ملانوسیت = melanocyte  

ملانوسیت = melanocyte

نویسنده:

ehsan hosnani
احسان حُسنانی مدرس مراقبت از پوست
برای دریافت آموزش های رایگان، کلمه هدایا را با واتسپ به شماره 09017562749 بفرستید.
برای اطلاع از سرفصلهای پکیج آموزشی مراقبت از پوست و مو، کلمه پکیج را با واتسپ به شماره 09101971690 بفرستید.

شماره های درج شده فقط برای دریافت آموزش های رایگان و اطلاع در مورد پکیج های آموزشی و وبینارها است.
در حال حاضر فرصت پاسخگویی به سوالات وجود ندارد.




چکیده: معادل انگلیسی کلمه یا واژه ملانوسیت، Melanocyte می باشد.

ملانوسیت چیست؟


سلول های ملانوسیت = Melanocytes
melanocytes = ملانوسیتها، سلولهای رنگدانه ساز

melanocytes, mature melanin-forming cell, especially in the skin = ملانوسیت، سلول های بالغ ملانین ساز

ملانوسیت = Melanocyte
melanocyte = ملانوسیت، سلول سازنده ملانین، سلول ملانین ساز

melanocytes = ملانوسیتها، سلولهای رنگدانه ساز

human melanocyte culture = كشت مِلانوسیت انسان

α-MSH (α-Melanocyte Stimulating Hormone) = هورمون تحریك كننده ملانوسیت

melanocytes, mature melanin-forming cell, especially in the skin = ملانوسیت، سلول های بالغ ملانین ساز

Melanocortin-1 Receptor (MC1R), also known as melanocyte-stimulating hormone receptor (MSHR) = رسپتور ملانوكورتین همچنین تحت نام گیرنده هورمونی تحریك شونده با ملانوسیت نامگذاری شده است.

melanocytes 2
melanocytes(1)
melanocytes
ملانوسیتها، سلولهای رنگدانه ساز


واژه «ملانوسیت» در مقالات سایت احسان حسنانی

فلسفه لایه برداری – پیلینگ چیست و چرا انجام می شود؟

در لایه اپیدرم پوست، دو پدیده همیشه در حال انجام است: نوسازی سلولی و ریزش سلولی. نوسازی سلولی را کراتینیزاسیون می گوییم و ریزش سلولی را دسکواماسیون. سرعت نوسازی سلولی در یک پوست سالم برابر ریزش سلولی است یعنی به همان تعداد که از سطح پوست سلول مرده می ریزد، تقریبا به همان تعداد نیز سلول تازه در لایه زایای اپیدرم تولید می شود. این دو همواره در تعادل هستند. هرگاه این تعادل به هم بخورد. مثلا ریزش سلولی بیشتر شود، خود به خود نوسازی سلولی نیز افزایش می یابد تا جبران کند. در لایه برداری یه صورت کنترل شده و با استفاده از مواد لایه بردار، ریزش سلولی را افزایش می دهیم. به این ترتیب، پوست برای اینکه بتواند این آسیب را جبران کند شروع به سلولسازی می کند به این ترتیب، پوست شاداب تر و جوان تر می شود. لایه برداری همچنین باعث می شود تیرگی پوست برطرف شود زیرا رنگدانه های ملانین که قبلا دراعماق اپیدرم ساخته شده بودند و به لایه های بالایی مهاجرت کردند، از پوست زدوده می شود. با لایه برداری همچنین درب منافذ پوست باز می شود. هوا به داخل منافذ پوست جریان پیدا می کند و باکتری های بی هوازی، که در اثر مسدود شدن منافذ وانباشت چربی ایجاد شده بود از بین می روند. به این ترتیب لایه برداری هم موجب جوان سازی می شود، هم لک را کاهش می دهد و پوست را روشن می کند و هم باعث می شود که کومدون ها ای جوش های سرسفید و سرسیاه زدوده شوند.
 لک در اثر چه عواملی تشکیل می شود؟ سلول های ملانوسیت (Melanocyte) ملانین (Melanin) تولید می کنند. این ملانین توسط کراتینوسیت ها (Keratinocyte) می آید روی لایه های فوقانی پوست قرار می گیرد و در واقع روی لایه شاخی سوار می شود. وقتی شما لایه برداری می کنید ملانینی که قبلا ساخته شده و الان روی سطح پوستتان قرار گرفته است از روی سطح پوست خارج می شود و به این ترتیب به روشن شدن پوست کمک می کند.
مشاهده مطلب

کاربرد پپتید (پپتاید) در صنایع آرایشی بهداشتی

به تازگی بایوپپتیدهایی ساخته شده که قادر به از بین بردن خطوط و چروکهای پوست هستند. پپتیدها، پروتئین های کوچکی هستند که بسیاری از مولکول های حیاتی بدن از جنس آن است. برخی پپتیدها، پیام رسان هستند. برخی در بدن گشت زنی می کنند و برای سلول ها تعیین تکلیف می کنند. مثلاً پپتیدی به نام فاکتور رشد هپاتوسیت وجود دارد که به فیبروبلاست دستور کلاژن سازی بیشتر را می دهد. یا پپتیدی به نام ملانوتروپین وجود دارد که ملانوسیت ها را برای کمتر یا بیشتر ساختن ملانین تحریک می کند. در این مقاله با پپتیدها بیشتر آشنا می شویم.
 پپتید چیست؟ پتیدها پروتئین های خیلی کوچک یا مینی پروتئینها هستند. پروتئین ها ملکولهای بزرگی هستند که از اتصال تعداد زیادی اسید آمینه تشکیل شده اند. یک پروتئین می تواند از یک صد تا چندصدهزار اسیدآمینه تشکیل شده باشد. حال اگر تعداد این اسیدهای آمینه به چند عدد کاهش یاید، چیزی که باقی می ماند همان پپتید است. بسیاری از ملکولهای حیاتی بدن پپتید هستند. برخی از پپتیدهای طبیعی مهم بدن که در دنیای آرایشی بهداشتی اهمیت دارند عبارتند از فاکتور رشد هپاتوسیت (1) ، فاکتور رشد انتقالی (2)، ملانوتروپین یا هورمون تحریک کننده ملانین (3). این پپتیدها می توانند در نقش پیام رسان عمل کنند. به این معنا که در درون بدن گشت زنی کنند و به سلول های مختلف بگویند که چه کار بکنند و چه کاری نکنند. مثلا فاکتور رشد هپاتوسیت می تواند به فیبروبلاست بگوید که کلاژن بیشتری بساز! یا مثلا ملانوتروپین می تواند به ملانوسیت بگوید که ملانین کمتری یا ملانین بیشتزی بساز!
مشاهده مطلب

نقش آنزیم تریپسین در زیبایی پوست

0
 دانه سویا و شیر سویا حاوی ترکیبات روشن کننده پوست هستند کمپانی رک بر اساس این خاصیت، سری محصولات سویا یونیفای را طراحی نمود که با مهار آنزیمهای تریپسین پوستی مانع از انتقال ملانینهای ساخته شده در ملانوسیت به کراتینوسیتها می شود. در اثر استفاده از کرمهای ضدلک سویا یونیفای روز به روز ظاهر پوست یکنواخت تر شده و پس از 8 هفته، لکه های قهوه ای به شکل چشمگیری کاهش می یابد
مشاهده مطلب

ملانوسیت ها یا سلولهای ملانین ساز پوست

ملانوسیت سلولهایی هستند که مسئولیت ساخت رنگدانه های ملانین را در پوست و مو به عهده دارند.
  ملانوسیت سلول هایی هستند که در بخش پایینی اپیدرم پوست قرار گرفته و مسئولیت ساخت رنگدانه های ملانین را به عهده دارند. ملانین رنگدانه ای است که رنگ پوست و مو را تشکیل می دهد. ملانوسیت های پوست بعد از اینکه ملانین در ملانوسیت های اپیدرم پوست ساخته شد، به کراتینوسیت های اپیدرم منتقل می شود و رنگ طبیعی پوست را تشکیل می دهد.
 ملانوسیت های پوست ملانوسیت های مو بعد از اینکه ملانین در ملانوسیت های فولیکول مو ساخته شد، به کراتینوسیت های پیاز مو منتقل می شود و رنگ طبیعی مو را تشکیل می دهد.
 ملانوسیت های فولیکولار مو
 در ملانوسیت، اندامکهایی به نام ملانوزوم (دانه های قرمز شکل فوق) وجود دارند که فرایند ملانین سازی در آن ها صورت می پذیرد.
مشاهده مطلب

ملانین چیست؟

ملانین رنگدانه اصلی پوست و مو است که در سلولهای ملانوسیت ساخته می شود.
 Pheomelanin رنگ طبیعی مو اندازه بزرگ و تعداد بالا تقریبا هیچ مشکی اندازه متوسط و تعداد بالا خیلی کم Very little قهوه ای تعداد کم و اندازه کوچک کم وبیش  Some بلوند تقریبا هیچ تعداد بالا و اندازه بزرگ قرمز تقریبا هیچ تقریبا هیچ خاکستری ملانین در پوست در اثر موجهه با پرتوهای فرابنفش آفتاب، فرایند ملانین سازی در پوست انسان آغاز شده و پوست برنزه می شود. ملانین بخش عمده پرتوهای فرابنفش را جذب می کند به همین علت محافظ پوست به شمار می آید و در جلوگیری از سرطان پوست نقش مهمی دارد. ملانوسیت های پوست در لایه بازال اپیدرم قرار گرفته اند.
مشاهده مطلب

پیاز مو چیست؟

پیاز مو بخش پیازی شکل ریشه مو است. بخش میانی پیاز مو به سمت داخل فرو رفته و برآمدگی های درم را احاطه می کند.
  بخش پیازی شکل ریشه مو را پیاز مو می گویند. بخش وسط پیاز مو به سمت داخل فرو رفته و درمال پاپیلا را احاطه می کند. درمال پاپیلا حاوی مویرگ و رشته های عصبی بوده، مواد مغذی و اکسیژن توسط درمال پاپیلا جذب شده و برای ساخته شدن و رشد مو استفاده می شود. سلول های مو که با درمال پاپیلا تماس دارند، ماتریس مو نامیده می شوند. این سلول ها مسئول ساخت مو هستند. به عبارت دیگر، ماتریس مو، مواد مغذی و اکسیژن دریافتی از مویرگ های درمال پاپیلا را جذب نموده و موزایی می کند و برای تقسیم سلولی استفاده می کند. سلول های ملانوسیت که وظیفه ساخت ملانین مو را دارند، بخشی از ماتریس مو می باشند. شکل زیر، یک مدل بزرگنمایی شده از پیاز مو را نشان می دهد. خطی که در قطر بزرگ بیضی پیاز مو رسم شده را خط بحرانی اوبر می نامند. این خط، مرز بین بخش بالایی و پایینی پیاز مو را تعیین می کند. بخش پایینی پیاز مو در واقع ماتریس مو می باشد که حاوی سلول های در حال تکثیر و متمایز نشده است. تقریباً همه تقسیمات سلولی در نیمه پایینی پیاز مو صورت می گیرد و تقریبا در نیمه بالایی پیاز مو، عمل تکثیر اتفاق نمی افتد.
مشاهده مطلب

فولیکول مو چیست؟

مو در داخل کیسه های لوله مانندی به نام فولیکول تشکیل شده و از پوست سر بیرون می آورد.
 فولیکول مو دربرگیرنده دو غلاف در اطراف مو می باشد. غلاف داخلی (inner sheat) که مستقیماً روی تار مو قرار می گیرد و غلاف خارجی (outer sheat) که بر روی غلاف داخلی چسبیده است. هر فولیکول مو دارای بخش های اپیتلیال (epithelial) و مزانشیمال (mesenchymal) می باشد. سلول های اپیتلیوم تقسیم می شوند و در بخش فوقانی، بخش های بالایی و دایم مو را به وجود می آورند؛ بخش های پشتی، عضله راست کننده مو (arrector pili muscle) را می سازند و بخش های پایینی، پیاز مو را به وجود می آورد. در این بخش ملانوسیت ها نیز قرار دارند که رنگدانه های مو را می سازند. این رنگدانه ها به سلول های مویی (trichocyte) تار مو انتقال می یابد.
مشاهده مطلب

عصب های پوست و حس لامسه

دوستان عزیز سلام احسان حسنانی هستم و از سری آموزش های مربوط به سطح پیشرفته امروز می خواهم در مورد سلول های عصبی و حس لامسه صحبت کنم
 در کنار لانگرهانس (Langerhans)، ملانوسیت (Melanocyte) در لایه اپیدرم (Epidermis) پوست یک سری سلول به نام مرکل (Merkel) وجود دارد که در واقع اینهاسلول هایی هستند که باعث می شوند لمس خفیف ادراک بشود یا توسط پوست احساس بشود.
 پس سلول های مرکل (Merkel) گفتیم که روی فصل مشترک درم (Derma) و اپیدرم (Epidermis) قرار گرفته. خیلی هم شباهت زیادی با ملانوسیت ها (Melanocyte) دارد در واقع زیر میکروسکوپ تشخیص اینها از همدیگر خیلی سخت است. حالا درست است اینجا با رنگ های متفاوت نشان داده شده است، ولی اینها را جفتش را به شکل سلول های دندانه دار می بینند و خیلی تشخیص دادن اینها از همدیگر آسان نیست.
مشاهده مطلب

اثر استرس بر پوست و مو

در داخل فولیکول مو سه دسته سلول وجود دارد. سلولهای کراتینوسیت که مسئول کراتین سازی یا موزایی هستند. سلولهای ملانوسیت که مسئول ملانین سازی و مشکی بودن مو هستند و سلولهای فیبروبلاست که درمال پاپیلا را تشکیل میدهند. در اثر استرس، رادیکال های آزاد تولید می شود. رادیکال های آزاد برای تامین الکترون مورد نیاز خود به سلولهای کراتینوسیت حمله می کند و آنها را ازکار می اندازد. به این ترتیب موزایی متوقف می شود. همچنین به سلولهای ملانوسیت حمله می کنند و از غشا و هسته آن سلول الکترون می دزدند و سلول را از کار می اندازند. به این ترتیب سلولهای ملانین ساز از بین رفته و مو سفید می شود. همچنین با پروکسی کردن لیپیدهای غشاء سلولهای فیبروبلاست و ازکار انداختن آنها موجب کوچک شدن درمال پاپیلا و سست شدن استحکام مو به پوست سر می شود. همچنین با اثرگذاری روی سلولهای فیبروسیت پوست سایر نواحی بدن، کلاژن سازی و الاستین سازی را متوقف نموده و موجب پیرشدن پوست می شوند.
 در این قسمت سلول های ملانوسیت (Melanocyte) را می بینید و سلول های کراتینوسیت (Keratinocyte) و در این قسمت برآمدگی این جا هم سلول هایی به اسم فیبروبلاست (Fibroblast) وجود دارد. خوب من الان این ها را برای شما بزرگ می کنم و به شما می گویم که استرس یکی یکی چه بلایی سر این سلول ها می آورد.
 حال ببینیم یکی یکی این سلول ها چه هستند؟ اگر الکترونشان دزدیده بشود چه بلایی سر پوست می آید. اولین سلول، سلول کراتینوسیت است. این جایی که می بینید ماتریس پوست است. در ماتریس پوست دو نوع سلول وجود دارد سلول کراتینوسیت که این جا می بینید و سلول های ملانوسیت که همان طور که می بینید دندانه دار هستند.
 کراتینوسیت ها مو می سازند، ملانوسیت ها ملانین مو را می سازند و در نتیجه اگر این رادیکال آزاد به سلول کراتینوسیت حمله کند چه اتفاقی می افتد؟ کراتین دیگر ساخته نمی شود، مو دیگر ساخته نمی شود. رادیکال آزاد به سلول ملانوسیت حمله کند چه اتفاقی می افتد؟ دیگر ملانین ساخته نمی شود. چرا؟ چون ملانوسیت دارد از بین می رود. وقتی ملانین تولید نشود، رنگدانه تولید نشود، موهای ما دیگر سیاه نیست، سفید خواهد شد. این است که می گوییم استرس باعث می شود که هم موها بریزد هم موها سفید بشود.
مشاهده مطلب

پروتئین ملانوتروپین در محصولات آرایشی بهداشتی

ملانوتروپین، هورمون ملانین سازی و به عبارت دیگر هورمون تحریک کننده ملانوسیت است. این ماده طبیعی در برنزه شدن پوست نقش دارد. ملانوتروپین یک پپتید 13 تائی است که 7 پپتید 4 تا 10 مسئول فعالیت ملانوتروپ و 3 پپتید 11 تا 13 مسئول اثر ضد التهابی می باشند. آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون ملانوتروپین در این بخش توضیح داده شده است.
  α-MSH (هورمون تحریک کننده ملانوسیت که به نام ملانوتروپین نیز معروف است) یک ماده طبیعی است که توسط بدن تولید می شود و در بسیاری از فعالیت های فیزیولوژیکی بدن مثل برنزه شدن پوست نقش دارد. این هورمون همچنین دارای ویژگی های ضدالتهابی و ایمیونوسوپرِسیو (کاهش دهنده پاسخ های ایمنی بدن) می باشد. α-MSH بر روی رسپتور ملانوکورتین1 (MC1-R) متصل می شود. رسپتور (MC1-R) که در ملانوسیتها و کراتینوسیتها وجود دارد، رشته واکنشهای بیوشیمیایی مختلفی را راه اندازی می نماید.
 تیروزیناز با تثبیت α-MSH بر روی رسپتور ویژه اش یعنی MC1-R تحریک می شود. تیروزیناز در اثر تحریک، اسید آمینه تایروسین را هیدروکسیل دار نموده و آن را به دی هیدروکسی فنیل آلانین (DOPA) تبدیل می کند. سپس واکنش اکسیداسیون DOPA و تبدیل آن به «DOPA – کوئینون» را کاتالیز می کند. مرحله نهایی سنتز ملانین در اندامک هایی به نام ملانوزوم در [سلول های] ملانوسیت انجام می شود. α-MSH یک پپتید سیزده تایی (تری-دکاپپتید ) با فرمول زیر است. Melanotropin (α-MSH): Acetyl-Ser-Tyr-Ser-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Lys-Pro-Val-NH2 اثبات شده که توالی فعال α-MSH که مسئول فعالیت ملانوتروپ است، هفت پپتید 4 تا 10 می باشد. در حالیه که سه پپتید 11 تا13 مسئول اثر ضدالتهابی است. اتصال α-MSH (به عنوان یک لیگاند طبیعی و فیزیولوژیک) به رسپتور MC1بر روی سلول های ملانوسیت اولین مرحله در ملانین سازی و تشکیل رنگدانه است. با مسدود کردن رسپتور MC1می توان مسیر ملانین سازی درون سلولی را مهار نموده و از سنتز بیش از حد ملانین توسط ملانوسیت ها جلوگیری به عمل آورد. برای دستیابی به این مهم می توان از آنتاگونیست های α-MSH استفاده نمود. آنتاگونیست و آگونیست های α-MSH • آنتاگونیست های α-MSH در رقابت با این هورمون بر روی رسپتورهای MC1-R نشسته و جای آن را اشغال می کنند، به این ترتیب از سنتز ملانین جلوگیری می کنند.
مشاهده مطلب

به توالی خاصی از اسیدهای آمینه در یک پپتید یا یک پروتئین که مسئول اثربخشی خاصی است توالی فعال می گویند. مثلا هورمون تحریک کننده ملانوسیت که به آن ملانوتورپین می گویند یک تری دکا پپتید (پپتید 13 تایی) با توالی خاص است. ملانوستاتین (ماده آرایشی مهارکننده ملانین سازی) و کلارن (پپتید آرایشی تحریک کننده کلاژن سازی) از توالی فعال ملانوتروپین در مکتنیسم محصولاتشان استفاده می کنند. فایل اطلاعات فنی این دو محصول توسط احسان حسنانی ترجمه شده است.
مشاهده مطلب

بیماری های پوست و مو: هایپرپیگمنتاسیون / هیپرپیگمانتاسیون

پیگمانتاسیون می تواند هایپر یا هایپو باشد. هایپرپیگمنتاسیون یا هایپرپیگمنتیشن یکی از عوارض پوستی است که در اثر تجمع غیریکنواخت رنگدانه های ملانین در پوست اتفاق می افتد. این عارضه شایع اما بی ضرر است. از 40 سالگی به بعد از هر 3 خانم یک نفر دچار لکه های پیری می شود و از 50 سال به بالا بیش از 90 درصد خانم ها به هایپرپیگمنتیشن مبتلا می شوند. برای از بین بردن کک و مک، لکه های پیری و هایپرپیگمنتاسیون از لیزر می توان استفاده نمود.
 • ملانین: رنگدانه های تولید شده توسط ملانوسیت که دو نوع است:
 ملانوسیت ها سلول های رنگدانه ساز هستند که در لایه بازال قرار دارند.
 ملانوسیت ها در واقع کارخانه های تولید ملانین هستند هر ملانوسیت تقریباً 36 کراتینوسیت را از ملانین پر می کند.
 اما برخی از لکه ها یا ضایعات هیپرپیگمنتاسیون، درمال هستند. در این نوع از ضایعات، کراتینوسیت ها به لایه درم نفوذ کرده و حاشیه ضایعات، محو می باشد. درمان لکه های درمال سخت تر است و برگشت پذیری بالاتری دارد. برای درمان این نوع لکه ها از لیزر استفاده می شود. در لکه های درمال، کراتینوسیت های ملانین دار و ملانوسیت ها به داخل درم نفوذ می کنند. در این حالت، شرایط درمان متفاوت است. در اینجا از یک کرم موضعی حاوی AHA نباید انتظار داشت که لک را برطرف کند.
 در کارخانه دو اتفاق دیگر بعد از ساخت، می افتد. یکی انتقال یا رسانش است که ملانین های ساخته شده را از ملانوسیت به کراتینوسیت ها منتقل می کند و مرحله آخر بارگذاری ملانین در سطح پوست یا Installation است که در طی آن ملانین ساخته شده، در جای خود قرار می گیرد. این پروسه از ابتدای تولید تا قرار گرفتن ملانین در بخش فوقانی پوست حدوداً 4 هفته زمان می برد پس اگر امروز با درمانی بیاییم و کارخانه را تعطیل کنیم، حدوداً 3 تا 4 هفته دیگر روشن شدن پوست اتفاق می افتد. مگر آنکه بخواهیم از یک لایه بردار استفاده کنیم که از بالا به پایین بیاییم. مثلاً میکرودرم ابریژن انجام دهیم یا لایه برداری انجام دهیم. یا مثلاً لیزر آی پی ال استفاده کنیم.
 مکانیسم MSH بسیار جالب است. باید در جریان باشید که غده هیپوفیز که در سر ما قرار دارد، وقتی که بدن در معرض آفتاب قرار می گیرد هورمونی را ترشح می کند. این هورمون وارد ملانوسیت می شود و ملانوسیت را تحریک می کند و ملانوسیت، ملانین می سازد. ببینید خداوند چگونه تنظیم کرده است!
مشاهده مطلب

روشن کردن پوست

گرایش به پوست روشن یا تیره در فرهنگ های مختلف فرق می کند. مثلاً خانم های آسیایی دوست دارند پوست روشن داشته باشند اما خانم های اروپایی برنزه بودن برایشان جذاب است. محصولات روشن کننده نه فقط برای روشن کردن پوست بلکه برای از بین بردن لک های پوست استفاده می شوند. هیدروکینون، آربوتین، کوجیک اسید از جمله ترکیبات روشن کننده پوست می باشند.
 در مورد ویتامین سی بیشتر بدانیم چای سبز چای سبز (Camellia sinensis) دارای ترکیبات پلی فنلی با اثرات آنتی اکسیدان بسیار قوی می باشد عمده ترین ترکیبات پلی فنلی موجود در چای سبز اپی کاتشین گالات، گالاکتو کاتشین گالات، اپی گالو کاتشین گالات و اپی گالو کاتشین می باشد. بررسی ها نشان داده است که ترکیبات فنلی موچود در چای سبز سبب مهار تکثیر ملانوسیت ها می گردند.
مشاهده مطلب

ملانین سازی چیست؟

سنتز ملانین در پوست از اسید آمینه تایروسین شروع شده و با کاتالیزگری تیروزیناز پس از عبور از DOPA و دوپاکینون، دو نوع رنگدانه به نام های یوملانین و فائوملانین تولید می شود.
  ملانین سازی در پوست در یک پوست سالم، مواجهه در برابر تابش آفتاب با عکس العمل برنزه شدن همراه است که در واقع یک مکانیسم دفاعی پوست است. در افراد حساس، تابش نور شدید آفتاب می تواند سبب بروز سرخی و آسیب دیدن پوست گردد. توان برنزه شدن بستگی به میزان تولید رنگدانه ملانین در ملانوسیت ها دارد. اشعه های نور در محدوده ماورای بنفش و مرئی می توانند سبب تحریک این سلول ها در تولید ملانین شوند.
 4- مهاجرت ملانوزوم ها به نوکهای دندانه دار ملانوسیت
 ملانین سازی در مو معمولاً در طی روند زندگی رنگ مو تغییراتی را نشان می دهد. پس از دوره کودکی معمولاً رنگ مو تیره تر می گردد. با گذشت زمان و سپری شدن سن، خاکستری شدن رنگ مو آغاز می گردد، زمان بروز این حالت در افراد یکسان نیست. در یک موی خاکستری بخشی از رنگدانه ها وجود دارد و کاهش حضور بخشی دیگر، سبب می شود تا مو خاکستری رنگ به نظر برسد. در صورتی که تمامی مو عاری از رنگدانه شود، مو سفیدرنگ خواهد شد. برخی افراد به طور ارثی فاقد آنزیم تیروزیناز می باشند، که همین امر سبب می گردد تا علی رغم وجود ملانوسیت ها، رنگدانه ای تشکیل نشود که به این عارضه زال تنی (albinism) گفته می شود.
 پس از حدود سی سالگی، میزان ملانوسیت ها حدود 20-10% کاهش می یابد که این امر همراه با آغاز تغییر ویژگی های پوست و شروع پیری پوست است. این کاهش ملانوسیت ها سبب آغاز خاکستری شدن و سفید شدن مو می باشد.
مشاهده مطلب

آشنایی با آفتاب سوختگی

0
مشاهده مطلب

تیرگی، لک و حلقه های تیره اطراف چشم

تیرگی پوست در اثر دو عامل به وجود می آید. عامل اول سلولهای رنگدانه ساز یا ملانوسیت است که معمولا در اثر تحریک با نور آفتاب ایجاد می شود. اما عامل دوم که علت اصلی تیرگی پوست اطراف چشم است، خروج خون از داخل مویرگ ها و نشت آنها به بیرون و وارد شدن در فضای بین سلولی است. خون از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و مایع پلاسما تشکیل شده است. گلبول قرمز اکسید می شود و سیاه می شود و سیاهی دور چشم را تشکیل می دهد. گلبول سفید یا لوکوسیت ها بعد از خارج شدن از مویرگ ها و وارد شدن به بافت همبند پوست موجب تحریک ساخت الاستاز می شوند که الاستین پوست را از بین می برد و تجزیه می کند. مایع پلاسما موجب پف کردن دور چشم می شود. برای رفع تیرگی پوست اطراف چشم باید از ترکیباتی مثل کافئین استفاده کرد که علاوه بر خاصیت آنتی کسیدانی، در تخلیه مایعات لنفی نقش دارد. همچنین کرم های دور چشم که حاوی ترکیبات شیمیایی از بین برنده تیرگی پوست است می تواند کمک کند. ویتامین کا هم که ویتامین انعقاد خون است و از خروج خون از مویرگ ها جلوگیری می کند وتاثیر زیادی در رفع تیرگی دور چشم دارد. اما باید با احتیاط مصرف شود زیرا بسیاری از مصرف کنندگان به آن آلرژی دارند.
مشاهده مطلب

واژه «ملانوسیت» در منابع و ترجمه های احسان حسنانی



melanin og
 ملانوسیت و ملانین در لایه زایای اپیدرم پوست
melanocyte og
 ملانوسیت ها، سلول های دندانه دار هستند که ملانین تولید می کنند و رنگدانه های ملانین تولید شده از طریق دندانه ها وارد کراتینوسیت های مجاور می شود
melanocyte
 یکی از مکانیسم های محصولات روشن کننده آن است که دریچه های ورود رنگدانه های ملانین از ملانوسیت به کراتینوسیت را مسدود نگه دارند. این کار با مهار آنزیم تریپسین پوستی انجام می شود.
layered structure of the skin
 ساختار پوست را می توان به دیوارهای آجری تشبیه کرد که در آن کورنئوسایت ها آجر و ترکیبات چربی لیپیدها، ملات سیمانی این دیوار را تشکیل می دهند. سلول های مرده و لایه شاخی، بخش مرده اپیدرم هستند و سایر لایه ها از جمله لایه شفاف، دانه دار، زایا بخش زنده اپیدرم را تشکیل می دهند. در اپیدرم زنده، لایه ای به نام لایه زایا وجود دارد که در آن کراتینوسیت ها و ملانوسیت ها وجود دارند. ملانوسیت ها، رنگدانه ملانین را وارد کراتینوسیت ها می کنند. در این شکل، سلول های لایه خاردار به صورت خاردار نمایش داده شده تا به خوبی در ذهن بماند. ولی در واقعیت به این شکل نیست. این شکل کاملا شماتیک می باشد. به همین منظور، سلول های لایه دانه دار به صورت نقطه نقطه و دانه دار نشان داده شده است.
skin anatomy
 تنه مو یا شافت مو، آن بخشی از موست که از سطح پوست بیرون زده و دیده می شود. لایه شاخی یا استراتوم کورنئوم، ملانوسیت ها، غدد اکرینی عرق، غدد آپوکرینی عرق، بافت آدیپوز حاوی سلول های چربی، غدد سباسه یا سبابه، ماهیچه راست کننده یا ارکتور پیلی، بافت همبند با لایه سابکوتانوس یا زیرپوستی که به آن هیپودرم نیز گفته می شود. لایه درمیس یا درم، لایه اپیدرمیس یا اپیدرم در این شکل دیده می شوند.
skin layers subcutis
 سلول های سنگ فرشی یا اسکواموس، سلول های لایه بازال، ملانوسیت ها با رنگ سیاه نشان داده شده، غدد عرق به صورت لوله های مارپیچی، رگ های لنفاوی به رنگ سفید، سلول های چربی به صورت دانه ای زرد، عروق خونی به رنگ آبی و قرمز به شکل لوله، فولیکول مو، غدد عرق به شکل مارپیچ در این شکل نشان داده شده است.
skin innervation pacinian ruffini meissner
 سلول های مرکل در لایه زایای اپیدرم قرار گرفته و شباهت زیادی به ملانوسیت ها دارد. به طوری که به راحتی از ملانوسیت قابل تشخیص نیست (منبع: کتاب آکرمن، 1997) در این شکل ذرات میسنر (قرار گرفته در درم پاپیلار) و گیرنده های پاسینی که به شکل رشته های درهم پیچیده در اعماق درم هست و انتهای عصبی رافینی دیده می شود.
2019 03 03_162640
 فرایند ملانین سازی و انتقال ملانین از ملانوسیت به کراتینوسیت در این شکل نشان داده شده است همانطور که می بینید تیروزین با آنزیم تیروزیناز به ملانین تبدیل می شود و ملانین در ملانوزوم بسته بندی می شود.
800 2000 melanocyte per square millimeter of skin
 800 تا 2000 سلول ملانوسیت در هر میلی متر مکعب از اپیدرم وجود دارد.
basal layer tray tea glasses
 سلول های لایه بازال را می توان به یک سینی چای تشبیه کرد که در آن سینی مثل غشاء پایه، لیوان ها مانند کراتینوسیت ها و قوری چای مانند ملانوسیت است. در لایه بازال محور بزرگ استوانه عمود بر درم است.
biomarine aqua tone licorice extract niacinamide sodium ascorbyl phosphate
 ترکیبات تشکیل دهنده ضد لک بایومارین همانطور که می بینید از دو نوع ترکیب ویتامین C به نام های سدیم آسکوربیل فسفات و گلیسیریل آسکوربات استفاده شده است. علاوه بر این دو ویتامین C، ویتامین E هم دارد که اینها همگی آنتی اکسیدان هستند. از عصاره شیرین بیان برای مهار آنزیم 5 آلفا ردوکتاز استفاده شده است و نیاسینامید برای جلوگیری از انتقال ملانین از ملانوسیت به کراتینوسیت . در این کرم از کلاژن دریایی نیز استفاده شده است.
dendritic cells merkel langerhans melanocytes
 سلول های لانگرهانس ملانوسیت و مرکل، سلول های دندانه دار لایه فوقانی پوست هستند.
different shapes of cell in body
 سلول ها به شکل های مختلفی در بدن وجود دارند مثلاً در این شکل می بینید که سلول های عصبی شبیه عقرب هستند سلول های گلبول قرمز و گلبول سفید هر دو کروی ولی با رنگ های مختلف هستند و سلول های استخوان شبیه عنکبوت هستند. در داخل پوست سلول هایی مثل ملانوسیت و کراتینوسیت وجود دارد. ملانوسیت ها شبیه هشت پا هستند.



package13 2024
مطلب فوق را در شبکه های اجتماعی زیر با دوستانتان به اشتراک بگذارید