یک سورفکتانت آنیونی از جنس کربوکسیلات است که اسید چرب تشکیل دهنده آن می تواند دودسیل، میریستیل، استئاریک یا اولئیک باشد. مزیت صابون ها آن است که حاوی مواد نفتی نیستند اما عیب بزرگ صابون ها ناپایداری در برابر یون کلسیم و منیزیم (سختی آب) است. صابون پیه، صابون نارگیل، صابون های اولئیک و صابون های تال از انواع مختلف صابون می باشند.
صابون ها
مهم ترین اسیدهای چرب تشکیل دهنده صابون از نقطه نظر میزان استفاده عبارتند از:
C12 (دودسیل) اسید زنجیر صاف (بدون شاخه) اشباع؛
C14 (میریستیل) اسید زنجیره صاف اشباع؛
C18 (استئاریک) اسید زنجیره صاف اشباع،
C18 (اولئیک) زنجیره صاف با یک باند دوگانه.
زنجیره های کمتر از C8 محصولاتی با حلالیت بالا در آب تولید می کنند در حالی که بین C8 تا C18 حلالیت کم و بیش از C20 نامحلول در آب می باشند.
حالت ایده آل خواص فعالیت سطحی، به وسیله محصولات کم محلول در آب بدست می آید. بیشتر صابون های رایج که شما دستان خود را با آن می شویید، مخلوطی از اسیدهای چرب حاصل از پیه، روغن نارگیل، روغن پالم و غیره می باشند.
صابون دارای خصوصیات جالب توجه زیر است:
1- به مقدار زیاد تولید و مصرف می شود.
2- یک زداینده عالی است.
3- مواد اولیه آن مستقل از قیمت و موجود بودن مواد نفتی است.
4- به راحتی در محیط زیست تجزیه می شوند.
5- میزان سمیت آن کاملاً شناخته شده است.
پس چرا باید صابون در مقیاس بسیار بزرگی با زداینده های دیگر جایگزین شود؟ عیب بزرگ صابون ها ناپایداری آن ها در برابر یون های فلزات سنگین به خصوص کلسیم و منیزیم بوده که در آب های سخت یافت می شوند و دلیل دیگر، ناپایداری آن ها در برابر اسیدها است. نتیجه نهایی هر دو حالت یکی است، در هر دو حالت صابون از محیط آبی خارج می شود. دلیل این امر حلالیت کم نمک های کلسیمی و منیزیمی اسیدهای چرب و همچنین اسید چرب های آزاد در آب است. این نقطه ضعف موجب رونق تولید مواد فعال سطحی سنتزی شد.
لازم است این نکته را در گوشه ذهن خود نگه داریم که در عدم حضور این شرایط، صابون می تواند کارایی بسیار خوبی داشته باشد. همچنین تلاش های قابل توجهی جهت استفاده از مواد افزودنی (که به نام مواد دیسپرس کننده صابون آهکی معروف است) برای کاهش این اثرات مضر و نامطلوب صورت گرفته است. ولی با تمام این تفاسیر، صابون در کشورهای فاقد نفت و دارای ذخایر عظیمی از چربی ها و روغن ها بسیار مورد توجه می باشد.

نامگذاری

انواع کلی:
صابون
نمک های اسید کربوکسیلیک
مثال:
صابون پیه، نمک سدیمی مخلوطی از کربوکسیلیک اسیدهای ساخته شده از پیه، صابون روغن تال (محصول جانبی ساخت خمیر چوب)، نمک سدیمی مخلوطی از کربوکسیلیک اسیدهای ساخته شده از روغن تال.
تعریف
صابون ها در مقیاس بسیار زیادی توسط مقدار کمی از تولیدکنندگان به بازار عرضه می شوند
(مانند P&G، Unilever، Henkel، Colgate و ...)
که این شرکت ها به وسیله عمل صابونی کردن چربی های طبیعی این دسته از محصولات را تولید می کنند. معمول ترین کربوکسیلات های تولید شده عبارتند از:
•  صابون های پیه؛ این صابون ها با استفاده از پیه تولید می شوند (اولئیک 45-40 %، پالمیتیک 30 – 25 %، استئاریک 20-15 %).
•  صابون نارگیل؛ این صابون ها با استفاده از روغن نارگیل تهیه می شوند (C12 48%، C14 20-17%، C16 10-8%، اولئیک 6-5%).
•  صابون های اولئیک؛ صابون های تهیه شده از اولئین
•  صابون های تال؛ صابون های تهیه شده از روغن تال (مخلوطی از اسیدهای چرب و اسیدهای رزین حاصل از چوب). روغن تصفیه شده تال عموماً مشتمل بر 30-25% اسیدهای رزین، 75-70% اسیدهای چرب (5% اشباع، 25% اولئیک اسید، لینولئیک و اسیدهای غیراشباع دیگر 70%). اسیدهای چرب روغن تال نیز اسیدهایی با ترکیبی مشابه هستند با این تفاوت که مقدار رزین آن ها برابر با 10-1% می باشد.

اسید چرب نارگیل (ماده اولیه بسیاری از شوینده ها) مخلوطی به صورت زیر است:
C12 (لوریک اسید) 50-46 درصد
C14 (میریستیک اسید) 20-17 درصد
C16 (پالمیتیک اسید) 10-8 درصد
C8 (کاپریلیک اسید) مقدار جزئی
C10 (کاپریک اسید) مقدار جزئی
C18 (اولئیک اسید) مقدار جزئی

اسیدهای چرب تصفیه شده نارگیل، عموماً با عنوان لوریک اسید معرفی می شوند.
•  نفتنات ها؛ در نفت خام یافت شده و ترکیب پیچیده ای از اسیدهای خطی C6 و C7 به اضافه آلکیل پنتان های حلقوی و همچنین مشتقات آلکیل کربوکسیل پنتان های حلقوی هستند. این ترکیبات برای تولید شوینده هایی با وزن مولکولی 350-250 استفاده می شوند. امروزه استفاده از این مواد جهت تولید زداینده ها و شوینده های پرمصرف و اصلی تقریباً منسوخ شده است.
خواص عمومی
1- حلالیت: صابون C12 اشباع در آب محلولند، صابون های C18 بسیار به آرامی حل می شوند. صابون های C16-C18 غیراشباع در آب محلولند. صابون های پتاسیمی نسبت به انواع سدیمی حلالیت بیشتری دارند (این حالت برای سولفات ها بالعکس است به طوری که انواع پتاسسیمی نامحلول ترند.) نمک های آمین حلالیت بهتری دارند (MEA، DEA، TEA). نمک های TEA (تری اتانول آمین) لوریک اسید و اولئیک اسید نسبت به نوع سدیمی ملایم تر بوده، حلالیتشان بالاتر و کف بهتری دارند اسیدهای چرب روغن تال (ساخته شده با اسیدهای غیراشباع) حلالیت بیشتری در آب داشته و ویسکوزیته کمتری نسبت به انواع حاصل از پیه ایجاد می کنند.
2- خواص شیمیایی: در محلول های آبکی با pH کمتر از 7 به دلیل تشکیل اسید چرب نامحلول در آب، نامحلول می باشند.
3- سازگاری با یون های آبکی: تمامی نمک های محلول به راحتی به وسیله الکترولیت ها نامحلول شده و عمل Salting out صورت می گیرد. مثلاً به وسیله نمک طعام. صابون ها در آب های سخت خوب عمل نمی کنند (کاهش حلالیت و قدرت کف کنندگی) که علت آن نامحلول بودن نمک های کلسیمی و نمک دیگر فلزات دو یا سه ظرفیتی است.
4- خواص فعالیت سطحی:
CMC نمک سدیمی C12 (اشباع) با وزن مولکولی 222.3
CMC نمک سدیمی C18 (اشباع) با وزن مولکولی 306.5
CMC نمک سدیمی C18 (غیراشباع) با وزن مولکولی 304.4
5- خواص کاربردی
کف کنندگی: استئارات سدیم کف کرم مانند خوبی ایجاد می کند اما اولئات، لورات ها و تالات ها دارای کف درشت زیادتری هستند؛ اولئات ها کف کرم مانند ولی با مقدار کم ایجاد می کنند بنابراین یک مخلوط از کوکونات و اولئیک کف فراوانی با پایداری عالی به وجود می آورد (مثلاً برای شامپوها).
از بین رفتن کف: صابون های C18 نسبت به شوینده های دیگر در برابر کلسیم کف خود را بیشتر از دست می دهند. خواص امولسیون کنندگی: می تواند درجا تشکیل شود 0مثلاً برای استفاده از این دست شوینده ها به عنوان یک امولسیفایر، می توان با افزودن اسید چرب به فاز روغنی و یک قلیا به فاز آبکی، این حالت را ایجاد کرد).
کاربردها
1- مراقبت شخصی: کاربرد اصلی قالب های صابون برای شستشو و نظافت شخصی است (قالب های استاندارد از 80% پیه و 20% نارگیل یا پالم کرنل تشکیل شده اند). صابون های مایع و صابن های مورد استفاده برای شستشو با آب دریا، از نمک سدیم یا پتاسیم اسیدهای چرب روغن ارگیل تولید می شوند (C12 – C16).
2- زداینده های خانگی: به نسبت 1:1:1 حاوی سولفونات: صابون: مایع غیریونی فاقد فسفات بوده که حاصل آن یک شوینده با کارایی بالا خواهد بود. در این دسته از زداینده ها کف کاهش می یابد (C18-C22).
3- شوینده های صنعتی لباس و پارچه: صابون به تنهایی می تواند به عنوان شوینده پارچه ها (در آب نرم) به صورت صنعتی بکار رود. اختلاط با LABS و غیریونی ها باعث ایجاد فرمولاسیون هایی شبیه به زداینده های خانگی با کارایی بالا خواهد شد.
4- گندزداهای روغن کاج: صابون های روغن کرچک به طور وسیعی مورد استفاده قرار می گرفتند ولی امروزه استفاده از آن ها متوقف شده است. یکی از فرمول های مرود استفاده بدین صورت است: فنل های کلره شده 5-3%، روغن کاج 10-5%، الکل صنعتی 20-10%، نمک سدیمی رغن کرچک 25-20%، آب تا 100.
5- مواد آرایشی و شامپوها: صابون ها در آب نرم بیشتر خواص مورد نظر برای یک شامچو را دارا می باشند ولی برای بدست آوردن یک محلول شفاف صابون باید pH آن قلیایی باشد. قلیائیت باعث زبر و خشن شدن پوشش سطحی مو شده که این امر موجب کدورت ظاهری می می شود. این معایب را می توان به وسیله یک اسید رزین ملایم یا به وسیله استفاده از نمک های آلکانول آمینهایی با قلیائیت کمتر، مرتفع ساخت. در آب های سخت نیز صابون ها در اثر ایجاد رسب با یون های کلسیم و منیزیم باعث ایجاد کدورت بر روی مو می شوند. این مورد نیز به وسیله افزودن یک دیسپرس کننده صابون اهکی یا با استفاده از مواد کمپلکس دهنده کلسیم و منیزیم مانند EDTA یا پلی فسفات ها قابل جلوگیری است ولی هیچ یک از این ترکیبات اثری بر روی قلیائیت صابون ندارند. اسیدهای چرب آزاد در زیر pH = 8 حالت شامپو را بهبود می بخشند؛ C18 برای محلول شوینده ها، یک غلظت دهنده و کدرکننده است.
6- صنعت نساجی: پتاسیم اولئات در ژل های کف کننده ای که برای لاتکسهای پشت قالی استفاده می شوند، مورد مصرف قرار می گیرد.
7- صنعت کاغذ: ترکیبات دیسپرس کننده در مخلوط های پوششی کاغذ.
8- پلیمریزاسیون امولسیونی: پتاسیم اولئات 20% به عنوان امولسیفایر اصلی برای لاستیک های SBR استفاده می شود.
9- ترکیبات شیمیایی صنایع نفتی: امولسیفایر برای گل های حفاری
10- پالیش ها: لایه نازک ضد آب در برابر محلول های آبکی؛ آمونیاک، مورفولین یا دیگر نمک های فرار آمین در پالیش ها مورد استفاده قرار می گیرند که تبخیر این آمین ها موجب به جایی ماندن اسید نامحلول در آب می گردد، بنابراین از امولسین شدن مجدد جلوگیری خواهد شد. بر همین اساس منسوجات ضد آب نیز تهیه می شوند.

surfactants carboxylates soaps og
صابون های کربوکسیلات
soap beans being dumpt into a mixer called amalgamator
صابون های دانه شده یا نودل شده در حال انتقال به همزم آمالگاماتور
منبع: youtube video: How to make Soap - Factory Production
soap drawbacks pouchers 411
 معایب قالب های صابونی در برابر قالب های سیندت: صابون ها، محلول شستشویشان خاصیت قلیایی دارد و می تواند موجب تحریک و خشکی و فصل شدن پوست شود. اگرچه سازگاری آن ها با پوست با استفاده از چربی های مکمل یا سوپرفتینگ ایجنت ها اصلاح شده اما قالب های سیندت با توجه به اینکه پاک کنندگی ملایم تری دارند و می توانند به فرم ژل، مایع و موس های آئروسول استفاده شوند، محبوبیت بیشتری در بین مصرف کننده ها دارند.
منبع: پوچرز ، ص 411
maraghe soaps in bazaar
صابون های مراغه در رنگ های مختلف، سفید، قهوه ای، زرد در بازار
shokri p.41
مواد مرطوب کننده، آنتی اکسیدان ها، پایدارکننده ها و امولسیون کننده ها از مواد اولیه پرمصرف در فرآورده های مرطوب کننده می باشد. پلی اول های هیدروکربنی شامل روغن های معدنی، اسکوالن، پترولاتوم، پروپیلن گلایکول، همچنین مشتقات لانولین مثل گلیسرول و سوربیتول، لانولین و لانولین الکل ها (اوسرین)، دایمتیکون و سیکلومتیکون جزء روغن های سیلیکونی به شمار می آید. از اسیدهای چرب می توان اسید استئاریک و اسید لینولئیک را نام برد. ستیل الکل، استئاریل الکل و سیتریل الکل، الکل های چرب هستند که به عنوان مواد مرطوب کننده استفاده می شوند. ایزو پروپیل میریستات، ایزو پروپیل پالمیتات و روغن جوجوبا جزء ترکیبات استری می باشد. روغن کنجد، روغن بادام شیرین و کره کاکائو تری گلیسیرید هستند. پروتئین هیدرولیز شده حیوانی، کلاژن، پروتئین شیر، آمینو اسیدهای ابریشم، جزئ ترکیبات آمینو اسیدی به شمار می آیند. اوره، لسیتین نیز مواد مرطوب کننده به شمار می آیند. بوتیل هیدروکسی آنیزول BHA و بوتیل هیدروکسی تولوئن BHT و توکوفرول از مواد آنتی اکسیدان و پایدار کننده هستند. صابون ها، معمولا ترکیبات استئارات هستند که می توانند آمونیوم استئارات، پتاسیم استئارات باشند. گلیسیریل استئارات و سوربیتان استئارات، جزء امولسیون کننده های استری هستند. ستیل الکل همچنین می تواند به عنوان امولسیون کننده استفاده شود. کاربومرها، صمغ زانتان یا گزانتان، صمغ سلولز جزء امولسیون کننده های پلیمری هستند. لانولین الکل، کلسترول و استرول های سویا نیز امولسیون کننده می باشند. مطالب این صفحه برگرفته از صفحه 41 کتاب دکتر شکری
isethionate vs sulfosuccinate
 ساختار ایزوتیونیک اسید و سولفوسوکسینیک اسید با یکدیگر مقایسه شده. همانطور که می بینید، سولفوسوکسینیک اسید، یک اسید دی کربوکسیلیک است. اما ایزوتیونیک اسید، مونوکربوکسیلیک است. هر دوی این ها، دارای گروه سولفونات می باشند. محصول استری شدن این اسیدها، سدیم ایزوتیونات و دی سدیم سولفوسوکسینات هستند. سدیم ایزوتیونات در صابون های قالبی لوکس و سولفوسوکسینات در صابون مایع، شامپو بچه و مایع دستشویی های ملایم استفاده می شود.

• Cold Cream Soaps
• صابون ها

khoramsun

lift3

معادل انگلیسی اصطلاحات تخصصی این مطلب

1- حلالیت = Solubility
limited solubility = حلالیت محدود
2- شوره = Dandruff
selenium shampoos, Shampoos containing selenium sulfide such as Head & Shoulders. Selenium sulfide is a key ingredient in dandruff shampoos; it treats seborrheic dermatitis, dandruff and tinea versicolor. = شامپوهای حاوی سلنیوم سولفید مثل برخی شامپوهای هد اندر شولد؛ سولفید سلنیوم یکی از ترکیبات کلیدی در شامپوهای ضدشوره است و سبوره درماتیت را نیز درمان می کند

Dandruff scale = لایه هایشوره های لایه ای یا پولک مانند

antidandruff haircare products = محصولات مراقبت از مو با خاصیت ضدشوره

onset of dandruff = پیدایش شوره، شروع شوره
Finasteride is being sold under the brand names Proscar and Propecia
anti dandruff shampoo = شامپو ضد شوره
a common Gram-negative, rod-shaped bacterium
antidandruff shampoo = شامپو ضدشوره

anti dandruff = ضد شوره

Antidandruff = ضدشوره
شوره

scale = flake, dry skin like dandruff = پوسته، شوره خشک


تلفظ antidandruff haircare products ↓


تلفظ dandruff ↓


تلفظ onset of dandruff ↓


تلفظ scale = flake, dry skin like dandruff ↓


تلفظ seborrheic dermatitis can cause dandruff of the scalp as well as itchy, flaky, or scaly skin ↓
3- تبخیر = Evaporation
evaporation of sweat = تبخیر عرق
تبخیر

EVAPORATION, The process of changing from a liquid to a vapor. = تبخیر: فرایند تغییر فاز از مایع به بخار
4- ویسکوزیته = Viscosity ویسکوزیته، گرانروی، قوام، مقاومت در برابر جاری شدن

high viscosity at rest = ویسکوزیته بالا در حالت سکون 
مثلا رزورسینول در فرمولاسیون رنگ موبه عنوان کوپلر استفاده می شود.
5- مواد اولیه = Raw Materials
aminofunctional raw materials = مواد اولیه دارای گروه عاملی آمینی 
مواد اولیه 

EXPRESSION, Raw material is squeezed or compressed and the oils are collected. Of all raw materials, only the fragrant oils from the peels of fruits in the citrus family are extracted in this manner. = فشردن یا افشردن یا متراكم سازی: یكی از روشهای بدست آوردن اسانس روغنی گیاهان است كه در آن ماده اولیه چلانده یا متراكم می شود تا روغن آن خارج شود. در میان روغنهای معطر فقط پوست میوه مركبات با این روش اسانسشان استخراج می شود.

TINCTURE, Fragrant materials produced by directly soaking and infusing raw materials in room temperature or warm alcohol. = تنتور: ماده معطر كه در اثر خیساندن یا دم كردن ماده خام در دمای محیط یا الكل گرم شده به دست می آید. اگر الكل در دمای محیط استفاده شود به آن خیساندن می گویند. اگر در الكل گرم غوطه ور شود به آن دم كردن می گویند.


تلفظ raw materials ↓
6- افزودنی = Additive ماده افزودنی، ماده ای که به محصول اضافه می شود. 
7- پوشش = Coverage
Gray hair coverage = پوشش سفیدی موها

good coverage = پوشش خوب 
پوشش
8- ویسکوز = Viscose ویسکوز، با قوام
9- سنتزی = Synthetic
synthetic detergents = دترجت های صناعی، شوینده های سنتزی
سنتزی، مصنوعی، صناعی

synthetic chemicals = مواد شیمیایی سنتزی

synthetic polymer = پلیمر سنتزی 
مثال: میزان سبوم در دو طرف پیشانی با سبومتر اندازه گیری شد.
ANIMALIC, Characterized by bodily aromas or aromas most associated with traditional animal materials such as musk, civet and castoreum. These materials are now banned and have been replaced with musks obtained from plants and civet and castoreum smelling molecules obtained synthetically. = انیمالیك یا حیوانی، به بوهایی گفته می‌شود كه در عطرهای حیوانی سنتی مثل مُشك، سیوت و كاستریوم وجود دارد. این مواد در حال حاضر ممنوع هستند و با مشک‌های به دست آمده از گیاهان و مولکول‌هایی كه بوی شبیه سیوت و كاستریوم می‌دهند و به صورت سنتزی تشكل شده‌اند جایگزین شده‌اند.

AROMA CHEMICALS, Molecules obtained from natural products or made by synthetic organic chemistry that have an aroma. Most of the synthetic aroma chemicals are nature identical, i.e., identical to the same molecule obtained from a natural product. = مواد شیمیایی آروماتیك یا آروماكمیكال ها مولکول‌هایی هستند كه از محصولات طبیعی به دست می‌آیند یا به صورت سنتزی ساخته می‌شوند و بو دارند. بسیاری از مواد شیمایی آروماتیك بوی شبیه مواد طبیعی دارند. به عبارت دیگر شبیه مولکول‌هایی هستند كه از طبیعت به دست می‌آیند.

COUMARIN, A chemical compound with a sweet, distinctive vanilla-like odor with grassy elements. Found naturally in some plants, it may also be produced synthetically. It is used by perfumers as a base note to add warmth and depth. = كومارین: ماده ای شیمیایی با رایحه شیرین و شبیه وانیل. از كومارین به عنوان نوت پایه در فرمولاسیون عطر اضافه می شود تا به آن گرما و عمق ببخشد.

IONONES, One of the most valued synthetic perfume ingredients. They have a fresh, violet aroma and were first introduced into perfumery in 1936 in Violettes de Toulouse. = آیونونها: یكی از باارزش ترین مواد عطری سنتزی، رایحه تازه و گل بنفشه دارند. در سال 1936 به صنعت عطرسازی معرفی شدند.


تلفظ synthetic chemicals ↓
10- فرار = Volatile
essential oils, an essential oil is a concentrated hydrophobic liquid containing volatile aroma compounds from plants, also known as volatile oils = اسانس های روغنی، ماده هیدروفوب غلیظ شده که حاوی ترکیبات آروماتیک فرار گیاهان می باشد. اسانس های روغنی را روغن های فرار نیز می نامند. 

volatile organic compounds or VOCs = ترکیبات آلی فرار 
فرار

AROMATHERAPY, The use of volatile plant oils, including essential oils, for psychological and physical well-being. The therapeutic use of pure essential oils and herbs in body massage,which is described by proponents as “healing, beautifying and soothing” the body and mind.The history of aromatherapy stretches as far back as 6,000 years ago in ancient Egypt. It wasn’t until the 1920’s, however, when the term was actually coined by a French chemist, R.M. Gattefosse. = آروماتراپی، استفاده از روغن‌های گیاهی شامل اسانس‌های روغنی برای سلامت فیزیكی و فیزیولوژیكی. استفاده درمانی از اسانس‌های روغنی خالص و گیاهان در ماساژ بدن، شفابخش، زیباكننده و التیام‌بخش برای بدن و ذهن می‌باشد. تاریخچه آروماتراپی به 6 هزار سال پیش به مصر باستان برمی‌گردد. در سال 1920 این واژه توسط یك شیمیدان فرانسوی به نام گَته فوزه ابداع شد.

EXTRACTION, Extraction with volatile solvents is the most effective and commonly used method to obtain essences. = استخراج: استخراج با حلال های فرّار موثرترین و رایج ترین روش به دست آوردن گیاهان است.

EXTRACTS, Concentrated perfume or flower products obtained through the process of extraction using volatile solvents. = عصاره: محصولات حاصل از استخراج با حلالهای فرّار كه تغلیظ شده است.


تلفظ volatile organic compounds or VOCs ↓
11- توقف = Discontinue توقف مصرف؛ توقف تولید 
12- کدر = Dull

تلفظ dullness ↓


تلفظ medulla ↓


تلفظ medulla2 ↓
13- الکترولیت = Electrolite الکترولیت 
14- آمونیاک = Ammoniac آمونیاک
15- سنگین = Heavy
heavy metals = فلزات سنگین

heavy makeup = آرایش غلیظ
سنگین
16- مواد آرایشی = Cosmetic Materials مواد آرایشی
17- کارایی = Efficacy اثربخشی، کارآمد بودن

caffeine-like efficacy = اثر شبه کافئینی 


تلفظ efficacy ↓


تلفظ efficacy2 ↓
18- پلیمریزاسیون = Polymerization
degree of polymerization = درجه پلیمریزاسیون
19- ناپایدار = Unstable ناپایدار
20- اختلاط = Stirring
agitation, stirring = هم زدن شدید همراه با ایجاد تلاطم
فراورده های آرایشی رنگی مثل رژلب، رژ گونه، کرم پودر، ریمیل و غیره که دارای ماده رنگی یا رنگدانه هستند
longer stirring = هم زدن به مدت طولانی تر 
همزدن، اختلاط

strong stirring = هم زدن شدید 
21- نرم = Loose
adherent and loose white flakes = پوسته های سفید نرم و چسبنده

loose powder = پودرهای نرم
شل، نرم


تلفظ loose powder ↓
22- نارگیل = Coconut Palm
Coconut Palm, Cocos nucifera = نارگیل، نارجیل، کوکونات، پالم
23- خشن = Harsh
harsh environments = محیط های خشن

harsh soap = صابون خشن
خشن

ROUNDING OUT, Perfume ingredients, often from natural origins, added to fragrance compositions to enrich, modify or soften any harsh qualities. = مواد معطر معمولاً با منشأ طبیعی كه به فرمولاسیون عطر اضافه می شود تا ویژگی های خوب به آن بدهد.
24- غیراشباع = Unsaturated
Monounsaturated fats, MUFAs = چربی های اشباع نشده تکی، چربی های مفید و خوب

unsaturated fatty acid = اسیدهای چرب غیر اشباع
محصول آرایشی که برای شکل دادن به موها یا تثبیت آرایش موها استفاده می شود
Unsaturated fat = چربی های اشباع نشده
غیراشباع
25- اسید چرب = Fatty Acid
Lauric acid, dodecanoic acid, saturated fatty acid with a 12-carbon atom chain = لوریک اسید، دودکانوئیک اسید، اسید چرب اشباع شده با 12 اتم کربن

coconut fatty acid diethanolamide = کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید

exogenous fatty acids = اسیدهای چرب منابع خارجی

non-esterified fatty acids, NEFA = اسیدهای چرب استری نشده

unsaturated fatty acid = اسیدهای چرب غیر اشباع
محصول آرایشی که برای شکل دادن به موها یا تثبیت آرایش موها استفاده می شود اسید چرب 
26- فلزات سنگین = Heavy Metals فلزات سنگین
27- قلیا = Alkali
alkalizing agent = عامل قلیایی کننده، ماده ای که به محصول خاصیت قلیایی می دهد، مثل آمونیاک در رنگ مو
قلیاها، مواد قلیایی، بازها، مواد با خاصیت بازی
قلیا، باز متضاد اسید

alkalizing ingredient = ماده قلیایی کننده
پودرهای آرایشی که به فرم نرم و پرس نشده عرضه می شوند. در مقابل پودرهای فشرده
alkalinity = قلیاییت


تلفظ alkalizing ingredient ↓
28- امولسیفایر = Emulsifier
co-emulsifier = کمک امولسیون کننده، ترکیباتی که با کاهش اندازه ذرات و معلق کردن ان ها به امولسیون کردن کمک می کنند. 

lamellar emulsifier = امولسیون کننده های لاملار 
امولسیون ساز، امولسی فایر

surfactant or emulsifier = سورفکتانت یا امولسیفایر

co-emulsifiers = کمک امولسیون کننده 


تلفظ emulsifier ↓
29- سمیت = Toxicity
safe ecotoxicity = اکو توکسیسیتی ایمن، ایمن برای محیط زیست، بی ضرر برای محیط زیست 

acute oral toxicity = مسمومیت دهانی حاد 

cytotoxicity = سمیت سلولی 

ecotoxicity = سمیت محیطی 

phototoxicity = سمیت نوری 

toxicity tests = آزمون سمیت

aquatic toxicity = سمیت آبی 
سمیت


تلفظ toxicity ↓
30- روغن پالم = Palm Oil روغن پالم، روغن نخل
31- اولئیک اسید = Oleic Acid
linoleic acid = لینولئیک اسید
32- حلقوی = Areolar حلقوی
33- روغن نارگیل = Coconut Oil روغن نارگیل، روغن کوکونات
34- تری اتانول آمین = Triethanolamine تری اتانول آمین
35- روغن کرچک = Castor Oil روغن کرچک
36- EDTA = EDTA

تلفظ Tetra sodium EDTA ↓
37- ماده اولیه = Raw Material
aminofunctional raw materials = مواد اولیه دارای گروه عاملی آمینی 

raw material supplier = تأمین کننده ماده اولیه
مواد اولیه 

DISTILLATION, A common technique for obtaining aromatic compounds from plants, such as orange blossoms and roses. The raw material is heated and the fragrant compounds are recollected through condensation of the distilled vapour. = تقطیر: تكنیك رایج برای بدست آوردن مواد آروماتیك گیاهان مثل شكوفه پرتقال و رز. ماده اولیه حرارت داده می شود و تركیب عطری جمع آوری می شود با روش میعان مایع تقطیر شده.

EXPRESSION, Raw material is squeezed or compressed and the oils are collected. Of all raw materials, only the fragrant oils from the peels of fruits in the citrus family are extracted in this manner. = فشردن یا افشردن یا متراكم سازی: یكی از روشهای بدست آوردن اسانس روغنی گیاهان است كه در آن ماده اولیه چلانده یا متراكم می شود تا روغن آن خارج شود. در میان روغنهای معطر فقط پوست میوه مركبات با این روش اسانسشان استخراج می شود.

TINCTURE, Fragrant materials produced by directly soaking and infusing raw materials in room temperature or warm alcohol. = تنتور: ماده معطر كه در اثر خیساندن یا دم كردن ماده خام در دمای محیط یا الكل گرم شده به دست می آید. اگر الكل در دمای محیط استفاده شود به آن خیساندن می گویند. اگر در الكل گرم غوطه ور شود به آن دم كردن می گویند.


تلفظ raw material supplier ↓


تلفظ raw materials ↓
38- ضد آب = Water-Proof
waterproof,water-proof = ضدآب
39- نمک طعام = Table Salt نمک طعام
40- لوریک = Lauric
Lauric acid, dodecanoic acid, saturated fatty acid with a 12-carbon atom chain = لوریک اسید، دودکانوئیک اسید، اسید چرب اشباع شده با 12 اتم کربن


تلفظ lauric ↓
41- شیمی = Chemistry
organic chemistry = شیمی آلی 
شیمی 

AROMA CHEMICALS, Molecules obtained from natural products or made by synthetic organic chemistry that have an aroma. Most of the synthetic aroma chemicals are nature identical, i.e., identical to the same molecule obtained from a natural product. = مواد شیمیایی آروماتیك یا آروماكمیكال ها مولکول‌هایی هستند كه از محصولات طبیعی به دست می‌آیند یا به صورت سنتزی ساخته می‌شوند و بو دارند. بسیاری از مواد شیمایی آروماتیك بوی شبیه مواد طبیعی دارند. به عبارت دیگر شبیه مولکول‌هایی هستند كه از طبیعت به دست می‌آیند.


تلفظ chemistry ↓


تلفظ organic chemistry ↓
42- راش = Rashes
skin rashes, noticeable change in the texture or color of your skin = راش پوستی، تغییر واضح در بافت و رنگ پوست 
43- شفاف = Transparent کاملاً شفاف 
44- حلال = Solvent
solvent extraction, Liquid–liquid extraction also known as solvent extraction and partitioning, is a method to separate compounds based on their relative solubilities in two different immiscible liquids, usually water and an organic solvent. = استخراج با حلال یا استخراج مایع مایع که به آن پارتیشنینگ نیز می گویند، روشی برای جداسازی ترکیبات بر مبنای حلالیت نسبی آن ها به دو فاز مایع غیر قابل امتزاج (معمولا آب و فاز حلال ارگانیک) می باشد

residual solvents = حلال باقیمانده

ABSOLUTE, Highly concentrated perfume ingredient obtained by the alcohol extraction of the concrete. The concrete is obtained by the solvent extract of the plant material. = ابسولوت به ماده عطری بسیار غلیظ می‌گویند كه با استخراج الكلی كانكریت­ها به دست می‌آید. كانكریت با روش استخراج با حلال از گیاهان به دست می‌آید.

CONCRETE, Solid waxy substance obtained by the solvent extraction of plant material, e.g., flowers, bark, leaves, etc. The absolute is obtained by alcohol extraction of the concrete. = كانكریت: ماده مومی شكل جامد كه با روش استخراج با حلال از مواد گیاهی مثل گلها، ساقه و برگ درختان به دست می آید. ابسولوت از استخراج الكلی كانكریت ها به دست می آید.

EXTRACTION, Extraction with volatile solvents is the most effective and commonly used method to obtain essences. = استخراج: استخراج با حلال های فرّار موثرترین و رایج ترین روش به دست آوردن گیاهان است.

EXTRACTS, Concentrated perfume or flower products obtained through the process of extraction using volatile solvents. = عصاره: محصولات حاصل از استخراج با حلالهای فرّار كه تغلیظ شده است.


تلفظ solvent extraction ↓


تلفظ solvent extraction2 ↓

مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید