شویندگی = detergency  

شویندگی = detergency

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه شویندگی، Detergency می باشد.

شویندگی چیست؟


شویندگی = Detergency
detergency = پاک کنندگی، دترجنسی

Detergency mechanism = مکانیسم شویندگی


واژه «شویندگی» در مقالات سایت احسان حسنانی

سورفکتانت های آنیونی


 شوینده های آنیونی در حجم زیادتری نسبت به انواع دیگر تولید و مصرف می شوند. دلیل این امر سهولت، هزینه کم، تولید و استفاده از آن ها در انواع پاک کننده ها به عنوان شوینده اصلی است. برای شویندگی ایده آل، گروه آبگریز، یک پارافین خطی با تعداد کربن C12 تا C16 بوده و گروه قطبی در انتهای زنیره قرار می گیرد. بنابراین اکثر شوینده های آنیونی محلول در آب موجود (که دارای تولید بالایی هستند) به صورت زیر خواهند بود:
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: استر کربوکسیلات ها

از واکنش یک الکل چرب با زنجیر بلند با یک اسید چندتایی، استر کربوکسیلات ها به وجود می آیند.
 4- خواص کاربردی: مرطوب کننده متوسط (محلول 2gr/l در تست 50-110 ms Dravs است (برای NaLABS برابر 10S است) )؛ دارای کف خوب، به طوری که در تست Ross Miles برای سدیم 7EO + C12 تارتارات با غلظت 1gr/l برابر 145ml است؛ شویندگی خوب؛ محلول های مرود نظر را می توان به وسیله اصلاح کننده های ویسکوزیته، ویسکوز کرد، مانند 6000PEG دی استئارات.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: دسته بندی شوینده ها

شوینده ها یا سورفکتانت ها را به روش های مختلفی دسته بندی می کنند. بر اساس ساختار شیمیایی، سورفکتانت ها به چهار دسته آنیونی، غیریونی، کاتیونی و آمفوتری طبقه بندی می شوند.
 3- اگر گروه آبگریز، یک زنجیره آلکیلی باشد، بهترین خواص شویندگی در محلول آبکی و در محدوده زنجیره های هیدروکربنی C10-C18 خواهد بود. زنجیره های آلکیلی بدون شاخه باعث افزایش ویسکوزیته و دارای خاصیت تجزیه پذیری زیستی بهتر و حلالیت کمتر نسبت به شوینده هایی هستند که زنجیره آن ها به صورت شاخه دار و یا حاوی حلقه است.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: استرهای فسفات


 6- خواص کاربردی: امولسیون شدن خوب با روغن (در این زمینه محصولات تولید شده با P2O5 بهتر هستند)؛ شویندگی خوب برای الیاف ها؛ دی استرها خصلت مرطوب کنندگی خوبی دارند، این خصلت در انواع دارای وزن مولکولی کمتر، به بهترین حالت می رسد؛ در آبکشی و شسته شدن عالی هستند؛ کف کمتری نسبت به سولفات یا سولفونات های مشابه خود دارند؛ بازدارنده خوردگی؛ خواص آنتی استاتیک دیسپرس کننده های خوب (با محصولات حاصل از P2O5 بهتر است)؛ دارای خصلت هیدروتروپی (بخصوص با زنجیره های آلکیلی کوتاه).
 4- ضد کف ها: ترکیبات C18 آلکیل منواستر، ضدکف های مناسبی برای شوینده های آنیونی هستند. مشخصات تعیین مشخصات محصول مشکل است ولی به دلیل مورد استفاده قرار گرفتن این دسته از شوینده ها به صورت یک مخلوط، ضروری می باشد. تست خواص شویندگی معمولاً بهترین روش کنترل کیفیت است. هرچند که بیشتر آزمون های شیمیایی متغیر بودن درصد ترکیبات در بچهای مختلف محصول را نشان می دهد.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل سولفات ها


 ب- خواص مرطوب کنندگی: عوامل مرطوب کننده خوبی هستند ولی عمل سولفاسیون در طول زنجیره مولکول (الکل نوع دوم) ایجاد یک زنجیره با یک شاخه کوچک کرده که دارای خصلت مرطوب کنندگی با کاهش طول زنجیره آبگریز افزایش می یابد. امولسیفایر بسیار خوب (خصوصاً برای سبوم)؛ شویندگی عالی.
 7- عیوب: پایداری ضعیف هیدرولیتیکی کاربردها 1- زداینده های خانگی: سولفات الکل حاصل از پیه می تواند در زداینده های قوی جایگزین LABS شود که با این کار محصولات دارای کف کمتر ولی اندکی شویندگی بیشتر خواهند شد. ترکیب پیه به صورت زیر است:
 3- منسوجات: شویندگی در دمای چایین برای الیاف های ظریف و حساس؛ کند کننده رنگرزی در صورتی که گروه های آمین در الیاف وجود داشته باشند؛ دیسپرس کننده رنگ در محیط های آبکی. مشخصات مواد فعال: عموماً %30-40 برای محلول های آبکی متوسط جرم مولکولی: 290-310 برای نمک سدیمی الکل C12-C14 توزیع زنجیره کربنی: DEA,MEA آزاد کمتر از %3 ترکیبات سولفاته نشده: حداکثر تا %5 ولی بیشتر محصولات کمتر از %1 حاوی آن ها هستند. سدیم سولفات: تا 2 درصد. سدیم کلراید: باید کمتر از 0/1 درصد باشد. نقطه ابری شدن (نقطه Kraft): 10-25℃ ویسکوزیته: می تواند در رنج وسیعی تغییر کند.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: الکل اتر سولفات ها


 8- خواص کاربردی: شوینده های بسیار خوبی هستند، به طوری که در آب نمک اشباع و آب سخت (بر خلاف AS یا LABS) قدرت شویندگی آن ها کاهش نمی یابد. بنابراین نیازی به مواد کمکی (Builder) مانند پلی فسفات ها نمی باشد؛ میزان شویندگی با افزودن نمک های منیزیم افزایش می یابد؛ خصلت انحلال پذیری خوب، آن ها را برای فرمولاسیون های مایع قلیایی و فسفات دار مناسب ساخته است. آن ها می توانند حلالیت شوینده های دیگری را که قطبیت کمتری در آب دارند افزایش دهند؛ امولسیفایر بسیار خوب (خصوصاً برای سبوم)؛ عامل ایجاد کف عالی به خصص در حضور الکترولیت ها، ولی میزان کف آن در مقایسه با آلکیل سولفات ها سبک تر است به طوری که در حضور چربی و روغن زودتر باز شده و فرو می نشیندغ در مجموع اتر سولفات ها در حضور سبوم کف پایداری ندارند (بر خلاف آلکیل سولفات ها)، ولی افزودن سارکوزینات ها، بتائین ها یا آلکانول آمیدها می تواند موجب پایداری کف در حضور سبوم شود؛ ادعا می شود که زنجیره آبگریز C12 خواص کف کنندگی بهتری نسبت به C14 ایجاد می کنند (Adam & Neumann 1980)؛ محصولات تولیدشده توسط تولیدکنندگان متفاوت با ترکیب به ظاهر مشابه، ممکن است از لحاظ میزان کف کنندگی به طور محسوسی متفاوت باشند؛ این مورد بیشتر به تفاوت الکل های اتوکسیله شده اولیه مربوط می شود؛ احتمال می رود C10,C9 و C11 به صورت الکل سولفات ها به عنوان عامل فرونشانندۀ کف عمل کنند.
مشاهده مطلب

سورفکتانت ها: تئوری شوینده ها

اگرچه مواد شوینده معمولاً با روش های آزمون و خطا فرمول بندی می شوند و با استفاده از تئوری نمی توان بسیاری از مشکلات را حل کرد، اما با این حال برای درک بهتر عملکرد شوینده ها، دانستن تئوری شوینده ها کمک زیادی می کند. پدیده جذب، کشش سطحی، پدیده میسل، خیس کنندگی شوینده، پراکنده سازی، کف کنندگی و امولسیون کنندگی شوینده ها از خواصی هستند که رفتار یک شوینده را توجیه می کنند.
 جذب بر روی سطوح است که به مولکول های شوینده، اثراتی همچون کف کنندگی، مرطوب کنندگی، امولسیون کنندگی، پخش کنندگی (دیسپرس کنندگی) ذرات جامد و شویندگی را می دهد و خواص میسل است که خواص محلول و توده ایی مولکول های شوینده نظیر ویسکوزیته و حلالیت را ایجاد می کند.
مشاهده مطلب

پرسش های متداول در مورد شامپو

شامپو متداولترین محصولات مراقبت از مو است. این محصول توسط افراد مختلف بسته به میزان فعالیت روزانه در هنگام استحمام استفاده می شود. پرسش های متداولی در خصوص شامپو وجود دارد. این که آیا می توان هر روز استفاده کرد یا خیر، چند وقت یک بار باید تعویض شود، آسیب دیدن مو در اثر شامپو، ریزش مو در اثر شامپو، رفع ریزش مو با برخی شامپوها، زمان آبکشی، دمای آبکشی از جمله ابهاماتیست که در خصوص شامپو وجود دارد. آیا شامپوی نامناسب باعث ریزش موی سر می شود؟ در این مقاله به تعدادی از این پرسش های متداول پاسخ داده می شود.
 آیا می توان از صابون به جای شامپو استفاده نمود؟ صابون به علت شویندگی بسیار زیادی که دارد علاوه بر چرک، چربی های مفید پوست را هم شسته و خارج می کند ضمن اینکه صابونهای معمولی دارای اندیس pH بالایی هستند به همین جهت پولکهای مو را از هم باز نگه داشته موی شما را مستعد آسیب می گرداند. ضمن اینکه سختی آب، امروزه مزید بر علت شده است زیرا املاح معدنی موجود در آب در اثر استعمال صابون روی سطح مو رسوب کرده و مو را کدر می نماید.
مشاهده مطلب

مواد اولیه سازنده شامپو | ترکیبات شامپو

شامپو آمیزه ای است از آب، مواد فعال کننده سطحی و مواد افزودنی. آب بخش عمده فرمولاسیون شامپو را تشکیل می دهد و ماده پایه ای شامپو محسوب می شود. سورفکتانت ها، پاک کننده های اصلی شامپو هستند. سایر موادی که در شامپو وجود دارد، برای تقویت کف، افزایش ویسکوزیته، اصلاح بو، رنگ و همچنین برای جلوگیری از فساد میکروبی شامپو به آن اضافه می شوند. در این مقاله هر یک از اجزاء تشکیل دهنده شامپو به طور خلاصه تعریف می شود.
 در فرمولاسیون شامپوهای نوین مواد ویژه ای برای خلق اثربخشی خاص به شامپو اضافه می گردند تا شامپو علاوه بر شویندگی بتواند ویژگی های زیبایی مورد انتظار را نیز برآورده نماید. در انتخاب شامپوی مناسب، دقت به مواد فعال کننده سطح و همچنین افزودنی های اختصاصی بسیار مهم است.
مشاهده مطلب

پن با صابون چه تفاوت هایی دارد؟

پن یک لفظ فرانسوی است و به معنای قرص نان. به صابون های فرانسوی که ظاهر گرد بیضی شکل مثل قرص نان دارند، پن گفته می شود. اما بر خلاف آنچه در فضای مجازی به غلط آموزش داده می شود، پن ها لزوما غیر صابونی نیستند. یعنی اینطور نیست که همه پن ها پ هاش تنظیم شده داشته باشند و برای پوست مناسب باشند. گاهی پن همان صابون است و هیچ تفاوتی ندارد. دسته ای از پن ها هستند که به جای صابون که نمک اسیدهای چرب است از شوینده های سنتزی مثل ایزوتیونات ها و سولفوسوکسینات ها ساخته شده است. این دسته از پن ها که به سیندت معروف هستند، می توانند پ هاش فیزیولوژیک یعنی بین 5 تا 6 داشته باشند. دسته ای از پن ها هم وجود دارند که به نام پن کمبو معروفند که آمیزه ای از مواد صابونی و شوینده های سنتزی است
 دسته سوم پن ها آن هایی هستند که ترکیبی از صابون و سورفکتانت ها دارند به این ها پن های کمبو (Combo) می گوییم. پن های کمبو از نمک اسیدهای چرب و سورفکتانت ها در کنار هم دیگر تشکیل شده اند که هم PH اش مقداری متعادل باشد، هم با استفاده از مواد شوینده ملایم آن چیزی را که ما از صابون انتظار داریم، یعنی کف کنندگی و شویندگی را به ما بدهد.
مشاهده مطلب

آشنایی با مایع دستشویی و مواد اولیه آن

یکی از پرفروش‌ترین و پرمصرف‌ترین مواد شوینده، مایع دستشویی است. بسته به این که در تکنولوژی تولید مایع دستشویی از چه موادی استفاده می‌شود، این محصول می‌تواند ویژگی‌های متفاوتی را به همراه داشته باشد. استفاده از این تکنولوژی‎ها می‌تواند آن‌ها را برای انواع پوست‌ها، شرایط یا حتی کودکان و بزرگسالان مناسب سازد.
 یک ویژگی دیگر صابون این است که این محصول دارای نوعی سورفکتانت به نام تگزاپون است. آب به‌ خودی‌ خود دارای کشش سطحی قوی است. این ماده کشش سطحی آب را کاهش می‌دهد و روند شویندگی آب را کند می‌کند. به این ترتیب، آب زمان بیشتری باقی‌ می‌ماند و بیشتر تمیز می‌کند. از همه مهم‌تر این که این ماده به ‌راحتی پخش می‌شود، آلودگی‌ها را شل کند و با پراکنده کردن آن در آب موجب شست‌وشو می‌شود.
مشاهده مطلب

واژه «شویندگی» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی





package13 2024
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید